Na 2. Svjetskom prvenstvu, uz hrvatski nastupili su i timovi iz Crne Gore, Francuske, Slovenije, Nizozemske, Mađarske, Velike Britanije, Švedske, Španjolske, Bosne i Hercegovine i SAD-a
Obranili svjetski naslov: Hrvati su opet najbolji berači maslina
Pobjedom hrvatskog tima i obranom naslova svjetskih prvaka te svečanom dodjelom nagrada u subotu je navečer završeno 2. Svjetsko prvenstvo u branju maslina, koje se od 11. do 14. listopada održalo u mjestu Postira na otoku Braču, izvijestili su u nedjelju organizatori.
Događaj kojem su glavni ciljevi širenje maslinarske kulture, razmjenjivanje iskustava, druženje između predstavnika maslinarskih, ali i zemalja koje nemaju toliko razvijenu maslinarsku tradiciju, drugu su godinu zaredom organizirali Turistička zajednica Postira i Poljoprivredna zadruga iz toga bračkog mjesta.
„Prezadovoljni smo odazivom zemalja, ove godine ih je bilo čak jedanaest“, rekla je direktorica Turističke zajednice Postira Ivana Jelinčić. Oni se, dodala je, međusobno jako dobro druže i slažu, bez obzira što su na natjecanju jedni drugima velika konkurencija.
Iako ovim prvenstvom nastojimo promovirati turizam otoka Brača, Postira i maslinarstva, bit svega je emocija koju ovi ljudi nose sa sobom kući, to je vrjednije od ičeg drugog“, istaknula je.
Na 2. Svjetskom prvenstvu, uz hrvatski nastupili su i timovi iz Crne Gore, Francuske, Slovenije, Nizozemske, Mađarske, Velike Britanije, Švedske, Španjolske, Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država..
Domaćini, hrvatski tim osjećao je velik pritisak. „Velika su očekivanja bila od nas, pogotovo od mene s obzirom da mi je otac prošle godine bio član reprezentacije koja je osvojila prvo mjesto. Mislim da je teže zadržati naslov nego ga osvojiti, mi smo to hvala Bogu uspjeli“, ponosan je i sretan bio kapetan Jakša Gospodnetić.
Hrvatski tim, sastavljen od četvero berača iz Postira i Dola, u stoljetnom je Maslinskom vrtu sv. Josipa iznad Postira u zadanom vremenu od 45 minuta uspio ubrati 67 kg maslina. Bilo je to gotovo 11 kg više od drugoplasiranih Crnogoraca, čija je kašeta na vaganju težila 56,6 kg. Treće mjesto na postolju osvojio je slovenski tim s 51,6 kg ubranih maslina.
Vrhunac puta oko svijeta
I četvrto je mjesto pripalo hrvatskim susjedima, timu iz BiH, a iznenađujuće visoko 5. mjesto pripalo je američkom timu, točnije obitelji Zink, koja se u Postirama zatekla na jednogodišnjem obiteljskom putu oko svijeta.
„Bilo je nevjerojatno, definitivno vrhunac našeg putovanja. Putujemo već tri mjeseca i bilo je fantastično u masliniku upoznati ljude iz cijele Europe, naučiti ponešto o njihovom maslinarskom nasljeđu, kulturi i povijesti. Domaćini su vrlo gostoljubivi i sve su nas divno povezali na ovoj jedinstvenoj manifestaciji“, zaključila je Anne Zink, ponosna na ostvareni rezultat.
Najveće iznenađenje prošle godine bile su reprezentacije nemaslinarskih zemalja Nizozemske i Mađarske, koje su tada osvojile izvanredno drugo i treće mjesto. Ove godine rezultat im je nešto lošiji. Nizozemci su završili na šestom, a Mađari na osmom mjestu.
„Ove godine smo pametnije isplanirali godišnji odmor i stigli na otok nekoliko dana ranije, kako bismo odradili posljednje terenske treninge“, rekao je Luuk Beursgens, kapetan nizozemskog tima. „Mislim da smo bili dobri, ali ne tako dobri kao prošle godine, ipak smo sada osjećali pritisak. Svakako ćemo se vratiti i dogodine, ovo nam je idealan kasni godišnji odmor: vrijeme je još uvijek lijepo, more je toplo, domaćini gostoljubivi i hrana odlična“.
Posljednje mjesto, s tek 36,8 kg ubranih maslina, pripalo je vjerojatno najveselijem timu Prvenstva, predstavnicima Velike Britanije. „Mislili smo da nam dobro ide sve dok nismo vidjeli hrvatski tim, tada smo shvatili da naša tehnika možda nije baš na svjetskom nivou. Ali zaista smo uživali“, izjavio je Mark Fitzpatrick, zaslužan za prvi nastup engleskog tima na Svjetskom prvenstvu.
Organizatori ističu da je i drugo izdanje Svjetskog prvenstva u branju maslina donijelo mnogo smijeha, druženja, izmjenjivanja (i stjecanja) iskustva, a sve u duhu slavljenja masline i maslinova ulja s kojim stanovništvo Postira i Brača, najmaslinarskijeg dalmatinskog otoka, žive već tisućljećima.