Obavijesti

News

Komentari 66

Novi referendumski ustanak: Potpišite da vas pitaju kasnije

Novi referendumski ustanak: Potpišite da vas pitaju kasnije
5

Potpise skupljaju do 15. listopada, a nude se tri referendumska pitanja: 'Poništenje privatizacije', 'Zabrana ovrhe i deložacije' te' Opoziv svih državnih dužnosnika'

VIDEO

Nezadovoljni općim stanjem u državi, skupina aktivista pokrenula je 'Referendumski ustanak', inicijativu kojom građane pozivaju da se izjasne žele li pokretanje referenduma u Hrvatskoj

-  Referendum pokazuje snagu naroda i jedan je element protuteže kad politika ode u krivom smjeru, a u Hrvatskoj je to svakako slučaj - kaže Dubravko Krčmarek, operativni koordinator inicijative. 

Građani će se tako, počevši od danas, u idućih 15 dana na štandovima 'Referendumskog ustanka' moći izjasniti o tome postoji li potreba za raspisivanjem referenduma i to za sljedeća tri pitanja:

'Jeste li za poništenje pretvorbe i privatizacije u roku 30 dana od održavanja ovog referenduma', 'Jeste li za zabranu ovrhe i deložacije na jedinoj nekretnini u vlasništvu građana koja mu služi kao jedini prostor za stanovanje' te 'Jeste li za opoziv svih državnih dužnosnika u roku 30 dana od održavanja ovog referenduma'

Sabor bi bio zakonski obvezan pokrenuti referendumsko pitanje ukoliko bi se za njega, za njegov prijedlog, prikupilo deset posto potpisa biračkog tijela, objašnjava Krčmarek i dodaje kako je ovo jedinstvena prilika građanima. 

- Potpišite sad da vas se o ovim važnim pitanjima pita kasnije - napominje. 

Prema Krčmareku, namjeravali su ići s čak pet potencijalnih referendumskih pitanja. 

- Mnogo je važnih pitanja, ali se Odbor birača, pokrenut u ovu svrhu, odlučio fokusirati na tri o kojima uistinu mislimo da je nužno pitati narod jesu li za ili protiv. Ono vezano za privatizaciju prilično je jasno. Društvo jednostavno ne može opstajati na principu 'ko je jamio, jamio'. Mi jednostavno, pored Hrvatske, nemamo drugog prostora gdje ćemo graditi tvornice i jačati domaće gospodarstvo - zaključuje Krčmarek.

Drugo se pitanje oslanja na ustavnu nepovredivost doma, a aktivisti iz inicijative posebno naglašavaju ulogu banaka koje bi 'morale preuzeti dio odgovornosti i prestati bacati ljude na ulicu'. 

Treće pitanje, 'totalni opoziv' svih dužnosnika inicijativa temelji na 'jasnim pokazateljima narušenog ustavnopravnog poretka čemu svakodnevno svjedočimo na raznim političkim razinama'. 

'Potrebni su nam nova politika i neki drugi smjer'

- Jednostavno, potrebni su nam nova politika i neki drugi smjer - kaže Krčmarek.

'Referendumski ustanak' je i ranije izlazio sa sličnim ciljevima, ali bez uspjeha. Za to poprilično krive medije koji, kako kažu, građane nedovoljno i nekvalitetno informiraju o njihovim pravima i mogućnostima da mijenjaju stvari u vlastitom okruženju.

Krivi su, dakako, i političari koji narodu, prema Krčmareku, 'stalno magle oči da ne budu svjesni svoje snage'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 66

VIDEO

Stiže veliko nevrijeme! DHMZ digao alarm na 2. od 3 stupnja. Za dvije regije moguća i tuča
NIJE DOBRO

Stiže veliko nevrijeme! DHMZ digao alarm na 2. od 3 stupnja. Za dvije regije moguća i tuča

Još ništa od smirenja vremena, lipanj pokazao zube! Danas će vremenski uvjeti u Hrvatskoj biti promjenjivi i nestabilni

VIDEO Strašna oluja na istoku Hrvatske: Tuča kod Županje, na A3 stajali ispod nadvožnjaka
LED VELIČINE LJEŠNJAKA

VIDEO Strašna oluja na istoku Hrvatske: Tuča kod Županje, na A3 stajali ispod nadvožnjaka

Jaka tuča, veličine lješnjaka, pogodila je područje Županje: 'Sve je trajalo pet minuta, udarala je jako u prozore i krov kuće'
VIDEO Pogledajte oluju na karti, u Dalmaciji već počelo: 'Nebo i zemlja se spojili. Pala je i tuča'
GRMI I SIJEVA

VIDEO Pogledajte oluju na karti, u Dalmaciji već počelo: 'Nebo i zemlja se spojili. Pala je i tuča'

ZADAR - Spojilo se nebo i zemlja, struja mi je čak dva puta 'blicnila', rekla nam je čitateljica koja je poslala video tuče kod Zadra. Promjenjivo oblačno te nestabilno. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Prema večeri postupno smirivanje i djelomično razvedravanje, ponajprije na jugu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, uz pljuskove prolazno pojačan. Na Jadranu će puhati jugo te sjeverozapadnjak, kratkotrajno i jak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 24 °C, prognoziraju iz DHMZ-a. Za osječku regiju i dalje je na snazi narančasti meteoalarm. Prema podacima sa stranice rain-alarm.com, oblačni sustav širi se iz Dalmacije prema sjeveru i istoku Hrvatske.