Obavijesti

News

Komentari 34

Obustavljaju isporuku lijekova? Bolnice dužne veledrogerijama preko četiri milijarde kuna

Obustavljaju isporuku lijekova? Bolnice dužne veledrogerijama preko četiri milijarde kuna

Najnoviji podaci HGK pokazuju da ukupni dugovi bolnica prema 40 veledrogerija, članica Udruženja pri HGK-u, iznose 4,1 milijarde kuna. Samo u odnosu na prošli mjesec dug je povećan za više od 200 milijuna kuna...

VIDEO

Od ponedjeljka veledrogerije navodno obustavljaju isporuku lijekova i potrošnog materijala hrvatskim bolnicama zbog visokog duga.

Priopćenje Hrvatske gospodarske komore prenosimo u cijelosti:

Nagomilani dugovi zdravstva predstavljaju najveću prijetnju stabilnosti veledrogerija. Najnoviji podaci HGK pokazuju da ukupni dugovi bolnica prema 40 veledrogerija, članica Udruženja pri HGK-u, iznose 4,1 milijarde kuna. Samo u odnosu na prošli mjesec dug je povećan za više od 200 milijuna kuna.

„Zbog nagomilanih dugova zdravstva, veledrogerije već sada otežano podmiruju svoje obaveze prema dobavljačima i ubrzo se mogu očekivati problemi i prekidi u opskrbi lijekovima i medicinskim proizvodima. Za očekivati je da bi neke od veledrogerija ubrzo mogle ograničiti isporuke lijekova i medicinskih proizvoda“, upozorava predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić i dodaje kako je potrebna hitna uplata dijela duga u iznosu od minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kaže kako su veledrogerije već učinile sve kako bi izbjegle ovakav razvoj situacije i osigurale redovnu isporuku lijekova , pogotovo u okolnostima Covid-19 pandemije. Čak su se i zadužile za više od milijardu kuna no i tu mogućnost su potpuno iscrpile.

Veledrogerije su važna i neizostavna karika zdravstvenog sustava, a njihova je uloga posebno došla do izražaja prethodnih mjeseci uslijed Covid-19 pandemije kad su unatoč svim problemima u opskrbnom lancu osigurale neprekinutu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda svim subjektima u zdravstvenom sustavu i spriječile nestašicu lijekova no one ne mogu podnositi teret kreditiranja zdravstvenog sustava.

Inače, Udruženje trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK obuhvaća 324 tvrtke koje se bave tom djelatanošću i zapošljava više od četiri tisuće ljudi.

Herceg: Prijeti obustava lijekova bolnicama

Predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg, najveće domaće veledrogerije, upozorio je u srijedu na moguću obustavu lijekova i potrošnog materijala bolnicama zbog duga veledrogerijama koji u ovom trenutku prelazi ukupno 4,2 milijarde kuna.

- Samo Medika potražuje 1,4 milijardu kuna od čega je dospjelo 1,1 milijardu kuna, kazao je  Herceg za Hinu.

Ističe kako je takvo stanje neodrživo, da je nestašica nekih lijekova već prisutna, a da prijeti i obustava isporuka bolnicama jer se s tim ne može nositi nijedna kompanija, dok Vlada uporno ignorira problem.

„Došli smo do zida u bankama, zadužili smo se 500 milijuna kuna i banke nam više ne daju. Ako mi kao najveća veledrogerija s godišnjim prometom od 3 do 4 milijarde kuna više ne možemo isporučivati lijekove sumnja da će oni manji moći”, izjavio je Herceg.

Spas u injekciji Vlade od milijardu do dvije milijarde kuna

Kao rješenje Herceg vidi u  injekciji Vlade od milijardu do dvije milijarde kuna čime bi se, tvrdi, problem riješio za jedan kvartal odnosno do kraja godine.

„Nakon 98 godina postojanja Medika više ne može praktički s čim obavljati svoju osnovnu djelatnost, bankama smo dužni 500 milijuna kuna za obrtna sredstva i to isključivo da bismo mogli plaćati dobavljače, da bi pacijenti i građani Republike Hrvatske mogli imati robu”, istaknuo je Herceg.

Upozorava kako se sutra može desiti da primjerice djeca, kada dođu u bolnicu, ne dobiju lijek i da osiguranici koji plaćaju zdravstveno osiguranje ostanu izigrani.

„Vlada Republike Hrvatske ignorira problem, a bolnice to ne mogu riješiti same”, kazao je Herceg.

Dodap je da već pet dana zove ministra zdravstva Vilija Beroša alli mu se on ne javlja na telefon, kao i da ministar financija Zdravko Marić samo govori kako treba provesti reforme.

„Nestašica se već dogodila, mi nismo u mogućnosti isporučiti lijek jer ga nemamo, dio imamo a dio nemamo a ovo malo što imamo ćemo radije dati bolnicama koje bolje plaćaju”, zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje