News

Komentari 18

'Obnova Kina Europa kreće iza 1. lipnja, a onda ide natječaj'

'Obnova Kina Europa kreće iza 1. lipnja, a onda ide natječaj'

Tomašević je htio dobiti odgovor zašto dosadašnji zakupci ne mogu ostati u prostoru dok ne krene sama obnova jer za to još nije ni raspisan natječaj

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj je sjednici Gradske skupštine objavio kako radovi na obnovi Kina Europa kreću nakon 1. lipnja:

- Stiže skela, prva je na redu fasada, a onda uređenje interijera. I kreće se odmah nakon 1. lipnja, kad sadašnjim zakupcima istekne ugovor, odgovorio je Bandić na pitanje Tomislava Tomaševića, zastupnika iz Zagreb je naš. 

Tomašević je htio dobiti odgovor zašto dosadašnji zakupci ne mogu ostati u prostoru dok ne krene sama obnova jer za to još nije ni raspisan natječaj:

- Do zadnjeg dana u kinu bit će ekipa koja je sada. Onda kreće obnova kina, a nakon toga natječaj za zakup, na kojem nije isključen nitko, pa ni postojeći zakupci. Neće se ništa mijenjati, to ostaje art kino – rekao je Bandić

Tomašević je tada naglasio da se isto tako obećavala dvorana za kulturne sadržaje u Centru Cvjetni pa od toga na kraju nije bilo ništa, javlja Večernji

- Spominje se šank u Kinu Europa. Ja sam za to da se on iz kina u potpunosti makne. Ali na njega je sigurno oko bacio netko iz vaše familije ili neki kum. A sadašnja ekipa iz kina vjerojatno ne osjeća Hrvatsku kao vi – rekao je Tomašević.

Bandić je odgovorio: 

- Nema pogađanja. Ugovor vrijedi ili ne vrijedi, ili je istekao ili nije. Znate da je Boris T. Matić silovanim ženama Vukovara za njihovu tribinu fakturirao račun od 30 tisuća kuna. Tako, evo, on osjeća Hrvatsku.

Milan Bandić je na početku sjednice istaknuo da Kino Europa nije "ni babovina ni ćaćovina" da bi se davalo bivšim zakupcima. 

- Na natječaju ćemo odabrati najboljeg, poručio je. 

Prgomet novi predsjednik Skupštine

Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) poručio je u četvrtak da je bez obzira na rezultate glasovanja, tko je ostao suzdržan i tko je bio protiv, on predsjednik svih zastupnika u Gradskoj skupštini i čuvat će dignitet Skupštine i njezinih zastupnika koje su neposredno izabrali građani Zagreba. 

Drago Prgomet je na današnjoj sjednici izabran s 30 glasova za i šest protiv, a 10 je zastupnika bilo suzdržano. 

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) nije podupro imenovanje Prgometa za predsjednika Skupštine iako vjeruje da će dobro voditi sjednice. Nezadovoljan je, kako je rekao, načinom na koji je sastavljena nova većina u Skupštini, s troje prebjega iz oporbe, ali i time što je dosadašnji predsjednik Andrija Mikulić preuzeo Državni inspektorat, gdje će, kako smatra, počiniti veću štetu nego u Skupštini.

I Matej Mišić (SDP) problematizirao je pitanje legitimiteta i način na koji je sastavljena većina u Skupštini zbog čega, kako je rekao, ne može poduprijeti imenovanje Prgometa. Isti razlog zbog kojeg ne podupire Prgometa navela je i gradska zastupnica GLAS-a  Anka Mrak Taritaš. "Nova većina formirana je na jedan vrlo neobičan način i ona ima pravo sebi izabrati predsjednika Gradske skupštine", rekla je.

Prgomet pozvao na dijalog, suradnju i kompromis na dobrobit Zagrepčana

"Ovo uzbuđenje mogu usporediti s onima kad sam kao mladi kirurg prvi put ulazio u operacijsku dvoranu", rekao je Prgomet ponosan na imenovanje.

"Dužnost nam je učiniti Zagreb naprednijim, boljim i sigurnijim mjestom. Učinimo ga takvim čuvajući povijest grada, spomen na ljude koji su branili domovinu, učinimo ga takvim na temeljima međusobnog uvažavanja i dijaloga u kojima ćemo jedni druge procjenjivati ne po stranačkoj pripadnosti, spolu, vjeri, ideološkim nazorima, nego isključivo po vrijednostima naših karaktera", poručio je Prgomet i pozvao gradske zastupnike na dijalog, suradnju i kompromis na dobrobit Zagrepčana.

