Obavijesti

News

Komentari 212

Tuđmanov spomenik ponovno na meti: Obojili mu oči crveno

Tuđmanov spomenik ponovno na meti: Obojili mu oči crveno
3

Podsjetimo, kip prvog hrvatskog predsjednika u Zagrebu bio je na meti vandala već nekoliko puta. Netko ga je u veljači gađao jajima, a Filip Drača (24) je uhićen jer ga je pošarao i nacrtao srp i čekić

VIDEO

Spomenik Franji Tuđmanu u Splitu vandaliziran je najvjerojatnije tijekom noći, a "krvave suze" nije prva uočila gradska uprava ni policija pa ni članstvo vladajuće stranke nego - SDP-ov tajnik!

- I Tuđmanu se plače kad vidi što mu HDZ radi od Splita - napisao je Davor Matijević, tajnik SDP-a Split, koji je objavio fotografiju.

Spomenik je nakon podneva očišćen, potvrdili su iz splitske Gradske uprave.

POGLEDAJTE VIDEO:

Išaran spomenik Franji Tuđmanu u Splitu: Netko je prvom predsjedniku nacrtao krvave suze!

Išaran spomenik Franji Tuđmanu u Splitu: Netko je prvom predsjedniku nacrtao krvave suze! Reporter: Mario Matana

Posted by 24sata on Monday, 18 March 2019

Spomenik je svečano otkriven u svibnju 2013. godine za mandata gradonačelnika Željka Keruma. Ovo nije prvi incident na splitskom spomeniku Tuđmanu, koji se nekako nastavio na vandaliziranje spomenika prvog predsjednika RH u Zagrebu proteklih mjeseci. Taksist s obližnjeg stajališta potvrdio nam je kako su dva mjeseca nakon otkrivanja spomenika policajci čuvali "objekt". No već u srpnju im je popustila koncentracija, nisu bili na dužnosti kada je netko na postament (kockasto postolje) nalijepio poruku "Oče, a di su pare?".

Ovaj put je vandalizam nešto teže ukloniti. Crvenom bojom su na spomeniku, rad arhitekta Branka Siladjina i kipara Zorana Jurića, visok gotovo tri metra, izliven u bronci, prvom predsjedniku RH išarali oči. Kako se boja razlijevala, tako je u ponedjeljak osvanuo Tuđman s krvavim suzama...

Iz splitske policije su naš upit o događaju, kako im je to bio prvi glas, shvatili kao dojavu pa je odmah upućena patrola. U Banovini je također vladala konsternacija, tek se doznalo za vandalizam. Valjda će brzo intervenirati, jer su posljednjih mjeseci munjevito "prepituravali" grafite na pročeljima zgrada s neugodnim porukama.

Podsjetimo, kip prvog hrvatskog predsjednika u Zagrebu bio je na meti vandala već nekoliko puta. Netko ga je u veljači gađao jajima, nakon što je Filipa Draču (24) zagrebačka policija uhitila pod sumnjom da je 5. siječnja ove godine na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu crnim sprejem nacrtao komunistički simbol srp i čekić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.