Obavijesti

News

Komentari 31

Novi prosvjed Udruge Franak: Blokiraju poslovanje banaka

Novi prosvjed Udruge Franak: Blokiraju poslovanje banaka
1

Blokirali su rad poslovnice Hypo-Alpe-Adria-Bank (HAAB) na Trgu bana Josipa Jelačića te poslovnice Raiffeisenbank Austria (RBA) u Jurišićevoj ulici u Zagrebu

VIDEO

Tridesetak članova udruge Franak u subotu je blokiralo rad poslovnice Raiffeisenbank (RBA) u Jurišićevoj ulici u Zagrebu i poslovnice Hypo-Alpe-Adria-Bank (HAAB) na Trgu bana Jelačića, a koordinator udruge Franak Goran Aleksić je rekao kako je vrijeme da Hrvatska narodna banka počne razmišljati o ukidanju odobrenja za rad HAAB-u.

Udruga Franak je blokirala poslovnice ističući da su pri konverziji kredita u švicarskim francima banke napravile brojne nezakonitosti. Poslovnice RBA i HAAB-a paralizirane su na isti način kao i poslovnica Sberbank prije nekoliko dana, tako da su članovi udruge Franak, klijenti tih banaka, uplaćivali male iznose na svoje račune, postavljali  pitanja o konverziji i slično. Banke će biti paralizirane nekoliko sati.   

Aleksić je kazao da ovdašnje banke već deset godina bezobrazno i nemoralno krše hrvatske zakone, a da u kršenju zakona o konverziji prednjače upravo RBA, HAAB i Sberbank. 

- RBA i Sberbank najavili su da će neke stvari poboljšati dok Hypo Banka ostaje najgora od svih i ona je jedina banka koja i dalje ne pristaje na izbacivanje dijela aneksa, koji kaže da će u slučaju ako se zakoni na Ustavnom sudu proglase neustavnim, aneks u tom slučaju postati ništetan. Hypo banka jedina ne pristaje izbaciti to iz aneksa. Stoga je krajnje vrijeme da HNB, nakon supervizije, počne razmišljati o ukidanju odobrenja za rad te banke, što je po Zakonu  o kreditnim institucijama itekako moguće - rekao je Aleksić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Iva Tadić, klijentica RBA, rekla je da je nakon mnogobrojnih prigovora klijenata i pritužbi Hrvatskoj narodnoj banci,  RBA u petak  pristala napraviti ponovni izračun konverzije kredita i dužnicima priznati status klijenta.

 Visoke kamate iz prvog izračuna konverzije, navela je Tadić,  trebale bi po najavi Banke biti izjednačene s onima kredita u eurima podignutim u istom razdoblju. 

- Iako je to dobra vijest za nas, moramo podsjetiti da je to ishođeno našim naporima, a ne spremnošću banke da svojim klijentima pruži fer šansu i ne natjera ih na prosjački štap. No, ono što je najvažnije i zbog čega smo se danas okupili je činjenica da RBA još uvijek krši zakon jer i dalje odbija provesti konverziju za otkazane a neotplaćene kredite, što po Zakonu o potrošačkom kreditiranju mora učiniti. RBA još krši zakon i neobjavljivanjem povijesne odluke o promjenama kamata - istaknula je Iva Tadić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a