Obavijesti

News

Komentari 70

Novi zakon protiv zlostavljača: Pedofili u registru sve do smrti

Novi zakon protiv zlostavljača: Pedofili u registru sve do smrti

U posljednje dvije godine raste broj slučajeva spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Zastupnici tvrde da zakonodavstvo još nije adekvatno uređeno

VIDEO

Vrlo smo zadovoljni predloženim izmjenama zakona i drago nam je da su naši napori urodili plodom, rekla je Anita Papa, predsjednica udruge Lavice za zaštitu i pomoć žrtvama pedofila, komentirajući izmjene Kaznenog zakona koje se odnose na zlostavljanje i iskorištavanje djece.

Naime, u utorak je HDZ u saborsku proceduru uputio antipedofilski zakon kojim se pooštravaju mjere kažnjavanja za sve zlostavljače djece. Najvažnija novost je da se ukida zastara za progon seksualnih predatora. Zakon ide u redovitu proceduru, a u HDZ-u očekuju da će biti usvojen do proljeća iduće godine.

- Ova kaznena djela više neće podlijegati zastari jer su to specifična kaznena djela koja se često prijavljuju tek kad dijete odraste, odnosno kad prođe deset i više godina. Tad, po važećem zakonu, počinitelj ne može biti gonjen, a ubuduće će biti moguće. To je važno i zbog toga jer u međuvremenu počinitelj, dok nije osuđen, na novim generacijama djece može počiniti isto kazneno djelo - rekla je zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović, autorica navedenih izmjena zakona.

Izmjene predviđaju i zabranu obavljanja djelatnosti ili dužnosti u kojima se dolazi u redoviti, odnosno neposredni kontakt s djecom za pravomoćno osuđene zbog seksualnog zlostavljanja djeteta. Dosad je to bilo prepušteno sucu na volju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pedofili - izmjene zakona

- Sudac je mogao, ali i nije morao dati zaštitnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti, ako osuđenik dolazi u redoviti kontakt s djecom, npr. ako radi u školi. No to će u budućnosti biti onemogućeno - kaže Petrijevčanin Vuksanović.

U izmjenama stoji i da će oni koji se javljaju za rad u ustanovama u kojima imaju redoviti kontakt s djecom, kao dio natječajne dokumentacije, morati priložiti Izvadak iz kaznene evidencije, tj. registra pedofila.

- Lijepo je znati da je vlast na strani žrtava, ali i roditelja koji se bore za zaštitu svoje djece od najbrutalnijih zlostavljača - rekli su u Udruzi Lavice.

Osuđenici moraju prolaziti provjere 5 godina

U izmjenama se propisuju i sigurnosne mjere nadzora. Njih ponovno određuje sudac. To znači da osuđenici za spolno zlostavljanje djeteta sljedećih pet godina moraju prolaziti provjere. Dosad je taj rok bio tri godine. Kad je riječ o kaznama za pedofile, s dosadašnjih pet bit će povećane tri ili četiri puta.

- Kazne su u nekim slučajevima povećane i dvostruko u okviru onoga što Kazneni zakon dopušta. Za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, kad je više počinitelja, kad su počinitelji iz obitelji ili kad je djetetu nanesena teška psihička i fizička ozljeda ili dijete ostane trudno, ta je kazna čak i iznad onoga što hrvatski kazneni zakon dopušta, a riječ je o 20 godina ili kazni dugotrajnog zatvora. Kad je riječ o kaznama za silovanje djece mlađe od 15 godina, i tu su kazne maksimalne, do 15 godina zatvora - kaže Petrijevčanin Vuksanović.

U evidenciji do smrti

Uz to, prema predloženim izmjenama zakona, nema više brisanja iz registra pedofila. Seksualni predatori će u toj evidenciji biti do smrti. Unatoč pozitivim promjenama koje bi trebale zaživjeti u zakonu, stručnjaci su skeptični oko realizacije.

- Općenito je realizacija problem u hrvatskom pravosuđu. S obzirom na postojeću praksu sudova, bit će vrlo teška. Kako bi bila uspješna, potrebno je implementirati izvršenje kazne i kontrolu izvršenja - smatra odvjetnik Karlo Novosel.

U Centru za nestalu i zlostavljanu djecu napominju da se nadaju uspješnoj realizaciji jer, kako kažu, kod slučajeva zlostavljanja djece ne smije biti isprika da se ne provode pravosudne mjere kažnjavanja.

- Time se šalje poruka da je zlostavljanje prihvatljiv oblik ponašanja u našoj zemlji - kažu.

Predloženim zakonom zadovoljna je i Erika Valić iz inicijative roditelja Hrvatska protiv pedofila. Drago joj je što su u HDZ-u prepoznali njihov prijedlog zakona.

- Ovim smo svi skupa pridonijeli sigurnijoj i ljepšoj budućnosti naše djece, a pedofilima slijede strožije i pravednije kazne - kaže Valić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu