Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
303 komentara

Novo dizanje cijena: Cigarete iduće godine skuplje 2-3 kune

Cigarete i duhan će poskupjeti dva puta sljedeće godine. Prvi puta od Nove godine, drugi puta prvog dana srpnja, potvrđeno nam je neslužbeno iz Ministarstva financija

Foto: 123RF
303 komentara

Koliko će točno svaka vrsta cigarete poskupjeti još ne žele otkrivati i prvo žele obaviti sastanak s proizvođačima duhana.

No, prema objavljenom nacrtu o novim trošarinama, usklađenje ne bi trebalo biti preveliko jer je ostalo još malo prostora za usklađivanje sa cijenama u EU.

Hrvatska je potpisala da će uskladiti minimalno oporezivanje po dva parametra i da minimalna trošarina mora biti 60 posto od cijena cigareta. Sada je na oko 58 cijene ta minimalna trošarina. Postoji i drugi parametar, da minimalno na 1000 cigareta, trošarina mora biti 90 eura, sada je oko 85 eura.

Bivši ministar financija Slavko Linić kaže da cigarete u konačnici ne bi trebale previše poskupjeti do kraja 2017. godine.

- Zavisno od vrste, trebalo bi biti dvije ili tri kune po kutiji – procjenjuje Linić.

Konačni izračun i koliko će biti u prvom, koliko u drugom valu poskupljenja, treba odrediti Ministarstvo financija. Najjeftinije cigarete koje su sada 17-18 kuna, trebale bi ići gore dvije kune. Iako je u skupljim cigaretama veći udio trošarine, pa bi isti postotak poskupljenja, značio i znatno skuplje cigarete, Linić objašnjava da bi i one trebale ići gore samo dvije-tri kune jer su njih već od ranije jače oporezivale i već su usklađene trošarine.

Prosječna cijena onih cigareta koje se najviše kupuju je 24-25 kuna, što bi značilo cijene do maksimalno 28 kuna za njih. Inače, s novim poskupljenjem, kada se na trošarinu pridoda i PDV, više od 80 posto cijene koju platite za kutiju će ići u proračun.

Za one koje su navikli kupovati cigarete u susjednoj BiH i Srbiji, također ide loša vijest. U Srbiji će, prema najavama, iako nisu u EU, od 1. siječnja cigarete dvostruko poskupjeti jer se prilagođavaju Uniji. U BiH će još ostati nešto niže, ali i oni konstantno dižu trošarine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message