Obavijesti

News

Komentari 104

Hajdaš Dončić na Vladi citirao na engleskom pa mu se smijali

Hajdaš Dončić na Vladi citirao na engleskom pa mu se smijali
10

Vlada od partnera očekuje povećanje tržišnog udjela, dokapitalizaciju, sudjelovanje u obnovi flote, potporu razvoju mreže zračnih luka i razvoj tehničkih servisa

VIDEO

Vlada je dala pozitivno mišljenje na izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske. Iz Ministarstva uprave pojasnili su da je riječ o modernizaciji pravila vezano za izbornu šutnju, a prijedlog je da se razmotri i sastav biračkih odbora. 

Premijer Zoran Milanović ustvrdio je kako ove izmjene bitno ne zadiru u sadržaj zakona, jer bi se on tome protivio. Napomenuo je da ovo nije zakon o izborima zastupnika u Sabor.

- Ne bi bilo korektno zadirati u model izbora - kazao je.

Osvrnuo se i na priče oko izmjena zakona o izboru zastupnika u Sabor. Kazao je da je svaka izmjena tog zakona moguća i dopustiva samo uz dogovor s opozicijom.

- Nema bitnijeg zadiranja u izborna pravila bez dogovora sa svima - poručio je Milanović.

Podsjetio je da su izborna pravila u bitnom dijelu posljednji put mijenjana u kasnu jesen 1999. godine pred parlamentarne izbore i to dogovorom vladajućih i opozicije.

- Svaka moguća izmjena bit će uvjetovana dogovorom ili prešutnim dogovorom obiju strana. Na silu ne - zaključio je premijer.

Novi natječaj za kupnju CA

Vlada je pokrenula postupak traženja strateškog partnera za Croatia Airlines te osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka koji bi ga trebao odabrati. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić je podsjetio je da je Croatia Airlines u procesu restrukturiranja koje će trajati pet godina, a trošak tog procesa je 1,9 milijardu kuna, te da je država dokapitalizirala tvrtku koja ima 12 aviona.

- Vrijeme je da pokušamo po drugi puta naći strateškog partnera prije svega za dokapitalizaciju odnosno za širenje postojeće mreže i za očuvanje statusa kojeg tvrtka ima u nacionalnom zračnom prometu - kazao je Hajdaš Dončić.

Uvjeren je da su ovoga puta na dobrom putu, a kako bi potkrijepio svoj optimizam citirao je članke iz The Economista, ali i CAPA. Krenuo je čitati citate na engleskom jeziku, ali je ubrzo odustao na intervenciju kolega. Hajdaš Dončić poznat jer se često koristi engleskim izrazima ispričao se kolegama i prepričao citate na hrvatskom jeziku.

- Croatia Airlines nakon jako dugo vremena relativno stabilno posluje, ali da bi to bilo dulje vrijeme održivo potrebno je nekakvo udruživanje. Prema tome partnerstvo - zaključio je priču premijer Milanović.

Zatvoreni dio sjednice

Na zatvorenom dijelu današnje, 185. sjednice Vlade Republike Hrvatske, verificirano je stajalište za sastanak Vijeća ministara - Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku (TTE – promet), koji je održan 8. listopada 2014. godine.

Također, usvojena su stajališta za sastanke Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 9. i 10. listopada, zatim Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 13. i 14. listopada, te Vijeća za gospodarska i financijska pitanja (ECOFIN), 14. listopada. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka.  Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada se očitovala Ustavnom sudu Republike Hrvatske o prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članka 19. i članka 47. Stavka 2. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske (NN, 94/2013). Vlada smatra da su navedeni prijedlozi neosnovani, a cjelovita očitovanja Vlade bit će objavljena uz odluke Ustavnog suda. 

Na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2014. godinu, Ministarstvu gospodarstva odobrena su sredstva u iznosu od 364.000,00 USD za podmirenje troškova pružanja usluga pravnog zastupanja. 

Vlada se očitovala Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske na prijedlog za mirno rješenje spora, u vezi isplate Općini Jarmina naknade za prihode od poreza na dohodak nastale temeljem restrukturiranja i financijske konsolidacije društva Vinka d.d. 

Što se tiče kadrovskih pitanja. Uzevši u obzir mišljenje Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora, od 6. listopada 2014., donesen je Zaključak kojim se potvrđuje prof.dr.sc. Siniša Rodin za kandidata Republike Hrvatske za suca Suda pri Sudu Europske unije, u mandatnom razdoblju 2015.-2021. 

Radi odlaska na novu dužnost, razriješen je pomoćnik ministra zdravlja Davor Katavić. Novim pomoćnikom imenovan je doc.dr.sc. Miljenko Bura. 

Do imenovanja zamjenika ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje temeljem provedenog postupka po javnom natječaju, Davor Katavić imenovan je vršiteljem dužnosti zamjenika ravnatelja. 

Zoran Seleš imenovan je sanacijskim upraviteljem Opće bolnice Bjelovar. 

Dr.sc. Miroslav Dubovečak imenovan je sanacijskim upraviteljem Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“, Sisak. Istovremeno, Ankica Pađen razriješena je dužnosti članice Sanacijskog vijeća iste bolnice, a Tatjana Perhat Bučević imenovana je novom članicom. 

Prim. dr. sc. Dragutin Ivanović razriješen je dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Novom predsjednicom imenovana je prim.dr.sc. Silvija Hunyadi-Antičević. 

Dosadašnja predstavnica Vlade Republike Hrvatske u Zajedničkom povjerenstvu za tumačenje Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama Sandra Orešić razriješena je, a novom predstavnicom imenovana je Jasenka Pap. 

Na temelju Zakona o Središnjem registru osiguranika (NN, 159/2013), razriješeni su dosadašnji predsjednik i dio članova Upravnog vijeća Središnjeg registra osiguranika Marko Krištof, Davorin Kajfeš, Slavica Ružić i Zoran Ostović. Novim članovima, koji se imenuju na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav, imenovani su Dean Sudec, Ana Vukas, Zoran Ostović i Vesna Mandarić. 

Donesena je Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Međuresorne radne skupine za praćenje implementacije Preporuke Vijeća Europske unije - Garancija za mlade (NN, 20/2014), kojom se razrješuje dosadašnji član Međuresorne radne skupine Vladimir Stojsavljević, te imenuje nova članica Tamara Perišić. 

Sukladno Sporazumu o vodnogospodarskim odnosima između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske (NN - Međunarodni ugovori, broj 10/94), razriješen je dosadašnji zamjenik predsjednika hrvatskog dijela Stalne hrvatsko-mađarske komisije za vodno gospodarstvo Zijah Mahmutspahić. Novim zamjenikom predsjednika imenovan je Siniša Kukić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava