Obavijesti

News

Komentari 29

Hrvatska veleposlanica iz Praga: 'U zgradi fakulteta u trenutku napada bilo i Hrvata'

Hrvatska veleposlanica iz Praga: 'U zgradi fakulteta u trenutku napada bilo i Hrvata'

Praška policija radi na identificiranju više od 15 žrtava pucnjave, a postavili su i kriznu liniju za javnost

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
14:48

VIDEO Stanovnici Praga u šoku zbog stravičnog masakra: 'Nije nimalo ugodno šetati ulicom...'

Brojni stanovnici Praga stigli su danas ispred Filozofskog fakulteta odati počast žrtvama jučerašnjeg masakra. David Kozak ubio je 14 ljudi prije nego što je sam sebi presudio. 

OVDJE VIŠE O TEMI

14:47

Hrvatica koja studira u Pragu: 'Vratila sam se par dana prije pucnjave. U totalnom sam šoku'

Prvo što mi je prošlo kroz glavu je događaj u Srbiji. Baš me jako šokiralo. Odmah sam pokušala pronaći imena žrtva da vidim znam li ih, rekla je hrvatska studentica koja studira u Pragu nakon što je David K. na fakultetu ubio najmanje 14 ljudi.

Imao je automatsku pušku s optikom i nasumično je ubijao s krova zgrade fakulteta u kojoj je u tom trenutku bilo i Hrvata, što je potvrdila hrvatska veleposlanica.

OVDJE VIŠE O TEMI

14:46

Vojni stručnjak o pomahnitalom pohodu u Pragu: 'Imao je pušku koja se koristi za lov na divljači'

Puška koju je koristio napadač u Pragu je iznimno opasna. Radi se o vojnom oružju vrlo moćne kinetičke snage. To je oružje koje se najčešće koristi za lov na velike divljači, rekao nam je vojni stručnjak Marinko Ogorec. 

OVDJE VIŠE O TEMI

13.13

Imenovali prvu žrtvu

Prva žrtva jučerašnje masovne pucnjave je Lenka Hlávková.

- Na temelju provjerenih informacija obitelji i uz njihovo dopuštenje javljamo da naša kolegica i ravnateljica Muzikološkog instituta Fakulteta glazbene umjetnosti Lenka Hlávková nije preživjela jučerašnji napad- napisali su na svojoj Facebook stranici.

- Izražavamo najdublju sućut svim ožalošćenima, prije svega obitelji. Ovo je izuzetno okrutna vijest za sve nas. Ostanimo podrška jedni drugima.

12.35

Hrvatska veleposlanica u Pragu: U zgradi fakulteta u trenutku napada bilo i Hrvata

Ljiljana Pancirov, hrvatska veleposlanica u Češkoj,  je u razgovoru za N1 govorila o masovnoj pucnjavi u Pragu. David Kozak ubio 14 i ranio 25 ljudi.

- Prag, cijela Češka i svijet bili su šokirani jučerašnjim događajem, u kojem je 24-godišnji student automatskom puškom i revolverom, a imao je i eksploziv, nasumce napadao kolege i profesore. Pretpostavka je da je sat vremena prije napada u Kladnom, blizu Praga, ubio i svog oca. Policija istražuje i njegovu povezanost s ubojstvom 32-godišnjeg oca i njegove dvomjesečne bebe u šumi blizu Praga- rekla je Pancirov pa nastavila:

- Jučer je na Filozofskom fakultetu bilo više od 500 ljudi, što studenata, što profesora. Potvrđeno je 14 ubijenih i 25 ranjenih, koji se nalaze po raznim bolnicama u Pragu. Među 14 žrtava nema hrvatskih državljana, a nemamo ni indicija da su među ranjenima.

'Ubojica povezivao svoje djelovanje s 14-godišnjom Alinom'

- David Kozak, kako je ime 24-godišnjeg ubojice, bio je prisutan na društvenim mrežama, a ondje je povezivao svoje djelovanje s 14-godišnjom Alinom, koja je početkom prosinca u svojoj školi ubila dvije osobe, a pet ozlijedila. Njegov komentar je bio da nije učinila dovoljno i da će on nastaviti njenim putem. Na konferenciji za tisak ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan rekao je da se njegovo djelovanje ne povezuje s međunarodnim terorizmom- rekla je veleposlanica pa opisala što se događalo neposredno nakon napada.

- Cijeli prostor oko fakulteta bio je blokiran jer je ubojica nasumce pucao i na one koji su bili izvan zgrade. Evakuacija oko 500 osoba obavljena je u obližnjoj zgradi, gdje se pokušalo temeljem razgovora sa svima koji su bili prisutni dobiti šira slika događaja. Imamo saznanja da je među onima koji su bili u zgradi bilo Hrvata, ali su neozlijeđeni. Evakuirani su nakon tragičnog događaja.

'Najveća tragedija koja se dogodila Češkoj'

- Jučer je sazvana hitna sjednica češke vlade i za 23. prosinca je proglašen Dan žalosti. Otkazani su svi sportski, kulturni i javni događaji, a zastave će biti spuštene na pola koplja. Ovo je najveća tragedija koja se dogodila Češkoj i češki narod tuguje. Mi izražavamo sućut svim obiteljima čiji najbliži su stradali-rekla je.

Komentari 29