Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Obustavite postupak protiv Ive Sanadera i Roberta Ježića"

Prvookrivljeni u HEP-Diokiju, bivši direktor HEP-a Ivan Mravak umro je u srpnju i zato branitelji Sanadera i Ježića smatraju da je procesno gotovo nemoguće suditi njihovim klijentima...

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
34 komentara

Obrana Roberta Ježića zatražila je od sutkinje Županijskog suda u Zagrebu da optužnicu u predmeti HEP-Dioki vrati Optužnom vijeću na ponovno odlučivanje o utemeljenosti optužnice s obzirom da je ključni optuženik Ivan Mravak preminuo. Ježićeva obrana smatra kako se optužnica temelji na njegovom iskazu. Sutkinja će odluku objaviti 19. siječnja.  

Podsjećamo, pripremno ročište u predmetu HEP-Dioki više je puta bilo odgađano zbog teške bolesti trećeoptuženog Mravka, koji je preminuo u srpnju. U ovom postupku bivšeg premijera Ivu Sanadera terete da je 2008.  s Robertom Ježićem poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i da im prodaje struju ispod tržišne cijene te je HEP time oštećen, tvrdi tužiteljstvo, za 3,8 milijuna kuna.  

 "Ivane, ovo što te Ježić pitao, daj mu odobri to", kazao je Ivo Sanader u ožujku 2009. Ivanu Mravku, tadašnjem šefu HEP-a, u predvorju hotela Hayat u Beogradu.

Radilo se o pozajmici od 15 milijuna kuna koju je Ježić, tada vlasnik Diokija, tražio od HEP-a. Novac mu je trebao, tvrdio je Ježić u svojoj obrani, kako bi tim novcem platio HEP-u dugove za struju. Mravak je prvo odbio zahtjev Ježića, a nakon Sanaderove intervencije prihvatio je takav način poslovanja. Tako je, tvrdi tužiteljstvo, neosnovano odobrio pozajmicu Diokiju od 15 milijuna kuna na rok od 60 dana uz kamatu od 10,5 posto iako je Ježić tražio nižu kamatu.

Novac je vraćen, s kamatama, no ne u roku od 60 dana nego krajem rujna ili početkom listopada. Mravka su teretili i da je, prema Sanaderovu nalogu, mimo znanja uprave HEP-a, koja je jedino imala ovlasti za to, odobrio Diokiju i Dina petrokemiji, tad Ježićevim tvrtkama, da od HEP-a kupuju struju po povlaštenim cijenama.

Prema optužnici, neosnovano im je odobren popust od 10,99 posto, odnosno od 5,5 posto, te je tako HEP oštećen za 3,8 milijuna kuna. 

"Na to sam mu odgovorio kako su novi računi već poslani te da jedino mogu odobriti popust, na što mi je Sanader rekao da tako i napravim", rekao je Mravak.

Sanader je odbacio tvrdnje tužiteljstva rekavši kako kao predsjednik Vlade on to nije mogao narediti Mravku "jer HEP ima svoje poslovodne organe". I Ježić poriče krivnju i tvrdi kako su popusti na električnu energiju bili rezultati pregovora između uprava HEP-a i njegovih poduzeća. Ježić je tijekom ove istrage završio u pritvoru.

Policija ga je uhitila u Zagrebu prosincu 2010., a iz Remetinca je izašao nakon četiri mjeseca i 11 dana. Tijekom pretrage njegovih stanova pronašli su vrijednu kolekciju od desetak satova skupih marki od kojih je neke imao i Sanader. 

Možda vas zanima i ovo:
Message