Obavijesti

News

Komentari 1

Obilježena 28. godišnjica smrti prvih hrvatskih zrakoplovaca

Obilježena 28. godišnjica smrti prvih hrvatskih zrakoplovaca
1

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomenika u središtu Otoka, u blizini Vinkovaca, obilježena je 28. godišnjica pogibije hrvatskih zrakoplovaca...

VIDEO

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora nazočne je pozdravio saborski zastupnik Dražen Milinković, koji je izrazio sućut obiteljima i suborcima poginulih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, pripadnika Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka.

- Tužni smo zbog izgubljenih mladih života, ali ponosni na njihovu hrabrost. Nakon 35 borbenih letova tijekom kojih je bačeno 68 bombi i tri humanitarna leta tijekom kojih su iznad Vukovara izbacili 1500 kilograma sanitetskog materijala i hrane, morali su prestati djelovati nakon što je njihov zrakoplov srušen iznad Otoka, rekao je Milinković.

- Na ovaj način svake godine prisjećamo se njihove pogibije, i ne samo prvih zrakoplovaca, nego i svih branitelja Otoka. Naime, Otočani su sudjelovali na svim ratištima diljem Hrvatske, a 30 Otočana dalo je život za slobodu Hrvatske, rekao je otočki gradonačelnik Josip Šarić.

Po riječima izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra obrane brigadira Gorana Novoselića, malobrojni piloti i zrakoplovni stručnjaci u prvim su danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u osnutku zrakoplovnih postrojba.

- Te prve zrakoplovne skupine su letjele u avionima potpuno neprikladnim za borbeno djelovanje. Domoljubi iz Prvoga zrakoplovnog voda Osijek borbene letove izvršavali su u poljoprivrednim avionima koji nisu bili niti po jednoj karakteristici borbeni avioni, podsjetio je Novoselić, dodajući kako su pripadnici osječkoga zrakoplovnog voda u takvim avionima izveli više od 30 borbenih i humanitarnih letova u tada okupirani Vukovar.

Govorili su i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general u mirovini Josip Lucić te počasni građanin Otoka Vladimir Šeks, a među nazočnima na komemoraciji, osim članova obitelji i suboraca te građana Otoka, bio je i ministar državne imovine Mario Banožić. Molitvu je predvodio fra Mato Vincetić.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka poginula su ispunjavajući borbenu zadaću u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, kad je njihov zrakoplov raketom zemlja-zrak srušila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Vijence su podno spomenika poginulim zrakoplovcima u središtu Otoka položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina te njihovi suborci i mnoga izaslanstva, a u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica. Tijekom polaganja vijenaca mjesto komemoracije nadlijetao je zrakoplov Antonov, u kojem su letjela i četvorica zrakoplovaca kad su srušeni iznad Otoka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa