News

Komentari 0

Novi pokušaj evakuacije civila iz opkoljenog Mariupolja u srijedu

Novi pokušaj evakuacije civila iz opkoljenog Mariupolja u srijedu

Ukrajina je u srijedu postigla preliminarni dogovor s Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju žena, djece i starijih građana iz opkoljenog Mariupolja

Ukrajina je postigla preliminarni dogovor s Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju žena, djece i starijih građana iz opkoljenog Mariupolja u srijedu, objavila je potpredsjednice ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Uspjeli smo postići inicijalni dogovor o humanitarnom koridoru za žene, djecu i starije. Uzevši u obzir katastrofalnu humanitarnu situaciju u Mariupolju, naše djelovanje će se danas usredotočiti na to - napisala je potpredsjednice ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Facebooku.

Ukrajina u srijedu želi poslati 90 autobusa kako bi evakuirala oko 6 tisuća ljudi, objavio je gradonačelnik tog grada na nacionalnoj televiziji.

Vadim Bojčenko, koji je sam napustio Mariupolj, dodao je da se nade da će prvotni dogovor s Rusima o sigurnom koridoru biti proveden. On procjenjuje da je u strateški važnoj luci na Azovskom moru ostalo 100 tisuća civila.

Raniji dogovori o stvaranju humanitarnog koridora za civile propali su 5. ožujka. Od tada se dvije strane međusobno optužuju za njihovo kršenje.

Vereščuk je rekla kako će pokušaj evakuacije krenuti u 2 sata po lokalnom, odnosno u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

- Uzevši u obzir sigurnosnu situaciju, moglo bi doći do promjene vezano za koridore. Stoga molim vas pratite službene informacije - rekla je Vereščuk.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<