U izjavi novinarima nakon izbora Prgomet je rekao kako je spreman na političke rasprave jer je Gradska skupština predstavničko tijelo Zagrepčana te političko tijelo u kojem će biti političkih razmirica, ali njegovo je ponajprije biti predsjednik svih zastupnika i u skladu s Poslovnikom voditi Gradsku skupštinu na adekvatan način. 

Na pitanje što će promijeniti, Prgomet je odgovorio kako ne zna što bi to značajno trebalo promijeniti jer misli da je i bivši predsjednik Andrija Mikulić (HDZ) vodio Skupštinu jako dobro. "Dakle, ne možete zabraniti nekome da iznosi političke stavove koji nekad odudaraju od jednog pristojnog ili uljuđenog stava, ali, ponavljam - moje je voditi tu Skupštinu na jedan primjeren način, uvažavajući sve kolege zastupnike", istaknuo je.

"Naravno da sam prihvatio ponuđeno mjesto i ako hoćete u ovom trenutku mi nije žao", odgovorio je Prgomet na pitanje novinara.

Ocijenio je da je parlamentarna većina u Gradskoj skupštini vrlo jasno definirana bez obzira na prozivke oporbe, a onaj tko je u oporbi također zna svoje mjesto, tako da tu nema velikih promjena ni neznanja. 

Nikakvog obračuna nema

Opovrgnuo je da će uskoro preuzeti zagrebački HDZ. "Unutarstranački izbori u HDZ-u nas tek očekuju, oni će biti krajem godine, početkom iduće godine, a kakve će biti aspiracije pojedinih kandidata, to ćemo tek vidjeti", poručio je Prgomet. Opovrgnuo je i tvrdnje da je riječ o unutarstranačkom obračunu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

"Ne vidim tu nikakav obračun, ne znam u čemu vidite obračun da je netko tko je bio predsjednik Skupštine otišao na važniju dužnost, a netko tko je bio predsjednik Kluba zastupnika (HDZ-a) otišao na dužnost koja je odgovornija. Dakle, nikakvog obračuna tu nema. Ljudi su dobili svoje pozicije sukladno svojim mogućnostima, znanjima i procjeni onih koji su o tome odlučivali, konkretnom slučaju Vlade, a unutarstranački izbori nas očekuju, a na unutarstranačkim izborima ćemo vidjeti što će biti, svatko se ima pravo kandidirati na svaku poziciju u HDZ-u", rekao je. 

Na novinarsku tvrdnju da ga se naziva "Plenkovićevim čovjekom" dok Andrija Mikulić to nije bio, Prgomet je rekao kako "to što tko naziva i kako zove po ulici doista nije vrijedno njegova komentara".

Odgovarajući na daljnja pitanja, Prgomet je novinare podsjetio da prema dogovoru između HDZ-a i Kluba Milana Bandića mjesto predsjednika Gradske skupštine pripada HDZ-u. Ocijenio je da time Bandić "ne kupuje mir u većini", nego je to pitanje političkog dogovora.

Na pitanje je li mu neugodno kad čuje snimke iz afere Agram u kojima njegov glavni koalicijski partner (Bandić) od podređenih zahtijeva da mu u Gradu zapošljavaju rođake i prijatelje, Prgomet je novinarima poručio neka to pitaju gradonačelnika.

"Dakle, ako je netko nešto kriv, za to će odgovarati, a ako nije - nije. Presumpcija nevinosti vrijedi za sve, a stil izražavanja ostavljam svakom ponaosob", rekao je.        

Osniva se OŠ Ivanja Reka, utvrđene lokacije za kupanje na Jarunu i Bundeku

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je u četvrtak prijedlog o osnivanju Osnovne škole Ivanja Reka, te utvrdila lokacije za kupanje na jezerima Bundek i Jarun tijekom kupalište sezone, koja počinje 1. lipnja i traje do 15. rujna.

Osnovna škola Ivanja Reka planirana je za 720 učenika u 24 razredna odjela kroz dvije smjene, ima 15 učionica i prostire se na površini, zajedno sa sportskom dvoranom, od 7850 četvornih metara.

Gradski zastupnici na sjednici su potvrdili lokacije za kupanje za 2019. godinu na kupalištima Jarun i Bundek.

Na Jarunu su uz dosadašnje plaže za ovu godinu određene za kupanje i plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade, na kojima lani kakvoća vode nije bila zadovoljavajuća.

Na Bundeku kupanje je dozvoljeno na plažama Veliko jezero - istočna obala, Veliko jezero - zapadna obala i Veliko jezero - južna obala.

Gradska skupština potvrdila je i sporazum o partnerstvu u provedbi projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu, koji su početkom tjedna potpisali premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vrijednost tog strateškog Vladina projekta je 42,3 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak sredstava bit će osiguran iz državnog i zagrebačkog proračuna.

 

Najčitaniji članci