Obavijesti

News

Komentari 121

‘Novi porez na honorare autora uništit će umjetnike i kulturu’

‘Novi porez na honorare autora uništit će umjetnike  i kulturu’
1

Očekujem samo da mi se omogući da jedem, živim, plaćam režije i radim svoj posao, poručio je književnik Edo Popović na skupu u srijedu u HND-u

VIDEO

Književnici, izdavači, umjetnici, novinari, redatelji, glazbenici i glumci traže od ministra financija Zdravka Marića i premijera Andreja Plenkovića da ne uvode plaćanja novih doprinosa na autorske i umjetničke honorare.

- Očekujem samo da mi se omogući da jedem, živim, plaćam režije i radim svoj posao. Ne očekujem od ministra da čita romane i knjige hrvatskih pisaca, da gleda hrvatske filmove, posjećuje kazališne predstave i izložbe, ali očekujem minimalno, a to je da makne prste od našeg honorara i da nam omogući da i dalje radimo svoj posao - poručio je književnik Edo Popović na skupu koji je u srijedu održan u HND-u. Nakladnik Seid Serdarević pozvao je Vladu da razmisli o ovom porezu.

- Taj se dohodak nigdje u Europi ne oporezuje. To je nedopustivo - istaknuo je Serdarević.      

Ministrica kulture: Možda će se oni koji samostalno obavljaju djelatnost izuzeti iz tih izmjena

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u srijedu je u Saboru komentirala poreznu reformu kojom se uvode doprinosi na honorare. Istaknula je da su još u tijeku razgovori da se oni koji samostalno obavljaju djelatnost izuzmu iz tih izmjena.

- Ministarstvo kulture je u procesu rasprave o poreznoj reformi upozorilo da smatramo kako ne bi bilo dobro da se na takav način opterete umjetnički honorari. Međutim, treba reći da se radi o tome da se zadržavaju olakšice od 30 posto za autorske, plus 25 posto za umjetničke honorare i na taj oporezivi dio uvodi se plaćanje doprinosa određenom broju umjetnika, pogotovo onima koji vode knjige i samostalno obavljaju djelatnost. Uvođenje jednog malog postotka doprinosa će se kompenzirati drugim mjerama porezne politike koji donose olakšice, dakle, smanjenje opće stope sa 25 na 24. I određene troškove koje će oni moći u tom smislu prikazivati kao odbitak. Dakle, radi se o jednom doista malom poskupljenju bruto iznosa, međutim, svjesni smo da u situaciji u kojoj ne možemo očekivati veća povećanja proračuna za kulturu. Razgovaramo dalje da vidimo postoji li mogućnost da se barem oni koji samostalno obavljaju djelatnost iz tih izmjena izuzmu - rekla je Obuljen Koržinek.

Ministar financija: Ne vidim u čemu je problem

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako su izmjenama predložili da se ukinu izuzeća za plaćanje mirovinskog i zdravstvenog kako bi se postigla socijalno i ekonomski pravednija reforma te da ne vidi u čemu je problem.

-   Po osnovi drugog dohotka imamo četiri različite vrste i kategorije hrvatskih građana. Jedna kategorija koja plaća mirovinsko i zdravstveno u punom obujmu i porez I prirez. U isto vrijeme imate ostale kategorije koje uopće nisu obuhvaćene mirovinskim I zdravstvenim, a imaju čak i određena izuzeća u plaćanju poreza i prireza. Mi smo ovim izmjenama predložili da se ukinu sva ta izuzeća za plaćanje mirovinskog i zdravstvenog, ali smo išli i stimulativnije da se ukupni iznos kao takav prepolovi. Dakle, za drugi dohodak prema ovom prijedlogu koji je u saborskoj proceduri, izdvajanja za zdravstveno osiguranje su 10 posto, za mirovinsko 7,5, a ukupno ide poslije toga porez i prirez po dosadašnjim principima pa tako i za autorske honorare kojima ostaje to izuzeće do 30 posto, a u slučaju umjetnika to je izuzeće od 50 posto. Prva kategorija plaća na 100 kuna drugog dohotka 99,6 kuna dodatnih davanja, a četvrta 14. Ne vidim u čemu je toliki problem, vidimo veliki nesrazmjer - rekao je Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović