Obavijesti

News

Obrti su naša tradicija, moramo ih čuvati, jer smo upravo po njima prepoznatljivi u svijetu

Obrti su naša tradicija, moramo ih čuvati, jer smo upravo po njima prepoznatljivi u svijetu

Glavna zadaća Hrvatske obrtničke komore je poduprijeti naše obrtnike i olakšati im posao. Za opstanak obrta katkad je bila ključna prilagodba ukusima tržišta i modi, ali i dosljednost u načinu proizvodnje...

Obrtnici, ljudi koji stvaraju. Bez njih bi naš život bio nezamisliv. O ugledu obrtnika govore podaci iz davne 1447. godine, kad je krojačima Gradeca gradska uprava dala prve privilegije, a 1466. hrvatsko-ugarski kralj Matija Korvin cehovske privilegije daje svim obrtnicima Zagreba. 
Prve komore kao oblik organiziranja obrtništva u Hrvatskoj postoje od 1852. i još se od tada predano radi na promicanju i zaštiti interesa hrvatskih obrtnika. Upravo je to vrijednost koju Hrvatska obrtnička komora smatra svojom temeljnom odgovornošću.  
Obrtništvo je naš brend - po kojem smo prepoznati u cijelom svijetu. Kartonaža Hudetz, Stolarski obrt Banek i Kišobrani Cerovečki samo su neki od zagrebačkih obrta koji djeluju više od stoljeća i dio su našeg identiteta, naše tradicije.
Za njihov opstanak katkad je bila ključna prilagodba ukusima tržišta i modi, ali i dosljednost u vlastitom načinu proizvodnje. Upravo u toj kombinaciji krije se recept za njihovu dugotrajnost.


Obrtništvo je zapravo nematerijalna kulturna baština (potvrdio UNESCO) i svakako je dio nacionalnih atributa (medičari i drvene igračke u Zagorju, ugostiteljstvo, proizvodnja vina, zagrebačka obrtnička tradicija). No oni su i svojevrsne turističke atrakcije, a u Hrvatskoj obrtničkoj komori rade i na povezivanju lokalnih obrtnika s turističkom potražnjom kako bi turistima, osim kupnje, pružili autentičan doživljaj izrade obrtničkih predmeta. 


- Obično u mjestima izvan gradskih središta (košaraši u Koprivnici, proizvodnja keramike u Hrvatskom zagorju, proizvodnja bačvi kraj Jastrebarskog) takvo je iskustvo u pravilu prisutno. Za gradska središta kao što je Zagreb tipične su manje obrtničke radionice, u kojima je zbog fizičkih ograničenja uvid u proizvodni proces moguć za manji broj posjetitelja - kažu nam iz Hrvatske obrtničke komore.
Naglašavaju da su “Tradicijski proizvod” i “Umjetnički proizvod” znakovi kvalitete koji kupcu daju do znanja kako je riječ o autentičnim obrtničkim proizvodima iza kojih stoji visok udio ručnog rada ili primjena autentičnih obrtničkih tehnika i/ili motiva tipičnih za podneblje iz kojeg dolaze. U tom pogledu oni su svakako vrijedan element koji učvršćuje poziciju određenog obrtničkog proizvoda na tržištu i samim time jača snagu njegova brenda. 


Hrvatska obrtnička komora provodi i razne projekte i inicijative u cilju očuvanja autohtonih hrvatskih obrta.
- S ciljem upozoravanja na potrebu očuvanja i razvoja starih, dijelom autohtonih hrvatskih obrta kojima prijeti izumiranje, promicanja strukovnog obrazovanja za takva zanimanja te razvoja i promocije umjetničkih obrta koji njeguju dugu tradiciju u hrvatskoj povijesti, Hrvatska obrtnička komora dodjeljuje tradicijskim i umjetničkim proizvodima/uslugama znak - kažu nam.

Dodjeljivanjem znaka tradicijskog, odnosno umjetničkog proizvoda/usluge, namjera Hrvatske obrtničke komore jest poticanje države, županijskih i lokalnih samouprava, posebno turističkih zajednica, ali i svih ostalih, da pomognu očuvanju, njegovanju i prepoznatljivosti obilježja tradicijske, odnosno umjetničke kulture te da u tom smislu nositeljima znaka omoguće razne pogodnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina