Obavijesti

News

Komentari 18

Saborska oporba: Policija ima male plaće i loše je opremljena

Saborska oporba: Policija ima male plaće i loše je opremljena
11

Prije početka sjednice Sabora, Mihael Zmajlović u ime Kluba SDP- a i Branko Bačić u ime Kluba HDZ- a zatražili su stanku kako bi progovorili oko Plana gospodarenja otpadom...

VIDEO

Prije početka sjednice Sabora, Mihael Zmajlović u ime Kluba SDP- a i Branko Bačić u ime Kluba HDZ- a zatražili su stanku kako bi progovorili oko Plana gospodarenja otpadom.

Mihael Zmajlović u ime Kluba SDP- a stanku je zatražio zbog nedonošenja Plana gospodarenja otpadom koji , istaknuo je, ugrožava povlačenja 6,8 milijardi eura iz operativnog programa kohezije i konkurentnosti. Pozvao je premijera Andreja Plenkovića i ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac da prestanu sa splektarenjem te da preuzmu odgovornost jer je ovo problem cijele Vlade, cijele Hrvatske. Ako premijer Plenković uskoro ne reagira, poručio je, SDP će pokrenuti opoziv ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića. 
 
- Predstavljena su nam dva plana gospodarenja otpadom i s oba su svi nezadovoljni, od struke do lokanih čelnika i gospodarstvenika. Samo u ovoj godini zaustavljeni su projekti izgradnje centara za gospodarenje otpadom vrijedni više od dvije milijarde kuna. Situacija je iznimno ozbiljna i poprimila je dramatične razmjere. Hrvatska više ne može biti talac nesnalaženja jednog čovjeka. Što radi Dobrovićev koalicijski partner HDZ? Bježi od odgovornosti i buši ministra iz svoje Vlade preko medija - rekao je Zmajlović.

Branko Bačić u ime Kluba HDZ- a istaknuo je kako HDZ ima potpuno jasan stav o pitanju Plana gospodarenja otpadom i povlačenja sredstava. 

- U pregovorima i ugovoru preuzeli smo određene obveze, između ostalog da ćemo do kraja 2018. zatvoriti sva otvorena odlagališta otpadom i  graditi centre za gospodarenje otpadom. Kasnije je SDP- ova Vlada utvrdila da je potrebno izgraditi 13 takvih centara. Ministar Dobrović i Ministarstvo zaštite okoliša napravilo je Plan za gospodarenje otpadom na kojeg smo i mi u Klubu HDZ-a imali određene primjedbe i iznijeli smo ih u samoj raspravi što je rezultiralo da je Ministarstvo izmijenilo Plan gospodarenja otpadom i završila je javna rasprava. Očekujem da će Ministarstvo doraditi ovaj Plan i nastavi sa izgradom centara za gospodarenjem otpadom - rekao je Bačić.

Saborska oporba: Policija ima male plaće i loše je opremljena

Saborska rasprava o izmjenama Zakona o policiji kojima bi se po treći put odgodila isplata opremnina policajcima koji idu u mirovinu, aktualizirala je u utorak pitanje malih plaća i loše opremljenosti hrvatskih policajaca.

U Hrvatskoj se previše štedi na policiji, ustvrdio je Milorad Batinić (HNS), ne prihvaćajući tumačenja da je odgoda nužna, jer uvjete za mirovinu ovoga trenutka ima oko sedam tisuća policajaca, pa za otpremnine od 32.500 kuna nema dovoljno novca.

Uvjeren je da se u proračunu moglo naći novca za policiju, da to ovisi o resornom ministru, dakle Vlahi Orepiću, ali on se, kaže, "bavi drugim stvarima koji nisu u njegovoj nadležnosti". Aktualni ministar više brine o Ustavnom sudu, tvrdi Batinić.

