Obavijesti

News

Komentari 88

'Nudili smo veliku autonomiju, ali idiot Martić nije htio ni čuti'

'Nudili smo veliku autonomiju, ali idiot Martić nije htio ni čuti'
1

Otkrio je i da su, nakon genocida u Srebrenici, u SAD-u bili svjesni da je Ratko Mladić svoju pozornost usmjerio na Bihać i da bi se i tamo mogao dogoditi zločin

VIDEO

Prvi veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith u intervjuu za N1 televiziju prisjetio se akcije "Oluja" i političkih prilika u to vrijeme. Rekao je da su Amerikanci znali da Hrvati pripremaju akciju:

- Znali smo za operaciju, ali ne zbog CIA-e, jer sam 19. srpnja imao ručak s Gojkom Šuškom i on mi je rekao za operaciju Oluja. Rekao mi je da će se raditi o operaciji koja će stvoriti koridor do Slunja. Naša pozicija je bila oblikovana onime što se dogodilo šest dana ranije u Srebrenici - kaže Galbraith.

Otkrio je i da su, nakon genocida u Srebrenici, u SAD-u bili svjesni da je Ratko Mladić svoju pozornost usmjerio na Bihać i da bi se i tamo mogao dogoditi zločin širih razmjera:

- NATO nije bio spreman umiješati se da bi spasio Bihać. Jedina alternativa je bila da Hrvati krenu u akciju i spase Bihać. Ako želite znati tko je odgovoran za operaciju Oluja, to je Ratko Mladić zbog onoga što je učinio Srebrenici - tvrdi Galbraith. 

Bivši veleposlanik osvrnuo se i na ubijanje srpskih civila na prostoru bivše Krajine nakon Oluje. Smatra da je takav razvoj događaja bio tragedija za Hrvatsku, ali i da etničkog čišćenja nije bilo:

- Znamo da je 700 starijih ljudi koji nisu otišli zapravo ubijeno. Jasno je da Hrvatska nije učinila dovoljno da zaštiti civilno stanovništvo i dopustila je palež srpske imovine u Krajini. Bila je to tragedija za Hrvatsku jer je umanjila ono što je trebala biti veličanstvena pobjeda - prisjeća se Galbraith.

On smatra i da Knin prvoga dana "Oluje" nije bio prekomjerno granatiran i da se Knin ne može uspoređivati sa sustavnim razaranjem Vukovara ili Sarajeva.

Na pitanje je li istina da je SAD u studenom 1994. Hrvatskoj zabranio napad na Krajinu, Galbraith odgovorio da jest:

- U studenom 1994. godine bio sam u Lovranu i dobio sam hitni poziv da se sastanem s Granićem i Šuškom. Rekli su mi da žele otvoriti koridor prema Bihaću i zanimalo ih je želi li SAD uvesti sankcije. Rekao sam da da, ali da moram dobiti odluku svoje Vlade, koja je odbila moju preporuku. Dan kasnije sam se sastao s Tuđmanom i rekao mu da ne želimo da proširuje rat. Isto pitanje se pojavilo i nakon Srebrenice - tada se stav SAD-a okrenuo za 180 stupnjeva.

Na pitanje je li točno da ste pobunjenim Srbima u Istočnoj Slavoniji preko generala Jacquesa Kleina poručili da se ne šale s Hrvatima jer da bi Hrvatskoj vojsci trebalo samo tri sata da izbije na Dunav, Galbraith je odgovorio:

- Bila je riječ o pregovorima između hrvatske Vlade i pregovora sa Srbima u Slavoniji. Rekao sam im "ako ste realni, hrvatska vojska može biti na Dunavu za tri sata". To nije bila prijetnja. Otišli smo u Knin i predstavili plan koji je davao veliku autonomiju, a to se Tuđmanu nije svidjelo. A taj idiot Martić nije htio niti čuti za to.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 88

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti