Obavijesti

News

Komentari 146

O prijetnjama Kim Jong-una: Sve je to lajanje, nema ugriza

O prijetnjama Kim Jong-una: Sve je to lajanje, nema ugriza
4

Ne može se zanemariti ludi čovjek s velikom vojnom i nuklearnom moći, ali mislim da je to sve više šou za javnost, kaže Južnokoreanac Inchul Suh, profesor u SAD-u

VIDEO

Mnogi Južnokoreanci koji žive i rade u SAD-u, a koji još uvijek imaju rodbinu i prijatelje na korejskom poluotoku, govore kako pažljivo prate sve prijetnje koje sjevernokorejski vođa Kim Jong-un upućuje Južnoj Koreji i SAD-u. Drže kako su te prijetnje gore od bilo kojih do sada, te da s velikom pažnjom prate naslove u medijima. No, kažu kako još uvijek nisu jako zabrinuti za sigurnost članova svojih obitelji u Južnoj Koreji, javlja USA Today

- Ne možete potpuno zanemariti ludog čovjeka s velikom vojnom moći, pogotovo nuklearnom - rekao je Inchul Suh, profesor na poslovnom sveučilištu Drake, koji je rođen i odrastao u južnokorejskom gradu Busanu. 

No, s druge strane, dodaje on, 'mislim da su sve njihove prijetnje više šou za javnost, nego prava prijetnja'. 

- Sve je to lajanje, a ugriza nema - zaključuje profesor Suh. 

Iz Južne Koreje stižu dosta optimistični izvještaji, barem ako je suditi po riječima naturaliziranih Amerikanaca koji tamo imaju rodbinu. 

- Svi moji prijatelji i obitelj u Koreji uopće ne mare za ove prijetnje - rekao je Sang-Seok Yoon, profesor korejskog jezika na Sveučilištu u Iowi. 

Ipak, neki smatraju da te prijetnje ne treba shvatiti previše olako. 

- Znam da je bilo mnogo prijetnji tijekom proteklih godina, ali ovaj puta mislim da su stvarno prešli svaku mjeru. Mislim da će sada doći do sukoba - kaže Jinjoo Hong, predsjednik Korejskog jezičnog kluba na sveučilištu u Iowi.  

Južnokorejci su potpuno mirni. Ne brine ih mogućnost izbijanja rata. Oni su na to već navikli jer  već desetljećima žive pod stalnom prijetnjom Sjeverne Koreje, a sada smatraju kako je ovo riječ o tek pretjeranoj reakciji zapadnih medija

Youngwana Kima, profesora političkih znanosti na Sveučilištu u Iowi, brine što Južnokorejci ne mare o mogućnosti izbijanja rata. Kaže kako se to da objasniti činjenicom da su već navikli jer  već desetljećima žive pod stalnom prijetnjom Sjeverne Koreje, a sada smatraju kako je ovo samo pretjerana reakcija zapadnih medija. 

Mnogi Koreanci koji žive u SAD-u smatraju kako svim ovim prijetnjama Kim Jong-un zapravo želi učvrstiti svoj lik i djelo. 

- Najbolji način da Kim Jong-un stabilizira svoju moć je da pokaže svoju snagu drugim  zemljama ali i svojoj - uvjeren je Youngwan Kim. 

Također, Južnokorejce umiruje činjenica da će SAD intervenirati i pomoći ako ih Sjeverna Koreja napadne. John Lee, predsjednik Korejskog američkog društva u Iowi, kaže da baš zbog toga većina ljudi vjeruje da Južna Koreja sada, ako rat izbije, može pobijediti. 

Pitanje je kolike su nuklearne mogućnosti Sjeverne Koreje

Podsjetimo, SAD ima 28.500  vojnika u Južnoj Koreji, i još 50.000 u obližnjem Japanu. Unatoč prijetnjama nuklearnim napadom, mnogi ne vjeruju da je Sjeverna Koreja savladala tehnologiju koja im je potrebna da dalekometne rakete naoružaju nuklearnim glavama ili, pak, da točno naciljaju zadane mete.

Ipak, Bijela kuća je u petak objavila kako se neće iznenaditi ako Sjeverna Koreja doista počne napad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...