Obavijesti

News

Komentari 27

Obersnel Vladi: Neka kažu da ne treba lokalna samouprava

Obersnel Vladi: Neka kažu da ne treba lokalna samouprava
2

Riječki gradonačelnik smatra da će izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi doći do pada kvalitete usluga. Ne razumije "kako će se tim mjerama povećati potrošnja"

VIDEO

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" raspravljalo se o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave kojim je Vlada lokalnoj samoupravi uzela dio novca, a udruge gradova i županija najavile da će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona.

- Kao član Udruge gradova znam za inicijativu za pokretanje ocjene ustavnosti ovih odluka u kojoj ćemo se pozvati na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koja propisuje da se gradove, općine i županije mora pitati za mišljenje o tome kako će im se, uz ostalo, dodjeljivati preraspoređeni izvori financiranja. To je jedna čisto legitimna inicijativa - naglasio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Neminovan pad kvaliteta usluga

Dodao je da će neminovno doći do pada kvalitete usluge i u zdravstvu i u školstvu kao i na mnogim drugim poljima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Brojni gradovi razmišljaju o povećanju prireza, Split je već za deset posto povećao cijene komunalnih naknada i ne vidim kakvu smo uslugu učinili građanima i gdje smo im ostavili prostora za veću potrošnju - rekao je Obersnel.

Nezadovoljan politikom Vlade

Naglasio je kako je apsolutno nezadovoljan ovom poreznom reformom jer je suprotna onom za što se on godinama zalaže, a to je decentralizacija.

 - Ono što će građani dobiti poreznim izmjenama to će se kompenzirati povećanjem troškova gradova što će opet platiti građani - kazao je Obersnel i dodao da ne razumije "kako će se tim mjerama povećati potrošnja". 

- U ovom dijelu sam apsolutno nezadovoljan politikom Vlade. Neka netko jasno i javno kaže nama lokalna samouprava ne treba, mi ćemo o svemu upravljati iz Zagreba - kritičan je bio prema SDP-ovoj Vladi Vojko Obersnel i dodao kako je licemjerno kada im Vlada spočitava da su povećali broj radnika, a u isto vrijeme su im prebacili dio posla koji nije mogla obaviti.

Davor Puklavec/Pixsell

Ciljevi neće biti ispunjeni

Slavko Kojić istaknuo je kako ciljevi koji su proklamirani reformom -  da će se povećati potrošnja, povećati zaposlenost, pokrenuti gospodarstvo - neće biti ispunjeni. 

- Kažu u narodu da kad je veliki svetac onda je velika i molitva. Logično je da je interes Grada Zagreba mnogo veći od drugih jedinica lokalne samouprave jer činimo gotovo 50 posto financija lokalne samouprave. Napravljen je nered u sustavu lokalnih financija - rekao je pročelnik u Uredu za financije Grada Zagreba.

Destrukcija lokalne samouprave

- Napravili su posljedice kao kad stavite slona u staklarsku radnju. To je potpuna destrukcija sustava financiranja lokalne samouprave - nastavio je Kojić te objasnio da ne zna gdje će štedjeti u ovim okolnostima.

- Tom mjerom je gradu Zagrebu uskraćeno 60 posto sredstva za zdravstvo, školstvo, domove za starije. Rekao je i kako je Zakon jučer donesen, a već danas se očekuje da nađu način gdje nadoknaditi ta sredstva. Uništen je sustav financiranja lokalne samouprave - rekao je Kojić dodajući da će ići na ocjenu ustavnosti Zakona jer je "priča izašla iz okvira i europske povelje i Hrvatskog ustava".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)