Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
125 komentara

Objavili suce Visokog kaznenog suda, Turudić je među njima...

Državno sudbeno vijeće je na sjednicama u četvrtak i petak potvrdilo 11 imena sudaca koji ulaze u novoformirani Visoki kazneni sud, koji će biti pozicioniran između županijskih sudova i Vrhovnog suda

Foto: Sandra Simunovic/Dino Stanin/Sanjin Strukic/PIXSELL
125 komentara

Za suce Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske imenuju se mr.sc. Marijan Bitanga, Ivan Turudić, Tanja Pavelin, Sanja Katušić-Jergović, mr.sc. Ljiljana Stipišić, dr.sc. Lana Pető Kujundžić, Snježana Hrupek-Šabijan, Željko Horvatović, Tomislav Juriša, Marija Balenović i Sanda Janković, objavilo je Državno sudbeno vijeće. 

Visoki kazneni sud s radom počinje u siječnju 2020. i bit će pozicioniran između županijskih sudova i Vrhovnog suda, a rješavat će u drugom stupnju žalbe na odluke županijskih sudova.  Mediji su ranije objavili kako će novi sud bit će smješten u potkrovlju Županijskog suda u Zagrebu smještenog na Zrinjevcu, prekoputa Vrhovnog suda.

Dosadašnji predmeti izabranih sudaca bit će raspoređeni novim sucima, a postupci koje su oni vodili, zbog izmjene predsjednika vijeća te vjerojatno i cijelog vijeća, trebali bi početi iz početka, piše Večernji list. 

U velikom intervjuu za Express u ožujku Turudić je govorio o osnivanju Visokog kaznenog suda.

- Potpuna je neistina da suci Vrhovnog suda imaju samo po dva predmeta. Imaju ih desetke puta više i potpuno su pretrpani, tako da gotovo ne stignu rješavati niti žurne stvari. Visoki kazneni sud nije hrvatski izum. Većina zapadnoeuropskih, pa i zemalja u susjedstvu, osim Slovenije, ima takav sud. Radi se o tome da mora postojati apelacijski sud koji odlučuje o žalbama protiv presuda nižih sudova i iznad njega Vrhovni sud kao kasacijski, koji se bavi pravom a ne utvrđivanjem činjenica, poput toga je li upaljeno svjetlo na semaforu bilo crveno ili žuto. Osnivanjem Visokoga kaznenog suda bit će zaokružen sustav kaznenog sudovanja u Hrvatskoj - rekao je u intervjuu.

Na pitanje da li je za njega 'rezervirano' mjesto predsjednika tog suda, odgovorio je:

- Predsjednika Visokoga kaznenog suda imenuje Državno sudbeno vijeće, koje prethodno mora imenovati suce. Dakle, politika s tim nema nikakve veze. Prijavit ću se za suca i, ako budem imenovan, onda ćemo vidjeti za mjesto predsjednika. Zašto ne? No ja sam 28 godina sudac, od toga dvije godine bio sam pomoćnik ministra pravosuđa. U tom razdoblju mislim da sam donio najviše prvostupanjskih kaznenih presuda od svih sudaca županijskih sudova u Hrvatskoj. Sudim i danas jednako kao i moji kolege na kaznenom odjelu I. stupnja iako bih mogao koristiti privilegij i ne suditi. Ne mislim da isključivo meni to mjesto pripada, ali nitko mi ne može osporiti pravo da se javim - rekao je.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL Marijan Bitanga

Petar Glebov/PIXSELL | Autor: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL Ivan Turudić

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Tanja Pavelin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL dr.sc. Lana Pető Kujundžić


Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Željko Horvatović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Tomislav Juriša
wolf | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Sanda Janković


 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message