Obavijesti

News

Komentari 303

Novo dizanje cijena: Cigarete iduće godine skuplje 2-3 kune

Novo dizanje cijena: Cigarete iduće godine skuplje 2-3 kune

Cigarete i duhan će poskupjeti dva puta sljedeće godine. Prvi puta od Nove godine, drugi puta prvog dana srpnja, potvrđeno nam je neslužbeno iz Ministarstva financija

VIDEO

Koliko će točno svaka vrsta cigarete poskupjeti još ne žele otkrivati i prvo žele obaviti sastanak s proizvođačima duhana.

No, prema objavljenom nacrtu o novim trošarinama, usklađenje ne bi trebalo biti preveliko jer je ostalo još malo prostora za usklađivanje sa cijenama u EU.

Hrvatska je potpisala da će uskladiti minimalno oporezivanje po dva parametra i da minimalna trošarina mora biti 60 posto od cijena cigareta. Sada je na oko 58 cijene ta minimalna trošarina. Postoji i drugi parametar, da minimalno na 1000 cigareta, trošarina mora biti 90 eura, sada je oko 85 eura.

Bivši ministar financija Slavko Linić kaže da cigarete u konačnici ne bi trebale previše poskupjeti do kraja 2017. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zavisno od vrste, trebalo bi biti dvije ili tri kune po kutiji – procjenjuje Linić.

Konačni izračun i koliko će biti u prvom, koliko u drugom valu poskupljenja, treba odrediti Ministarstvo financija. Najjeftinije cigarete koje su sada 17-18 kuna, trebale bi ići gore dvije kune. Iako je u skupljim cigaretama veći udio trošarine, pa bi isti postotak poskupljenja, značio i znatno skuplje cigarete, Linić objašnjava da bi i one trebale ići gore samo dvije-tri kune jer su njih već od ranije jače oporezivale i već su usklađene trošarine.

Prosječna cijena onih cigareta koje se najviše kupuju je 24-25 kuna, što bi značilo cijene do maksimalno 28 kuna za njih. Inače, s novim poskupljenjem, kada se na trošarinu pridoda i PDV, više od 80 posto cijene koju platite za kutiju će ići u proračun.

Za one koje su navikli kupovati cigarete u susjednoj BiH i Srbiji, također ide loša vijest. U Srbiji će, prema najavama, iako nisu u EU, od 1. siječnja cigarete dvostruko poskupjeti jer se prilagođavaju Uniji. U BiH će još ostati nešto niže, ali i oni konstantno dižu trošarine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 303
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.