News

Komentari 6

Novinar Hrvoje Zovko opet je dobio otkaz na HRT-u

Novinar Hrvoje Zovko opet je dobio otkaz na HRT-u

HRT je Zovku bio uručio otkaz i u rujnu 2018., ali je sud potvrdio da je taj otkaz bio nezakonit te je vraćen na posao. Otkaz je uslijedio nakon ostavke Zovka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4

S Hrvatske radiotelevizije (HRT) u utorak navečer potvrdili su da je novinaru Hrvoju Zovku otkazan ugovor o radu, a kao razlog su naveli nasilno ponašanje na radnom mjestu.

Radničko vijeće HRT-a dalo je suglasnost većinom glasova na namjeravanu odluku o otkazu Ugovora o radu novinaru Hrvoju Zovku, izvijestili su s HRT-a.

Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu novinaru Hrvoju Zovku bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje Hrvoja Zovka prema jednoj radnici (novinarki) na radnom mjestu, stoji u odgovoru HRT-a na pitanje Hine o medijskim navodima da je Zovko, ujedno i predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND), dobio otkaz na HRT-u.

Index je, naime, ranije objavio kako neslužbeno doznaje da je Hrvoje Zovko dobio otkaz na HRT-u.

HRT je Zovku bio uručio otkaz i u rujnu 2018., ali je sud potvrdio da je taj otkaz bio nezakonit te je vraćen na posao. Otkaz je uslijedio nakon ostavke Zovka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4 i žestoke svađe s Katarinom Perišom Čakarun, što je vodstvu HRT-a bio razlog za izvanredni prekid radnog odnosa zbog "teške povrede općih pravila o radu i ponašanju".

Zovko: Povijest se ponavlja, optužbe su neistinite 

"Povijest se ponavlja, ne samo kroz činjenicu da me nastavljaju zlostavljati istim lažnim optužbama kao i prije tri godine, nego i u činjenici da je, kao i zadnji put, cijela javnost informirana o mom otkazu prije mene", stoji u priopćenju koje je Hrvoje Zovko uputio medijima.

Ustvrdio je kako su optužbe prvo neistinite, a iz cijeloga ponašanja HRT-a "jasno je da nije riječ o mojim povredama obveze iz radnog odnosa, nego o njihovoj želji za odmazdom u kojoj ne biraju sredstva".

Vanja Jurić, odvjetnica Hrvoja Zovka, potvrdila je Hini da još nije primila obavijest o otkazivanju Ugovora o radu njezinu klijentu.

HRT je pak u priopćenju izvijestio kako je, sukladno internim aktima i Zakonu o radu, proveo postupak utvrđivanja povrede radne obveze u skladu s čl. 115. s i 119. st.2. Zakona o radu te je u postupku saslušano više svjedoka koje je predložila radnica.

Navedeni svjedoci su potvrdili navode žrtve te je, istaknuli su s HRT-a, "nedvojbeno utvrđeno postojanje krajnje neprimjerenoga i neprofesionalnoga ponašanja Hrvoja Zovka".

Također su naveli da je, sukladno internim aktima i članku 150 . Zakonu o radu, provedeno obvezno savjetovanje s Radničkim vijećem, koje je svoje očitovanje dostavilo 5. ožujka 2021. i u kojem stoji da je većinom glasova suglasno s namjeravanom odlukom poslodavca o redovitom otkazu ugovora o radu radniku Hrvoju Zovku.

Nakon provedene procedure, a sukladno internim aktima i zakonskim odredbama, Hrvoju Zovku upućena je Odluka o otkazu Ugovora o radu, stoji u priopćenju.

S HRT-a su priopćili da će, u skladu s politikom nulte tolerancije prema nasilnom ponašanju na radnom mjestu, "svaku prijavu pažljivo razmotriti i promptno rješavati u cilju zaštite dostojanstva i profesionalnog integriteta svih radnika HRT-a".

Najčitaniji članci