Obavijesti

News

Komentari 62

Riječki epidemiolog: 'Testiranje učenika je bitno, kao i primanje prijeko potrebne booster doze'

Riječki epidemiolog: 'Testiranje učenika je bitno, kao i primanje prijeko potrebne booster doze'

Ne očekujem otpor roditelja. Surađujemo sa školskim liječnicima i mislim da nam je svima želja da djeca izbjegavaju samoizolaciju te da se nastava odvija normalno

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.19

Riječki epidemiolog: 'Testiranje učenika je bitno, kao i primanje prijeko potrebne booster doze'

Od ponedjeljka kreće testiranje učenika na koronavirus. Testiranje je dobrovoljno te ukoliko roditelj ne želi testirati dijete, ne mora. Ali, moraju biti svjesni da će imati posljedice.

Riječki epidemiolog Vladimir Mićović za Dnevnik je rekao kako ga ne brine otpor roditelja.

- Ne očekujem otpor roditelja. Surađujemo sa školskim liječnicima i mislim da nam je svima želja da djeca izbjegavaju samoizolaciju te da se nastava odvija normalno - rekao je.

Osvrnuo se i na broj novozaraženih.

- Iako se broj novih slučajeva smanjuje, ne smijemo zanemariti da je broj umrlih i dalje jako visoko - upozorio je.

Napomenuo je kako omikron može pronaći svoj put do bilo koga.

- Iako zaraza omikronom ne mora biti smrtonosna za jednu osobu, može biti smrtonosna za osobu koja se liječi od malignih i teških bolesti. Na kraju će ljudi koji se paze stradavati - objasnio je.

Za kraj je pozvao da se svi cijepe booster dozom kako bi imali bolju kvalitetu života i kako bi mogli nastaviti s normalnim životom.

18.35

Slovenija do sada platila 68 milijuna za cjepiva, 2,5 posto cjepiva propalo

Slovenija je do sada za cjepiva protiv covida-19 platila 68,5 milijuna eura, a zbog isteka roka ili nepravilnog skladištenja odbačeno je oko 2,5 posto, odnosno 74 tisuća doza, objavilo je ministarstvo zdravstva.

S kratkim rokom upotrebe - do početka travnja ove godine - u skladištu Instituta za javno zdravlje još je 3300 doza AstraZenece  i 14.800 doza cjepiva Moderne jer se od druge polovice lani cijepi skoro isključivo mNRA cjepivima, a vektorskima samo na izričitu želju i uz potpis interesenata.

Ministarstvo zdravstva navelo je da je postotak odbačenih cjeliva relativno malen, da se rokovi upotrebe jako razlikuju, te da se trude kako bi cjepiva bila pravovremeno iskorištena, bilo u  Sloveniji ili nekoj drugoj  državi.

Slovenija je viškove cjepiva do sada donirala Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Egiptu i Zelenortskim otocima, a kroz međunarodni mehanizam pomoći COVAX namijenit će1,5 milijuna doza.

U 14 mjeseci od kako je u Sloveniji počelo cijepljenje, do danas je cijepljeno 57,7 posto ukupne populacije, a zadnjih mjeseci interes za cijepljenje je dosta malen.

16.20

HZJZ: Mobilni timovi omogućit će dodatnu zaštitu od zaraze

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) poručio je u nedjelju da će formiranjem mobilnih timova za cijepljenje dodatno omogućiti svim građanima da učinkovito zaštite svoje zdravlje od zaraze i posljedica covida-19, upozorivši da od petoro umrlih četvero nije bilo cijepljeno.

Uz dosadašnje aktivnosti informiranja građana o cjepivu, njegovim svojstvima i učincima, te cijepnim mjestima dodatno će se aktivirati mobilni timovi za cijepljenje građana u manje naseljenim mjestima u Hrvatskoj, te u sredinama gdje je dostupnost zdravstvenih usluga manja nego u urbanim mjestima, navodi HZJZ. 

Napominju da će, uz HZJZ mobilne timove osnivati županijski zavodi i domovi zdravlja na područjima svojeg djelovanja. 

Uz to, osigurat će se dodatna dostupnost za invalide i teško pokretne osobe povećanjem broja drive-in mjesta kao i za imunokompromitirane i kronične bolesnike cijepljenje u bolnicama koje redovno posjećuju.

HZJZ zaključuje da će to biti dodatni poticaj dosadašnjim načinima cijepljenja koji su dostupni građanima. 

Capak: Svaki novocijepljeni je korak u zaštiti zdravlja

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je kako je svaki novocijepljeni građanin, posebno starije životne dobi i s težim kroničnim oblicima bolesti korak je prema učinkovitijoj zaštiti njihova zdravlja. 

"Medicinska znanost je otkrila, a životna praksa potvrdila, da je cjepivo najbolja zaštita od težih oblika bolesti, a poglavito smrtnih posljedica", napomenuo je Capak i dodao kako je od pet hospitaliziranih pacijenata s ozbiljnijim problemima od zaraze samo jedan u potpunosti ili djelomično primio cjepivo.

Upozorio je kako, nažalost, od pet preminulih četvero njih nije cijepljeno. 

U javnom prostoru, primijetio je, još je upečatljivo prisutan otpor cijepljenju i negiranje znanstveno utvrđenih činjenica, čak i od strane pojedinih zdravstvenih djelatnika, što im, smatra ne služi na čast, iako ih realna slika epidemije u svemu opovrgava. 

Capak pozvao zdravstvene djelatnike da udruže snage

Čelnik HZJZ-a poručio je da su aktivnosti koje provode okrenute ne samo zaštiti zdravlja svakog pojedinca, već narodnom zdravlju.  

Smatra kako je epidemija covida-19 pokazala da samo zajedničkim djelovanjem možemo biti učinkoviti u njezinu suzbijanju. 

Capak poziva zdravstvene djelatnike da zajedničkim snagama udruže svoja znanja, stručnost, sposobnosti i pozitivnu energiju kako bi učinili sve što može donijeti zdravstveni boljitak cjelokupnoj zajednici.

16.14

BRODSKO-POSAVSKA I POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u nedjelju je izvijestio o 64 nova slučaja zaraze koronavirusom i dva smrtna slučaja, dok je Stožer susjedne Požeško-slavonske županije potvrdio 65 novozaraženih. 

Na području Brodsko-posavske županije u bolnicama se liječe 53 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih pet pri liječenju treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije obuhvaćeno je 865 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji od zaraze koronavirusom trenutno se liječi 790 osoba, od kojih je 36 na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije obuhvaćene su 122 osobe.

16.10

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata od koronavirusa umrle su tri osobe, a potvrđena su četiri nova slučaja na testiranih 48 uzoraka, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Umrli su žena u dobi od 78 godina i dva muškarca stara 90 i 70 godina.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica je 39 pacijenata.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 12.860 osoba, a 292 su umrle.

Komentari 62