Obavijesti

News

Komentari 3

Novi skandal u Australiji: Bivši premijer sam se postavio na niz funkcija usred padnemije

Novi skandal u Australiji: Bivši premijer sam se postavio na niz funkcija usred padnemije

Premijer Anthony Albanese optužio je bivšeg šefa vlade Scotta Morrisona za loše političke poteze, nakon što se saznalo da se bivši premijer sam postavio na pozicije, među ostalim, ministra zdravstva, financija i resursa

Saznanja o tome da je bivši australski premijer sam sebe postavio na nekoliko ministarskih pozicija tijelom pandemije covida-19 potakla su politički skandal u ponedjeljak, a njegov je nasljednik obećao brzu istragu slučaja.

Premijer Anthony Albanese optužio je bivšeg šefa vlade Scotta Morrisona za loše političke poteze, nakon što se saznalo da se bivši premijer sam postavio na pozicije, među ostalim, ministra zdravstva, financija i resursa, a da o tome nije obavijestio kolege, parlament ili birače.

Rekavši da su Morrisonovi potezi 'bez presedana', Albanese je u ponedjeljak kazao da je zatražio pravnu pomoć, te da dodatne informacije očekuje tijekom dana.

General election in Australia

- Radi se o političkim potezima koje bismo ismijavali da se događaju u nedemokratskoj državi - kazao je Albanese. 'Scott Morrison vodio je vladu iz sjene'.

U nekim slučajevima, Morrison je sam sebe postavio za doministra a da nije obavijestio članove kabineta koje je prethodno postavio na te iste pozicije.

Skandal je bacio svjetlo na netransparentnost donošenja odluka unutar australske vlade te nametnuo pitanje jesu li potrebne strože mjere očuvanja demokracije.

Još se uvijek ne zna na koliko se pozicija Morrison postavio, no lokalni mediji izvijestili su da je preuzeo upravljanje resursima te koristio svoju moć kako bi zaustavio bitan plinski projekt uz obale Sydneya.

Morrisonovi konzervativci izgubili su vlast na izborima u svibnju, čime je završila skoro deset godina duga vladavina desnoga centra u toj državi.