Izmjenama Zakona Vlada ponovno, radi racionalizacije, predlaže odgodu odredbi o isplati otpremnina policajcima koji odlaze mirovinu. Te odredbe propisuju pravo na neto iznose otpremnine policajcima koji odlaze u starosnu, prijevremenu starosnu i invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

Primjena tih odredbi odgađa se od kada je zakon stupio na snagu, tj. od 31. ožujka 2011., prvo za početak 2013., pa početak 2015. te početak 2017. Sada Vlada ponovno predlaže prolongiranje njihove primjene za još dvije godine.

HDZ i Most ne spore Vladinu argumentaciju da trenutno nema dovoljno novca za otpremnine, ali drže da je odgoda od dvije godine predugačka. Stoga Ivan Anušić (HDZ) amandamnom predlaže da se se primjena "stavi" na 1. siječnja 2018.

S druge strane Ranko Ostojić (SDP) drži da nema razloga za odgodu.

"Činjenica je da odlazak u mirovinu i eventualno ugrožavanje redovnog policijskog posla u ovoj situaciji ovisi o tome hoće li ministar dati suglasnost nekome da ide u mirovinu ili ne", kaže Ostojić.

Kao kompromisno on apostrofira rješenje koje nudi Sindikat policije, a radi se o "ograničavanju broja koji se onda ne odnosi na više tisuća policijskih službenika, već je u rangu broja koji čine prirodni odljev, a to je maksimalno do 500 policijskih službenika godišnje.

Krugu zastupnika koji upozorava na loš položaj policajaca priključio se i Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku). U Dubrovačkoj županiji je 600 policajaca iz Slavonije sa 4500 kuna plaće, stanuju u Metkoviću, nemaju adekvatne uniforme, čak spavaju u autima, tvrdi zastupnik.

Policajci koji su otišli raditi u turistička mjesta ne mogu živjeti od plaće, ugovori ih 'pritišću' da moraju ostati, pa bi bilo dobro da se, kao što se moglo naći rješenje za liječnike na specijalizaciji, nađe i za policajce, predlaže Davor Vlaović (HSS).

Ili, dodao je, ukinimo Ustavni sud kako predlaže ministar Orepić, pa tih 40 do 50 milijuna dajmo za policiju.

Ministra unutarnjih poslova, Mostova Vlahu Orepića, branio je Nikola Grmoja (Most). Ministar najavljuje i veliku reformu policije, pokušava dignuti plaće, bolje opremiti policiju, i uvjeren sam da će se to i dogoditi već u idućoj godini, kaže Grmoja.

Iako sama rasprava nije bila osobito polemična, opomenu je dobio Branimir Bunjac (Živi zid) kojem je zasmetalo upozorenje predsjednika Sabora Bože Petrova da govori mimo teme. Ovo će još malo, pa biti kao u Sjevernoj Koreji, ustvrdio je Bunjac, a Petrov mu uzvratio oduzimanjem riječi, jer je vrijeđao instituciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

5 savjeta za izabrati fakultet:  Izračunajte za što ste stvoreni
KARIJERA

5 savjeta za izabrati fakultet: Izračunajte za što ste stvoreni

Još je manje od tjedan dana ostalo do početka polaganja ispita državne mature. Iako su maturanti već odabrali područja koja ih zanimaju većina njih u dobi od 14 godina nije sigurna kojim poslom se žele baviti u budućnosti

Za upis na fakultet zbrajaju se ocjene, natjecanja i matura
BODOVANJE

Za upis na fakultet zbrajaju se ocjene, natjecanja i matura

Iako bi se nekima sustav bodovanja za upis na fakultet mogao učiniti kompliciran, važno je naglasiti da su osim rezultata ispita iz državne mature velik čimbenik i ocjene u četiri godine srednje škole
Obrazovanje je bitno! 24sata želi da se i tvoj glas čuje
POZIV MATURANTIMA

Obrazovanje je bitno! 24sata želi da se i tvoj glas čuje

24sata poziva maturante da ispune anketu o namjerama studiranja