Obavijesti

News

Komentari 218

Popunjeni termini za brza antigenska testiranja: 'Telefoni zvone, stižu mailovi, gužva je'

Popunjeni termini za brza antigenska testiranja: 'Telefoni zvone, stižu mailovi, gužva je'

U Osiječko-baranjskoj županiji, gdje je danas zabilježen rekordan broj novozaraženih, otvoreni su punktovi za brzo antigensko testiranje, a u skladu s očekivanjima velika je gužva

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.44

Tko odbije brzi test, može tražiti uputnicu za besplatan PCR

Brzi antigenski testovi, kojih se od ponedjeljka radi više, ne ulaze u statistiku pozitivnih dnevnih slučajeva zaraze koronom. Kako pojašnjava zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, pravila Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kažu da se, iz svih zemalja EU, prikazuju samo pozitivni PCR testovi kako bi se države mogle uspoređivati.

Podsjetimo, od ponedjeljka je uveden i brzi antigenski test (BAT) kao ravnopravan PCR testu, što znači da, ako je netko pozitivan na brzom testiranju, više ne mora dijagnozu potvrđivati PCR-om. I antigenski je test sada dovoljan za izdavanje Covid propusnice, no samo za domaće potrebe. Na temelju njega nije moguće dobiti EU Covid digitalnu putovnicu, koja jedina vrijedi za kretanje preko granice.

Ako pacijent koji sumnja da je zaražen inzistira na PCR testu, ima pravo odbiti brzi antigenski test i od liječnika zatražiti uputnicu za PCR, objasnili su nam obiteljski liječnici. Kažu kako im se čini, međutim, da pacijenti još nisu shvatili da na temelju brzog antigenskog testa neće moći dobiti EU Covid digitalnu putovnicu nego samo potvrdu liječnika da su preboljeli, s kojom će se moći slobodno kretati i ulaziti na događanja isključivo u Hrvatskoj. Ta će potvrda vrijediti koliko i EU digitalna putovnica. Ministar Vili Beroš nedavno je kazao kako nije siguran da će liječnici, koji sad i sami testiraju antigenskim testovima, pacijentu htjeti dati uputnicu za PCR.

- Normalno je da netko tko je zaražen, ima koronu, želi PCR test kako bi kasnije dobio i EU potvrdu, i ja mu uputnicu za PCR moram dati - rekla nam je jedna zagrebačka liječnica.

Dodaje kako zasad inzistiranja na PCR-u nema. HZZO potvrđuje da liječnik odlučuje o vrsti testa, uz napomenu kako je cilj da rezultati budu što prije, a HZZO te testove plaća.

Više pročitajte OVDJE.

22.49

'Omikron je ubrzao neke stvari i promijenio tijek pandemije'

Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava za Dnevnik HRT-a komentirao je porast broja oboljelih od korona virusa i širenje omikron varijante u Hrvatskoj, koja ruši dnevne rekorde po broju oboljelih.

- Zadnjih dana imamo kontinuiran broj bolesnika. Nemamo značajan rast, ali nemamo ni nastavak pada. U KB Dubrava imamo oko 70-80 bolesnika i oko 20 je u jedinici intenzivnog liječenja- rekao je.

Istaknuo je i da se u pandemiji nešto mijenja.

- Imamo enormni porast novozaraženih, ali srećom ne prati ga i porast bolesnika. Očigledno je omikron promijenio tijek pandemije i mi se paralelno prilagođavamo organizacijski što se tiče bolničkog sustava na nove okolnosti.

Naglasio je kako su bolesnici koji se hospitaliziraju pretežito stariji i necijepljeni. Kada su ga pitali može li potvrditi da se omikron većinom zadržava u gornjim dišnim putevima, a ne spušta se na pluća, rekao je:

- Mogli bi reći da ide u smjeru da je češće zahvaćen gornji dio respiratornog sustava.

Više pročitajte OVDJE.

22.42

Johnson opovrgava da je lagao o zabavi za vrijeme lockdowna

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je odbacio optužbe svog bivšeg savjetnika da je parlamentu lagao o zabavi za vrijeme lockdowna, rekavši da ga nitko nije izvijestio da bi druženje uz piće moglo biti protivno pravilima uvedenim zbog covida-19.

