Obavijesti

News

Komentari 83

''Obnova kuća u županjskoj Posavini praktički je gotova''

''Obnova kuća u županjskoj Posavini praktički je gotova''
1

Prema najnovijim podacima Ministarstva graditeljstva, koje je u Rajevom Selu iznijela ministrica Mrak Taritaš, do sada je obnovljeno 90 posto obiteljskih kuća

VIDEO

Iako se u brojnim ranijim izjavama najavljivalo kako će obnova obiteljskih kuća stradalih u prošlogodišnjim poplavama biti gotova do 15. kolovoza radovi na nekoliko desetaka objekata još traju.

Prema najnovijim podacima Ministarstva graditeljstva, koje je u petak u Rajevom Selu iznijela ministrica Anka Mrak Taritaš, do sada je obnovljeno 90 posto obiteljskih kuća te da će svatko onaj tko ima pravo na obnovu obnovu i dobiti.

- U postupku obnove pregledano je ukupno 3451 stradalih obiteljskih kuća koje su podijeljene u razne kategorije ovisno o stupnju oštećenja. Doneseno je ukupno 2279 odluka za obnovu sukladno kojima je obnovljeno 2014 kuća. Obnova trenutačno traje na 184 kuće dok je na 41 kući obustavljena radi dodatnih provjera - rekla je Mrak Taritaš ističući kako možemo biti ponosni na posao koji je napravljen tijekom obnove tih objekata.

Obnova kuća državu stajala 304 milijuna kuna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U isto vrijeme, na istom području, obnovljeno je i 40 zgrada javne namjene. Samo za obnovu obiteljskih kuća na stradalom području država je utrošila oko 304 milijuna kuna bez PDV-a dok je za obnovu objekata javne namjene utrošeno 29 milijuna kuna bez PDV-a. Od kako se voda povukla uklonjeno je 467 ruševnih građevina.

- Svatko tko na poplavljenom području ima pravo na obnovu, obnovu će dobiti. Zakon je apsolutno jasan i kaže da na obnovu imaju pravo svi oni koji su u času poplave živjeli ovdje. Netko tko ima drugu ili treću kuću ili živi negdje drugdje nema pravo na obnovu. Za obnovu na stradalom području još su preostale kuće koje su iz nekog razloga bile u obustavi, fasade i okućnice. Obnova nekih kuća biti će započeta narednih dana, a nekih za desetak dana - rekla je Mrak Taritaš napominjući kako je posao obnove u županjskoj Posavini praktički gotov te kako je njen današnji posjet jedan od posljednjih ovim povodom.

Podsjetila je i na činjenicu da je dio mještana davao lažne podatke za obnovu tako da su do sada, nakon provjere MUP-a gdje su poslana 203 predmeta, 44 odluke o obnovi stavljene izvan snage zbog pogrešnog iskaza činjenica. Ministricu je pred školom u Rajevom Selu dočekala i skupina mještana koji su joj na ovaj način došli iskazati svoje nezadovoljstvo obnovom. Neki od njih su ukazivali na lošu kvalitetu radova, neki na rokove, a neki i na činjenicu da se kuće neće obnavljati onim mještanima koji žive izvan naselja koja su stradala u poplavama.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a