Obavijesti

News

Komentari 9

'Novi zakon o sprječavanju sukoba interesa izuzetno loš'

'Novi zakon o sprječavanju sukoba interesa izuzetno loš'
1

Kao drugu ključnu spornu točku, Podolnjak je naveo odredbe prema kojima dužnosnici koji imaju poslovne udjele u određenim tvrtkama više ne moraju te poslovne udjele prenijeti na drugu osobu

VIDEO

Prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa sadrži odredbe koje bi mogle otvoriti Pandorinu kutiju korupcije, te onemogućiti ozbiljno pristupanje rješavanju tog problema, upozorio je u utorak Klub zastupnika Mosta, te pozvao zainteresiranu javnost i sve dionike da se u što većoj mjeri odazovu javnoj raspravi koja traje do konca kolovoza.

Na konferenciji za novinare u utorak saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je kako taj dugo očekivani dokument, pušten u javnu raspravu 1. kolovoza s rokom od 30 dana, samo proširuje postojeću zakonsku rupu te predstavlja poraz pravne države.

"To je propuštena prilika da se zaista uhvatimo u koštac i pokrenemo ozbiljnu raspravu protiv sukoba interesa, korupcije i zloporabe položaja i ovlasti. Ogroman problem društva koji treba pokušati riješiti tim je nacrtom samo narastao", rekao je Grmoja.

Mostov zastupnik, ustavnopravni stručnjak Robert Podolnjak istaknuo je kako je novi prijedlog u 80 posto odredbi istovjetan starome zakonu, dok preostalih 20 posto odredbi sadrži dijelove koji predstavljaju potencijalan problem, upozorivši kako prijedlog zakona u obliku u kojem je prezentiran "nije ni trebao doći pred javnost".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Zakon je izuzetno loš, s nekim vrlo problematičnim odredbama, i predstavlja tri koraka unatrag. Umjesto novog kvalitetnog zakona dobili smo nacrt koji je pao već na prvom testu, i u proceduralnom i u sadržajnom smislu", rekao je Podolnjak, navodeći kako nacrt nema nikakvu suglasnost Radne skupine koja, kako je rekao, uopće nije savjetovana oko njegove konačne verzije, a činjenica da je pušten u javnu raspravu u vrijeme kada velika većina subjekata ne zasjeda "pokazuje namjeru da nacrt ostane ispod radara zainteresirane javnosti".

Kao najspornije, Podolnjak je istaknuo da je tim prijedlogom krug dužnosnika na koje se primjenjuju načela Zakona o sprječavanju sukoba interesa minimalno proširen, te njime nije obuhvaćena razina lokalne samouprave.

"Učinjen je izuzetno mali korak. Očekivali smo da će se novim zakonom znatno proširiti krug dužnosnika, naročito i na lokalnu razinu, na razinu lokalne i regionalne samouprave. No, ispada da su osim čelnika izvršnih tijela, gradonačelnika, načelnika, župana i njihovih zamjenika, svi drugi akteri izvan dosega toga zakona", upozorio je Podolnjak.

Most time nije zadovoljan, te će inzistirati na tome da u lokalnoj samoupravi svi vijećnici moraju spadati pod načela toga zakona u smislu da ukoliko imaju vlastite tvrtke one ne smiju poslovati s gradom, županijom, općinom ili trgovačkim društvima u kojima lokalna samouprava ima većinski udjel, te da ne smiju koristiti svoj položaj vijećnika za poslove s jedinicama lokalne samouprave i trgovačkim društvima, pojasnio je.

Kao drugu ključnu spornu točku, Podolnjak je naveo odredbe prema kojima dužnosnici koji imaju poslovne udjele u određenim tvrtkama više ne moraju te poslovne udjele prenijeti na drugu osobu, kao što je do sad bio slučaj.

Tako se državnim dužnosnicima dopušta da i nadalje mogu upravljati tim udjelima, pri čemu jedino ne smiju poslovati s tijelom javne vlasti u kojemu rečeni dužnosnik obnaša dužnost, upozorio je.

"To znači da ministar koji ima poslovne udjele u tvrtkama ne može stupiti u poslovni odnos s ministarstvom na čijem je čelu, ali može sa svim ostalim državnim tijelima ili jedinicama lokalne samouprave ili trgovačkim društvima na bilo kojoj razini", rekao je.

"Ta odredba otvara Pandorinu kutiju korupcije. Izrazito smo protiv te odredbe i inzistirat ćemo da tvrtke u kojima državni dužnosnici imaju poslovne udjele, i koji ostaju u njihovom vlasništvu, tako dugo dok su državni dužnosnici ne smiju stupiti u poslovni odnos s bilo kojim tijelom državne vlasti ili s trgovačkim društvima u kojima  država ili lokalna samouprava imaju većinski udjel. Sve ostalo bilo bi teško provjerljivo i teško bi se moglo ustanoviti na koji je način državni dužnosnik jest ili nije utjecao na sklapanje određenog poslovnog ugovora", istaknuo je Podolnjak.

Nadalje, Most problematičnim smatra i način na koji bi ubuduće trebalo raditi povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: "Postoje odredbe iz kojih se vidi da će povjerenstvu biti puno teže raditi, da im se na neki način žele potkresati krila, a postoje i odredbe za koje nije jasno zbog čega je ministarstvo odlučilo otežati djelovanje povjerenstva u budućem radu", rekao je Podolnjak.

Iz Mosta također apeliraju na povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, posebno na predstojnicu povjerenstva Natašu Novaković, da javnosti objavi nacrt zakona koji je to povjerenstvo napravilo i poslalo Ministarstvu uprave, "kako bi se točno vidjelo što je povjerenstvo konkretno predlagalo".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje