Obavijesti

News

Komentari 132

Stigli novi rezultati iz Požege: Još trinaest oboljelih od korone

Stigli novi rezultati iz Požege: Još trinaest oboljelih od korone
8

U svijetu je korona virusom zaraženo više od 10,9 milijuna ljudi - najviše zaraženih je u Sjedinjenim Državama, više od 2,8 milijuna, a slijede Brazil, Rusija, Indija i Španjolska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.21

Požeško-slavonska županija ima 13 novooboljelih

Stigli su nalazi u Požeško-slavonskoj županiji. Obrađeno je 94 uzoraka te je 13 pozitivnih. Na području županije sada je 58 aktivnih slučajeva, javljaju iz stožera. Ranije večeras na konferenciji iza medije objavili su kako je u obradi 250 uzoraka. 

Stoga u županiji mole građane da se pridržavaju propisanih mjera, pogotovo za vrijeme vikenda. 

22.05

Skoro trećina uzoraka korona virusa pokazuje mutaciju, ali ne i težu bolest

Gotovo 30 posto uzoraka genoma virusa uzročnika Covida-19 koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) imalo je znakove mutacije no nema dokaza da je to dovelo do težeg oblika bolesti, rekla je u petak dužnosnica te organizacije.

- Mislim da je to dosta rašireno - rekla je Soumya Swaminathan, glavna znanstvenica WHO-a, agenciji Reuters na marginama konferencije Udruge novinara u UN-u (ACANU) u Ženevi.   

WHO je do sada prikupio 60.000 uzoraka virusa, rekla je.

Znanstvenici u istraživačkom centru Scripps ovoga su mjeseca otkrili da se do travnja u 65 posto slučajeva bolesti u svijetu radilo o mutiranom virusu.  

Genetska mutacija novog koronavirusa, označena D614G, značajno povećava njegovu sposobnost da zarazi stanice te bi mogla objasniti zašto se bolest na sjeveru Italije i New Yorku širila brže nego ranije tijekom pandemije, ocijenili su u studiji. 

Maria Van Kerkhove, epidemiologinja WHO-a, rekla je na brifingu u petak da je mutirani soj virusa identificiran još u veljači i da je kružio u Europi i Americi.

- Za sada nema dokaza da to vodi težem obliku bolesti - rekla je.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da bi ta organizacija uskoro trebala dobiti rezultate kliničkih ispitivanja lijekova koji bi molgi biti učinkoviti u liječenju Covida-19.  

- Gotovo 5500 pacijeneta u 39 zemlja za sada je uključeno u ispitivanja - rekao je na konferenciji referirajući se na klinička ispitivanja koja vodi ta UN-ova agencija.

Rekao je da WHO u iduća dva tjedna očekuje rezultate do sada provedenih ispitivanja.

Mike Ryan, voditelj WHO-ovog programa, ocijenio je da ne bi bilo mudro predviđati kada bi moglo biti spremno cjepivo za Covid-19 koji je u svijetu ubio više od pola milijuna ljudi.

Iako bi se cjepiva u razvoju mogla pokazati učinkovitim do kraja godine pitanje je koliko brzo bi se mogla početi masovno proizvoditi, rekao je novinarima ACANU-a u Ženevi.

Za sada nema dokazanog cjepiva protiv bolesti no trenutno se na ljudima ispituje 18 potencijalnih kandidata.

Dužnosnici WHO-a su branili svoj odgovor na virus koji se prošle godine pojavio u Kini rekavši da su ga, kako se pandemija razvijala, temeljili na znanosti. Ryan je, međutim, rekao da žali što su se globalni lanci opskrbe raskinuli i ostavili medicinsko osoblje bez zaštitne opreme. 

- Žalim što nije bilo poštenog, dostupnog pristupa alatima za borbu s Covidom. Žalim što su neke zemlje imale više od drugih i žalim što su zbog toga umrli radnici na prvoj crti - rekao je. 

On je pozvao zemlje da identificiraju nove izvore zaraze, nalaze i izoliraju zaražene kako bi prekinuli lanac transmisije Covida-19.

Oni koji samo nagađaju i pričaju o transmisiji ništa ne postižu, rekao je Ryan i zaključio da rezultate postižu samo oni koji se aktivno bore s novim korona virusom.  

21.08

Broj slučajeva korona virusa u svijetu prešao 11 milijuna

Broj slučajeva zaraze novim korona virusom, koji je u sedam mjeseci ubio više od pola milijuna ljudi, u petak je u svijetu prešao 11 milijuna, po podacima agencije Reuters.

