News

Komentari 116

Objavili kartu: Nakon Talijana i Mađari su 'oteli' dio Hrvatske

Objavili kartu: Nakon Talijana i Mađari su 'oteli' dio Hrvatske

Mađarski Međunarodni ured za informiranje objavio je prije nekoliko dana ilustraciju "povijesne" mađarske karte koju komada pet ruku i otima im teritorij među kojima je i dio Hrvatske

Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, uvedenog 2010. godine koji obilježava potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija. Tada je on podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske. 

- Trianonskim ugovorom uništeno je mađarsko društvo, ekonomija i politički sustav - rekao je državni tajnik za nacionalnu politiku Arpad Janos Potapi. Kako bi ilustrirali njegove riječi, mađarski Međunarodni ured za informiranje objavio je "povijesnu" kartu Mađarske na kojoj ju pet ruku komada, otima joj teritorij i stanovništvo. Između ostalih, na karti se "komada" i dio Hrvatske. 

Tu kartu objavili su na stranici About Hungary na kojoj objavljuju pozitivne članke o vladi i kritiziraju Europske institucije. 

MVEP: 'To je neprihvatljivo' 

- Republici Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja o neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima - odgovorili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova za Večernji list. 

Dodali su kako su odmah stupili u kontakt sa spornom stranicom koja je kartu objavila na Twitteru i ukazali na neprihvatljivost ovakve vrste objave s "prikazom dijelova hrvatskog teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje povijesnih činjenica". 

- Dobili smo službena uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, sporna fotografija objavljena je povodom obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat - poručili su iz Ministarstva. 

Ilustraciju su komentirali i u susjednoj Sloveniji, ali ne jednoglasno. Premijer Marjan Šarec kazao je kako je "slijep onaj tko ne vidi da se nacizam i fašizam ponovno rađaju u susjedstvu", dok SNS Janeza Janše, blizak Viktoru Orbanu - šuti. 

Teritorij prisvajaju i Talijani 

Podsjetimo, prije nekoliko dana je talijanski gradski vijećnik iz Trsta Lorenzo Giorgi objavio kartu Italije na svom Facebook profilu na kojoj je pripojena hrvatska obala. Kraj objave je napisao "Naša Italija". 

Giorgi, inače zastupnik Berlusconijeve Forza Italia, prikaz talijanskog teritorija, s istarskom, dalmatinskom i slovenskom obalom, preuzeo je sa službene stranice Talijanskog pokreta iredentista na kojoj uz tu kartu stoji komentar: “Ništa se ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom”.

Giorgi je kartu objavio u povodu Dana republike.

'Živjele talijanska Istra i Dalmacija' 

Berlusconijevoj stranci pripada i zastupnik u Europskom parlamentu Antonio Tajani koji se u veljači "proslavio" kad je uskliknuo "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!". To je izazvalo burne reakcije diljem Europe, osobito u Hrvatskoj i Sloveniji. 

- Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je osudilo objavu gradskog vijećnika grada Trsta Lorenza Giorgija na njegovom Facebook profilu, u kojoj prikazuje zemljovid Italije s pripojenim hrvatskim dijelom Istre, Primorjem i dalmatinskom obalom Republike Hrvatske - priopćili su tada iz MVEP-a. 

Kako se navodi u priopćenju, "ovakvi iredentistički ispadi jednog lokalnog političara, člana stranke 'Forza Italia', ne pridonose daljnjem jačanju dobrosusjedskih odnosa dviju država".

"Svaki pokušaj povijesnog revizionizma i izražavanje teritorijalnih pretenzija, bez obzira s koje razine dolazili, najoštrije osuđujemo, te isto očekujemo od svih političkih opcija jedne države članice Europske unije", dodaje se u priopćenju.

Najčitaniji članci