Johnson se prošloga tjedna parlamentu ispričao jer je bio na zabavi u vrtu svoje rezidencije u Downing Streetu 20. svibnja 2020., u vrijeme lockdowna. Johnson je kazao kako je mislio da je riječ o radnom događaju.

No, suočen je s ozbiljnom krizom i pozivima za ostavkom nakon što su na vidjelo isplivala saznanja o "druženjima petkom uz vino" njegovog osoblja dok su Britanci bili zaključani, a kraljica oplakivala smrt svog supruga, princa Philipa.

"Ne, nitko mi nije rekao da radimo nešto protivno pravilima (...) mislio sam da se radi o radnom događanju", rekao je Johnson.

Također je napomenuo da se na druženju zadržao samo 25 minuta kako bi zahvalio svom osoblju na radu.

Više pročitajte OVDJE.

18:42

WHO: 'Činjenica da će pandemija jednom prijeći u endemski stadij ne znači da virus više nije opasan'

Sama činjenica da će pandemija covida-19 jednom prijeći u endemski stadij ne znači da virus više neće biti opasan, upozorio je u utorak direktor za upravljanje kriznim stanjima u WHO-u.

- Ljudi pandemiju suprotstavljaju endemiji, ali endemska malarija ubija stotine tisuća ljudi, HIV je endemski, endemsko je nasilje u našim gradovima- rekao je Michael Ryan na virtualnom panelu na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF).

- Endemsko po sebi ne znači da je dobro, endemsko samo znači da je ovdje zauvijek- istaknuo je.

Pojava omikrona koji je puno zarazniji od drugih inačica covida-19, ali uzrokuje puno lakše simptome kod cijepljenih, pokrenula je raspravu o prelasku pandemije, proglašene početkom 2020., u stanovit endemski oblik. Ta rasprava općenito podrazumijeva da je on puno manje opasan.

- Virusa se nećemo osloboditi ove godine. Virus možda nikad nećemo iskorijeniti. Virusi koji uzrokuju pandemije lako mogu postati dio ekosustava- upozorio je čelnik.

- Prekinuti možemo javnozdravstvenu krizu međunarodnih razmjera (viši stupanj uzbune WHO-a). Treba doći do što niže stope incidencije s maksimumom cijepljenja kako nitko ne bi morao umrijeti.

Čelnik organizacije je ujedno rekao da će ubuduće tri do četiri doze možda biti uobičajene kako bi se spriječili teži oblici covida.

Osim Johnson&Johnsona, sva druga cjepiva se preporuča davati u dvjema dozama, a treća docjepna ili tzv. booster doza uvelike se preporuča otkad se omikron proširio u svijetu.

- Te doze više nećemo nazivati booster. Smatrat ćemo samo da su tri ili četiri doze nužne za stjecanje trajnog i snažnog imuniteta koji vas dugotrajno štiti od hospitalizacije i od smrti- istaknuo je.

18:04

EMA priopćila da mRNA cjepiva protiv covida-19 ne uzrokuju komplikacije u trudnoći

Cjepiva protiv covida-19 proizvedena korištenjem mRNA tehnologije ne uzrokuju komplikacije u trudnoći kod budućih majki i njihovih beba, rekao je u utorak regulator Europske unije, nakon detaljne analize nekoliko istraživanja.

U analizi koja se temelji na istraživanjima oko 65.000 trudnoća u različitim fazama nisu pronađeni znakovi većeg rizika od komplikacija, pobačaja, prijevremenih poroda ili ozbiljnih nuspojava cjepiva mRNA na nerođenu bebu, priopćila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Pfizer i njemački partner BioNTech, kao i Moderna, trenutačno isporučuju takva cjepiva Europskoj uniji.

Iako je EMA priznala neka ograničenja u podacima, rekla je da su rezultati konzistentni u svim studijama.

- Prednosti primanja mRNA cjepiva protiv covida-19 tijekom trudnoće nadmašuju sve moguće rizike za buduće majke i nerođenu bebu- objavila je agencija.

Recenzija internog tima također je pokazala da su cjepiva protiv covida-19 jednako učinkovita u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod trudnica kao i kod žena koje nisu trudne.

Nekoliko zemalja EU-a već je podržalo upotrebu cjepiva protiv covida-19 za trudnice, a potpora EMA-e za mRNA cjepiva vjerojatno će potaknuti kampanje cijepljenja u manjim zemljama koje se oslanjaju na znanstvenu stručnost regulatora.

 

 

Komentari 218