News

Komentari 5

Novi češki predsjednik Pavel: 'Ukrajina zaslužuje ući u NATO'

Novi češki predsjednik Pavel: 'Ukrajina zaslužuje ući u NATO'

Pavel, umirovljeni general NATO-a, kazao je, u prvom intervjuu za strane medije nakon izbora za predsjednika, da će Ukrajina biti "moralno i praktički spremna pridružiti se NATO-u" jednom kada se rat završi

Novi češki predsjednik Petr Pavel izjavio je u srijedu za BBC da bi se Ukrajina trebala priključiti NATO-u "čim rat bude gotov".

Pavel, umirovljeni general NATO-a, kazao je, u prvom intervjuu za strane medije nakon izbora za predsjednika, da će Ukrajina biti "moralno i praktički spremna pridružiti se NATO-u" jednom kada se rat završi.

Novi je predsjednik oštro branio zapadnu vojnu potporu Kijevu, rekavši da ne bi trebalo biti "gotovo nikakvih ograničenja" u tome što zemlje trebaju poslati.

Govoreći iz renesansne palače Hrzansky, nekoliko stotina metara od Praškog dvorca, Pavel je rekao da za njega slanje zapadnih borbenih zrakoplova poput F-16 "nije tabu", ali da nije siguran da bi se oni mogli isporučiti u roku koji bi se mogao pokazati korisnim za Kijev.

Američki predsjednik Joe Biden isključio je slanje F-16 ovog tjedna, iako je francuski Emmanuel Macron rekao da ništa nije isključeno.

"Ponosan sam što je moja zemlja jedna od prvih koja je Ukrajini pružila značajnu vojnu pomoć", rekao je novi češki predsjednik za BBC.

Češka je bila prva zapadna zemlja koja je poslala tenkove i borbena vozila pješaštva T72 i BMP1 sovjetske proizvodnje u Kijev, dio u nizu isporuka teškog naoružanja koje su počele u ožujku 2022.

Gotovo godinu dana kasnije zapadne zemlje, uključujući Britaniju, SAD i Njemačku, počele su odgovarati na opetovane pozive Kijeva da pošalju moderne tenkove zapadne proizvodnje kao što su Leopard 2, Challenger 2 i M1 Abrams.

Vjerojatno je malo ljudi moglo zamisliti da bi zapadne zemlje bile voljne Ukrajinu opskrbiti modernim borbenim tenkovima ili topništvom dugog dometa ili protuzračnim sustavima, no sada to postaje stvarnost, rekao je Pavel.

Dodaje, međutim, kako to još uvijek nije dovoljno da bi se suprotstavilo Rusiji u ljudstvu i naoružanju.

Novoizabrani predsjednik odbacio je mišljenje, koje se dugo isticalo u nekim europskim prijestolnicama, posebice u Berlinu, da se takve isporuke mogu smatrati "eskalacijom".

Rusija je upozorila da će povećane isporuke zapadnog oružja dovesti do toga da zemlje NATO-a budu sve više izravno uključene u sukob.

Nemamo alternativu, rekao je Pavel. "Ako ostavimo Ukrajinu bez pomoći, oni bi najvjerojatnije izgubili ovaj rat. A ako izgube - svi gubimo", ističe novi češki predsjednik.

 

Najčitaniji članci