News

Komentari 66

'Obustava rada je skuplja, zbog korone kasni nabava stakala...'

'Obustava rada je skuplja, zbog korone kasni nabava stakala...'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u rujnu 2019. položio je ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini, a radove na spomeniku ne mogu ništa zaustaviti

Radovi na Spomeniku domovini teku prema dostavljenom planu izvođenja radova od strane izvođača, osim nabave potrebnog materijala staklene opeke za izgradnju staklenog zida, rekli su nam iz Grada Zagreba. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Objasnili su kako bi obustavom rada uzrokovali visoke troškove. 

Zagreb: Nastavljeni radovi na "Spomeniku domovini"

- Analizom nakon potresa ustanovljeno je da bi obustava i konzerviranje radova iziskivalo dodatna financijska sredstva, a potrebni materijali su već bili nabavljeni i prije novonastale situacije. Napominjemo i to da se trenutno obavljaju zemljani radovi, na otvorenom te se obavljaju uz poštivanje svih preporuka Stožera civilne zaštite Grada Zagreba - rekli su iz Grada te naglasili kako nije došlo do povećanja troškova gradnje. 

- Što se tiče eventualnog produljenja roka zbog pandemije COVID-19, isto se može očekivati kod dobave staklenog zida. Do sada nije bilo promjene financijskog plana gradnje, niti je došlo do probijanja proračuna izgradnje spomenika - zaključili su iz Grada. 

Zagreb: Nastavljeni radovi na "Spomeniku domovini"

Inače, autor spomenika je Nenad Fabijanić čije je rješenje dobilo prvu nagradu na Natječaju kojeg je raspisao Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata. 

Gradnja spomenika stajat će 34,7 milijuna kuna. 

Početku radova u rujnu prošle godine prisustvovali su uz gradonačelnika Milana Bandića i premijer Andrej Plenković, umirovljeni general Mladen Markač, ministar obrane Damir Krstičević i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Zagreb: Nastavljeni radovi na "Spomeniku domovini"

- Ovo će biti spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji. Bit će ovo nova gradska vrata. Spomenik je ovo koji će svakom promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticat će emocije i sjećati na čast ratnika i žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Svrha spomenika je predstavljanje naše povijesti koje se svi trebamo sjećati - rekao je Bandić na otvaranju te naglasio da će spomenik biti inspiracija “kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije”.

Najčitaniji članci