News

Komentari 2

Novi izgled diktatora: Kim Jong Un je smršavio, ne zna se što mu je, narodu 'slomljeno srce'

Novi izgled diktatora: Kim Jong Un je smršavio, ne zna se što mu je, narodu 'slomljeno srce'

Gubitak popriličnog broja kilograma, kako se vidi na najnovijim fotografijama, nije prošao neprimijećeno, a je li u pitanju bolest ili odluka diktatora da se dovede u formu, teško je reći

Sjeverno-korejski diktator pojavio se prvi nakon mjesec dana, a video i fotografije koje su objavili mediji koje kontrolira država, prikazuju Kima vidljivo mršavijeg nego kada je zadnji put bio u javnosti. Državni mediji izvijestili su kako je "narodu Sjeverne Koreje slomljeno srce nakon što su vidjeli praktički izgladnjelog vođu", ali kako javlja Reuters, ne zna se točno kako i zašto se Kim Jong Un tako 'osušio'.

Obzirom na nepredvidivost sjevernokorejskog vođe, strani mediji, obavještajci i stručnjaci već duže vrijeme pozorno prate zdravstveno stanje Kim Jong Una, a i ranije je bilo spekulacija o njegovom zdravlju, kao primjerice prošle godine kada nije bilo proslave njegovog rođendana. I prije toga je bilo nekoliko slučajeva prethodnih godina kada je Kim Jong Un dulje izbivao iz javnosti, a i tada su navodno bili problemi sa zdravljem.

Gubitak popriličnog broja kilograma, kako se vidi na najnovijim fotografijama, nije prošao neprimijećeno, a je li u pitanju bolest ili odluka diktatora da se dovede u formu, teško je reći.

Combination photo of North Korean Leader Kim Jong Un speaking in Pyongyang

No, ono što zbunjuje analitičare je činjenica da su ga državni mediji u Sjevernoj Koreji prikazali narodu tako 'izgladnjelog'.

- Bez obzira na to koji je razlog što je Kim toliko smršavio, ovo za njega ima veliku propagandnu vrijednost kojom se narodu Sjeverne Koreje pokazuje da čak i vođa pati zajedno s njima zbog nedostatka hrane u državi - kaže Chad O'Carroll, šef skupine Korea Risk Group iz Seoula.

Naime, zbog epidemije koronavirusa, kontrole na granicama su puno strože, što je značajno usporilo trgovinu, a to je utjecalo i na Sjevernu Koreju. Osim toga, čini se da je dobar dio usjeva u Sjevernoj Koreji ove godine propao, zbog čega se znatno pogoršala situacija s hranom i više puta ove godine su nevladine organizacije izvještavale da građani Sjeverne Koreje gladuju.

Najčitaniji članci