Obavijesti

News

Komentari 219

Izrael: Oni koji prime četvrtu dozu cjepiva su daleko otporniji

Izrael: Oni koji prime četvrtu dozu cjepiva su daleko otporniji

Četvrta doza cjepiva protiv covida-19 koju su primile osobe iznad 60 godina u Izraelu učinila ih je tri puta otpornijima na ozbiljno razbolijevanje od tri puta cijepljenih osoba iste dobne skupine

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.11

Izrael: Stariji od 60 trostruko otporniji na covid nakon četvrte doze cjepiva

Četvrta doza cjepiva protiv covida-19 koju su primile osobe iznad 60 godina u Izraelu učinila ih je tri puta otpornijima na ozbiljno razbolijevanje od tri puta cijepljenih osoba iste dobne skupine, objavilo je u nedjelju izraelsko ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je također reklo da je četvrta doza, ili drugi booster, učinila ljude iznad 60 godina duplo otpornijima zarazi nego one iste dobne skupine koji su primili tri doze cjepiva.

Preliminarna studija koju je prošli ponedjeljak objavio izraelski medicinski centar Sheba otkrila je podatak da četvrta doza cjepiva povećava antitijela na više razine nego treća, no "vjerojatno" ne do razine da bi pružila potpunu zaštitu od vrlo prenosive varijante omikron.

Izrael je počeo nuditi četvrtu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech osobama iznad 60 godina ovaj mjesec dok se omikron počeo širiti zemljom.

Ministarstvo je reklo u nedjelju da je u studiji koju je provelo s nekoliko velikih izraelskih sveučilišta i centrom Sheba uspoređeno 400 tisuća osoba preko 60 godina koje su primile drugi booster sa 600 tisuća osoba iste dobne skupine koje su dobile treće cjepivo prije više od četiri mjeseca.

Kao i drugdje, u Izraelu zbog omikrona raste broj zaraženih covidom-19. Međutim, od te varijante nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

19.57

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Na području Brodsko-posavske županije u protekla 24 sata zabilježeno je 148 novih slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U slavonskobrodskoj Općoj bolnici Dr. Josip Benčević hospitalizirano je 46 oboljelih od covida-19, od kojih je sedam  osoba na respiratoru. U novogradiškoj bolnici hospitalizirano je 14 osoba, od kojih je jedna na respiratoru.

U protekla 24 sata nije bilo umrlih od posljedica covid-19 infekcije.

Prema podacima Policijske uprave Brodsko-posavske trenutno se pod mjerom samoizolacije u županiji nalazi 2215 osoba.

Od početka pandemije u toj je županiji bilo ukupno 25.522 zaraženih koronavirusom, a ukupno je umrlo 374 osoba.

16.40

ZADARSKA ŽUPANIJA

Na području Zadarske županije potvrđena su 404 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

U posljednja 24 sata testirana su 454 uzoraka, i to 403 PCR, a 51 brzim antigenskim testom. Pod aktivnim su nadzorom 3263 stanovnika županije.

Od covida-19 oporavilo se 325 osoba pa je trenutno ukupno aktivno 2140 slučajeva covid infekcije.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 57 oboljelih, od kojih je devetero na respiratorima, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 22 pacijenta zaražena koronavirusom.

Novooboljelih je 236 u Zadru, 19 u Biogradu, po 15 u Pakoštanima i Sukošanu, 14 u Sv. Filip i Jakovu, 12 u Posedarju, 10 u Zemuniku Donjem.

Devet osoba novozaraženo je u Poličniku, osam u Novigradu,sedam u Vrsima, šest u Benkovcu, po pet u Bibinjama, Obrovcu i Polači, četiri u Kolanu, tri u Ninu, po dvije u Galovcu, Jasenicama, Preku, Ražancu, Salima, Starigradu, Škabrni i Viru te po jedna u Kukljici, Posedarju i Stankovcima.

Policija nije evidentirala nijedno  kršenje mjere samoizolacije.

16.31

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirano je 269 novozaraženih koronavirusom, a jedna je osoba umrla, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Među novozaraženima, 189 je testirano PCR testom, a 80 brzim antigenskim testom.

Oporavilo se 219 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja županije 4422. U samoizolaciji se nalazi 4465 osoba.

Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se šest pacijenata, među kojima jedan na respiratoru. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 54 osobe pozitivne na SARS CoV-2, među kojima 11 na respiratoru.

15.40

Belgija: Nekoliko tisuća prosvjednika protiv covid mjera

Nekoliko tisuća prosvjednika, dio njih iz drugih europskih država, u nedjelju je marširalo Bruxellesom kako bi izrazili nezadovoljstvo mjerama uvedenima za borbu protiv širenja covida-19. 

Prosvjednici, okupljeni u većem broju nego na prošlim skupovima, nosili su natpise protiv premijera Alexandera De Crooa i covid potvrdi, prenosi agencija France Presse. 

Skup protiv potvrda, potrebnih za ulazak u restorane i kulturna događanja, održavaju se već nekoliko tjedana u belgijskoj prijestolnici. Prošli su bili obilježeni sukobima sa snagama sigurnosti, a bilo ih je i ovaj put na marginama prosvjeda.  

Organizatori događaja, među kojima su inicijative Svjetski skup za slobodu i Europljani ujedinjeni za slobodu, na prosvjed u Bruxellesu pozvali su i stanovnike drugih europskih država. 

Tako su na ulicama, među ostalima, viđene i zastave Nizozemske, Poljske i Rumunjske. 

„Ono što se događa od 2020. je otvorilo ljudima oči“, rekla je Francesca Fanara, stanovnica sjevernog francuskog grada Lillea. 

Portugalac Adolfo Barbosa govorio je pak o „zdravstvenoj krizi“, dodavši da mu je „srce puno zbog broja ljudi koji je stigao“. 

Ovaj prosvjed događa se u vrijeme kad vlade razmatraju ublažavanje restriktivnih mjera, usprkos tome što širenje omikrona ne jenjava. 

Ta je varijanta sad dominantna diljem Europske unije, objavila je Europska agencija za lijekove u petak. 

Belgija je prošli tjedan imala skok u dnevnom broju zaraženih, s više od 60 tisuća slučajeva dnevno. Vlasti govore o 'cunamiju' zaraženih, no zdravstveni sustav je pod manjim pritiskom nego tijekom prošlih valova zaraze zbog blažih simptoma zaraze omikronom. 

Belgijski premijer stoga je u petak najavio da restorani i kafići mogu produžiti svoje radno vrijeme. Noćni klubovi ostaju zatvoreni. 

Francuska vlada u četvrtak je najavila da će u veljači ukinuti dio mjera – nošenje maski na otvorenom i rad od kuće prestaju biti obavezni, noćni klubovi mogu nastaviti s radom te se vraćaju koncerti sa stajaćim mjestima. 

Komentari 219