Obavijesti

News

Komentari 234

'Niti jednim dokumentom SAD nije zabranio prodaju aviona...'

'Niti jednim dokumentom SAD nije zabranio prodaju aviona...'
1

Objavljen je još jedan mail u kojem SAD upozorava na posao s Izraelom, no Krstičević tvrdi: U ovako složenom procesu izmijenjeno je preko tisuću mailova, ali nije bilo službenog dokumenta zabrane prodaje...

VIDEO

Pomoćniku ministarstva obrane Petru Mihatova stigao je, kako navodi Index, još jedan mail 18. siječnja 2018. godine u kojem Amerikanci upozoravaju na posao s Izraelom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

Mail koji govori o kupnji aviona F-16 Barak sadrži i tzv. non-paper o kupnji borbenih aviona, dokument za koji su premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević tvrdili da ga nisu vidjeli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Oko aviona se lagalo i muljalo i zato bi Krstičević morao otići
Oko aviona se lagalo i muljalo i zato bi Krstičević morao otići

"Dobro jutro Petre,

u neprekidnim naporima da vam pružimo sve informacije koje možemo, a koje vam mogu pomoći s nabavom borbenih aviona, šaljem vam dva dokumenta. Prvi je non-paper koji opisuje vremenski tijek, okolnosti i, što je najvažnije, pitanja koja treba postaviti prilikom donošenja odluke o novim, odnosno rabljenim avionima F-16.

Ove informacije kompilirane su u suradnji sa SAF-IA (Odjel za međunarodne poslove Američkog ratnog zrakoplovstva, op.a.) i Lockheed Martinom (proizvođačem F-16 aviona, op.a.). Drugi dokument je simplificirani vremenski tijek koji koristi podatke iz non-papera i predstavlja ih u pojednostavljenoj, grafičkoj formi. Kao što ćete vidjeti, još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a (Third Party Transfer, dozvola za prijenos tehnologije trećoj strani, op.a.).

Nadam se da će vam ove informacije biti korisne dok donosite ovu važnu odluku. Kao i uvijek, stojimo vam na raspolaganju kako bismo vam pomogli i odgovorili na pitanja po potrebi", stoji u mailu poslanom iz američkog veleposlanstva koji je primio pomoćnik ministra Krstičevića 18. siječnja 2018. Iz tog maila je vidljivo da je američka strana konstantno upozoravala Hrvate na probleme u nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova".

Dobili su mail: MORH je znao da neće biti ništa od aviona?
Dobili su mail: MORH je znao da neće biti ništa od aviona?

MORH: To nije službeni akt

MORH nije demantirao mail koji je objavio Index, rekli su tek kako taj mail nije “službeni akt”, odnosno kako Ministarstvo “arhivira službene akte i ta je dokumentacija jedino relevantna”.

Isto su odgovorili i za današnji mail.

'Trebamo brzo rješenje': Kupit ćemo rabljene F-16 od SAD-a?
'Trebamo brzo rješenje': Kupit  ćemo rabljene F-16 od SAD-a?

- Ministarstvo obrane arhivira službene akte i ta je dokumentacija jedino relevantna. Na službenim sastancima i u službenim aktima strateški partneri su izražavali potporu projektu i modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske u cjelini. Hrvatska je zbog odgovornosti prema projektu provela i dodatne konzultacije i dobila potrebne odgovore. I Grčka i Izrael su imali prethodno odobrenje SAD-a za potencijalnu prodaju aviona F/16 u određenoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj, kako bi te države uopće mogle sudjelovati na natječaju koji je raspisala Republika Hrvatska. Država Izrael je imala obvezu ishoditi konačno odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj te je službeno obavijestila Ministarstvo obrane da suprotno preuzetoj odgovornosti ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje. Slijedom navedenog, Vlada Republike Hrvatske poništila je Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona - navodi se u odgovoru iz MORH-a.

Krstićević: U ovako složenom procesu izmijenjeno je preko tisuću mailova

Ministar Damir Krstičević  je za Dnevnik Nove TV komentirao objavljeni mail. Izjavio je kako je 'tijekom cijelog postupka vođena intenzivna komunikacija te da je bilo puno elemenata i pitanja koji su se rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izraziro kompleksnom projektu'. 

- Zbog odgovornosti prema projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom. Stoga ne bih komentirao samo neke dijelove te komunikacije jer je pitanje bilo puno složenije - kazao je Krstičević.

- U ovako složenom procesu izmijenjeno je preko tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina, održan je niz konzultacija sa svim stranama. Naravno da je i problematika izdavanja TPT-a između ostaloga bila u fokusu. Ali ono što je bitno ponavljam, nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj nego im je izdala i službeno predodobrenje koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude - dodao je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 234
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!