News

Komentari 6

Nove sankcije Rusiji podigle cijenu nafte iznad 107 dolara

Nove sankcije Rusiji podigle cijenu nafte iznad 107 dolara

Tržišta je jučer zabrinulo i proširivanje lockdowna u Šangaju zbog širenja zaraze covidom-19

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 107 dolara budući da je zabrinutost za opskrbu zbog najavljenih novih sankcija Rusiji nadjačala bojazni da će lockdown u Šangaju oslabiti potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 78 centi viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 107,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,1 dolar višoj cijeni, od 103,06 dolara.

Tržišta je jučer zabrinulo proširivanje lockdowna u Šangaju zbog širenja zaraze covidom 19. Trgovci strahuju da bi blokada 26-milijunskog financijskog središta mogla utjecati na potražnju. Uteg je bio i jači dolar, koji slabi moć kupaca s drugim valutama.

Danas je prevagnula zabrinutost za opskrbu, budući da su SAD i njihovi saveznici pripremili nove sankcije Moskvi zbog ubojstava civila na sjeveru Ukrajine, koje je predsjednik Volodimir Zelenski proglasio "ratnim zločinima". Rusija je zanijekala da je ubila civile.

"Optužbe se nižu i u pripremi su nove zapadne sankcije Rusiji. Čini se da Rusija ne može izbjeći još žešću ekonomsku odmazdu", zaključuje Sophie Lund-Yates iz Hargreaves Lansdowna.

"Ta bojazan nesumnjivo je podigla cijene nafte, a oscilacije bi se trebale nastaviti, s fokusom na geopolitičku situaciju", dodala je Lund-Yates.

Predložene sankcije EU-a predviđaju zabranu uvoza ruskog ugljena i zabranu pristajanja ruskih brodova u europskim lukama, a mora ih odobriti 27 zemalja-članica.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je rade i na dodatnim sankcijama, koje bi obuhvatile i uvoz ruske nafte.

Velika Britanija pozvala je pak zemlje u skupini G7 i članice NATO-a da utanače rokove postupnog ukidanja uvoza nafte i plina iz Rusije.

U međuvremenu, države članice Međunarodne energetske agencije (IEA) još uvijek raspravljaju o tome koliko će nafte zajedno pustiti iz skladišta na tržišta, izjavila su tri izvora za Reuters, dodajući da se objava očekuje u narednim danima.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 108,05 dolara, što znači da je poskupio za 2,27 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitaniji članci