Obavijesti

News

Komentari 234

Crna Gora: Prvi put više od 100 novozaraženih u jednom danu

Crna Gora: Prvi put više od 100 novozaraženih u jednom danu
6

Korona virus se i dalje nezaustavljivo širi. Dosad je širom svijeta zaraženo 14,454 milijuna ljudi, a od virusa je umrlo više od 600.000 ljudi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.50

Ukupni broj umrlih od koronavirusa u svijetu prešao 600.000, u SAD-u 140.000

Broj umrlih od koronavirusa u svijetu u nedjelju je premašio 600.000, a u Sjedinjenim Državama 140.000, iza kojih najcrnje brojke imaju Brazil, Velika Britanija i Meksiko.

Ukupno je u svijetu 603.111 umrlih, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins, od čega najviše u SAD-u (140.218), Brazilu (78.772) i Velikoj Britaniji (45.385).

Meksiko ima 38.888 umrlih, a nakon njega Italija nešto više od 35.000 i Francuska oko 30.000.

Broj zaraženih u svijetu je oko 14,340.000, od čega najviše u SAD-u, potom u Brazilu, Indiji i Rusiji. 

U 42 od 50 saveznih država SAD-a koji najgore stoje i po broju zaraženih i po broju umrlih, broj novozaraženih u posljednja dva tjedna ubrzano raste.

U SAD-u, po agenciji Reuters, svakog tjedna umre oko 5.000 ljudi, dok je usporedbe radi u susjednoj Kanadi od početka pandemije preminulo ukupno 8.800 ljudi.

Za samo tjedan dana, u SAD-u je zabilježeno 5.600 smrtnih slučajeva, koliko je Švedska imala od početka pandemije.

19.30

Crna Gora: Prvi put više od 100 novozaraženih u jednom danu

Crnogorske zdravstvene vlasti potvrdile su u nedjelju rekordnih 116 novozaraženih osoba koronavirusom, čime je broj inficiranih u toj zemlji u drugom valu epidemije dostigao 1771, gotovo šest puta više nego u prvom kada je zaraženih bilo 324.

Statistički gledano u Crnoj Gori je 281 osoba zaražena koronavirusom na 100 tisuća stanovnika, što je značajno više od ostalih zemalja regije.

Broj preminulih u drugom valu epidemije, koji je počeo sredinom lipnja, iznosi 23 i više nego dvostruko je veći u odnosu na prvi val kada je od koronavirusa od ožujka do sredine svibnja preminulo 9 osoba.

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti naredilo je da je od ponoći obvezno nošenje maski za sve starije od sedam godina na otvorenom i u zatvorenom prostoru u Nikšiću, drugom gradu po veličini u Crnoj Gori i na Cetinju.

Ista mjera prije dva dana uvedena je za Podgoricu, glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina ukupnog stanovništva te zemlje.

U pet općina na sjeveru zemlje, Bijelom Polu, Beranama, Petnjici, Pljevljima i Rožajama, prije dva tjedna proglašena je epidemija i tamo su na snazi još rigoroznije mjere koje previđaju zabranu rada ugostiteljskim objektima, zabranu okupljanja više od dvije osobe, te zabranu napuštanja kuća i stanova nakon 19 sati.

U većini epidemioloških mjera izuzete su općine na crnogorskoj obali, gdje se jedino ograničenje odnosi na rad ugostiteljskih objekata koje goste mogu služiti do ponoći te je zabranjen rad disko klubova i noćnih klubova.   

Epidemiolozi crnogorskog Instituta za javno zdravlje navode kao veći problem u kontroli epidemije činjenicu da zaraženi kriju svoje kontakte, kako bi ih navodno zaštitili, čime omogućavaju onima koji nemaju simptoma da šire virus.

"Skrivanje osoba s kojima su zaraženi bili u kontaktu, može samo napraviti još veći problem. Naime, ljudi ne žele prijaviti svoje kontakte misleći da ih na taj način štite, što nije točno. Na taj način šteti se kontaktima jer se može dogoditi da osobe nemaju simptome ali da nose infekciju i da zaraze druge“, priopćio je za RTCG epidemiolog Igor Galić.

Crna Gora je 1. lipnja, nakon što je proglasila kraj epidemije na svom teritoriju, otvorila granice za zemlje koje su imale manje od 25 aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, da bi se već sredinom šestog mjeseca koronavirus ponovo pojavio u Crnoj Gori.

19.26

Preko 10.000 slučajeva na Floridi

Peti dan u nizu Florida ima preko 10,000 novih slučajeva zaraze u posljednjih 24 sata, a ovaj se put govori o brojci od preko 12,000 zaraženih. U Kini pak je proglašeno ratno stanje u provinciji Xinjiang zbog naglog prodora korona virusa.

17.48

Još pet preminulih od posljedica Covida na Kosovu

Kako prenosi Anadolu Agency, od posljedica zarade virusom Covid-19 na Kosovu je umrlo još petero ljudi. Registrirano je i 118 novozaraženih te se broj smrtnih slučajeva povećao na 135. 

17.23

Srbi će rezultate testiranja moći saznati i putem aplikacije

Vojvođanski tajnik za zdravstvo Zoran Gojković najavio da će s testiranjima krenuti i privatni laboratoriji te da će se od ponedjeljka rezultati testiranja moći saznati putem mobilne aplikacije.

Nakon što je koncem lipnja počeo rasti broj novozaraženih, u Srbiji je u više od 30 gradova proglašena izvanredna situacija, uključujući prijestolnicu Beograd.

Komentari 234