Broj slučajeva covida-19, bolesti koju izaziva novi korona virus, sada je više nego dvostruk u odnosu na godišnji broj težih oblika gripe, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Mnoge pandemijom teško pogođene zemlje ublažile su mjere uvedene kako bi se usporilo širenje zaraze pa je u nekima od njih došlo do znatnog porasta slučajeva zaraze te ih sada djelomice vraćaju, što je obrazac koji bi se mogao često viđati u 2021. godini, smatraju stručnjaci.

Sjedinjene Države su u četvrtak izvijestile o više od 55.400 novih slučajeva Covida-19. U većini američkih saveznih država broj slučajeva zaraze je u porastu te je nekoliko guvernera zaustavilo planove za otvaranje svojih država.

Gotovo četvrtina smrtnih slučajeva uslijed zaraze novim korona virusom u svijetu, gotovo 129.000, zabilježena je u SAD-u. 

Latinska Amerika čini 23 posto slučajeva zaraze u svijetu, a samo Brazil ih ima 1,5 milijuna. Indija je postala novi epicentar pandemije u Aziji sa 625.000 slučajeva. 

Azija i Bliski istok imaju po 12 i 9 posto slučajeva u svijetu, po podacima agencije Reuters temeljenim na izvješćima vlada. 

U nekim zemljama s ograničenim kapacitetima za testiranje broj registriranih slučajeva odražava manji dio ukupnog broja slučajeva Covida-19. Otprilike je polovica do sada zaraženih i ozdravila.

Do sada je u svijetu bilo 520.000 smrtnih slučajeva povezanih s novim korona virusom, što je prilbližno isto kao i godišnji broj umrlih od gripe.

Nakon izbijanja u Kini i potom širenja u Europi, pandemija je sada ušla u novu fazu u kojoj najveći broj novozaraženih imaju Indija i Brazil, više od 10.000 dnevno.

U mnogim zemljama, uključujući Kinu, Novi Zeland i Australiju proteklog je mjeseca došlo do ponovnog širenja zaraze iako su u velikoj mjeri suzbile lokalnu transmisiju. 

21.07

Engleska ukida samoizolaciju za 59 država, uključujući Hrvatsku

Hrvatska je jedna od 59 zemalja čiji građani neće morati u samoizolaciju kada dođu u Englesku, objavila je u petak vlada u Londonu. 

Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Grčka i Turska također su na popisu država i teritorija za koje su uvedeni 'zračni mostovi', što znači da njhovi državljani neće morati u 14-dnevnu karantenu.

No, u samoizolaciju će i dalje će putnici iz Švedske, Portugala, Sjedinjenih Država i Kine.

U karantenu od 10. srpnja neće morati državljani 59 zemalja, osim ako u prethodnih nisu posjetili ili se zaustavili u državama koje nisu na popisu.

Nova pravila odnose se na Englesku i stupaju na snagu 10. srpnja, dok Škotska i Wales tek trebaju odlučiti za koje će zemlje ublažiti putna ograničenja.  

- Ovo je novi korak u opreznom otvaranju naše nacije - rekao je ministar prometa Grant  Shapps. 

No, dodao je da će se Britanija "vrlo brzo zaštititi ako skoči broj zaraženih u zemljama s kojima smo se ponovno povezali".

Putna ograničenja uvedena su početkom lipnja kako bi se spriječilo da korona virus uđe u zemlju u kojoj pada broj zaraženih.

- Umjesto samoizolacije za putnike iz cijelog svijeta, u karantenu će morati samo putnici iz onih država gdje virus nije pod kontrolom - rekao je britanski premijer Boris Johnson na konferenciji za novinare u Downing Streetu.

Vlada je najavila da će informacije o putovanjima u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku uskoro objaviti lokalne vlasti.

Premijeri Škotske i Walesa kritizirale su vladu u Londonu, a škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da Škotsku ne obvezuje "kaotično odlučivanje" britanske vlade.

Objavu popisa pozdravila je zrakoplovna industrija, a kompanije Ryanair, easyJet i British Airways ocijenile da je samoizolacija putnika bila "iracionalna" i da je nanijela štetu industriji i gospodarstvu.

21.03

Dubrovnik: Prometni redar pozitivan na koronu, zarazio se u Zagrebu 

Službenik gradskog odsjeka prometnog redarstva u Gradu Dubrovniku pozitivan je na korona virus, kao kontakt prethodno pozitivne osobe iz Zagreba, izvijestili su iz dubrovačke gradske uprave, a neslužbeno se doznaje da je u Zagrebu bio na vjenčanju.

Iz dubrovačke gradske uprave ističu kako su u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i u cilju preventivnog djelovanja i suzbijanja daljnjeg širenja zaraze, svi službenici odsjeka upućeni u samoizolaciju.

- Zavod će kontaktirati službenike koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim i dati im upute i daljnje mjere prevencije - ističu iz Grada Dubrovnika.

Uz to, obavit će se i dezinfekcija prostorija Grada Dubrovnika.

Komentari 132