Obavijesti

News

Komentari 161

Ocijenili smo rad svih ministara nakon 3 mjeseca njihovog rada

Ocijenili smo rad svih  ministara nakon 3 mjeseca njihovog rada

Plenković je Vladu sklopio poput Frankensteina kako bi zadovoljio sve interese. Ocijenili smo članove Vlade, a prosjek ocjena koje su dobili vrlo je jaka dvojka koja ide prema trici...

VIDEO

Snizit ćemo stopu PDV-a od 25 posto, mladi će dobiti kredite za poduzetništvo od 350.000 kuna, spriječit ćemo iseljavanje, ukinuti povlastice zastupnicima, nema nikakve privatizacije HEP-a...

Neka su to od obećanja koja su kombinirano davali HDZ i Most, a koja su sad pala u vodu. Vladi uskoro istječe 100 dana, koji se obično daju ministrima i premijeru da pohvataju konce, a dosadašnji rad pokazuje da su neki ministri to razdoblje iskoristili za hvatanje debele hladovine.

Dva poteza obilježila su dosadašnji rad: porezna reforma i najava otkupa Ine od mađarskog MOL-a. Reformu su proveli, a od nje će najviše profitirati oni s velikim plaćama i mali poduzetnici, dok će građani s prosječnom plaćom malo toga osjetiti. Hoće li Inu otkupiti i na koji način, to još visi. Partneri Most i HDZ teško se mogu dogovoriti o ključnim potezima, a izlaz nalaze u osnivanju raznih povjerenstava.

- To je politika guranja problema pod tepih kad treba donijeti odluke - kaže analitičar Žarko Puhovski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, s dijelom sindikata uspjeli su ispregovarati postupno povećanje plaća, a u pronalaženju novca svakako im je pomogao gospodarski rast, za koji oni nisu zaslužni. Vlada je rekla “ne” štednji, ostavila je isti broj ministarstava. Andrej Plenković uspio se nametnuti kao umjeren i pristojan premijer, ali to koristi i kako bi izbjegao bilo kakvo ideološko određivanje i iznošenje jasnog stava. Vlada je posebna i zbog toga što u njoj sjede “nevidljivi” ministri, koji bježe od javnosti.

Konačna ocjena rada: 2+

Prosjek ocjena koje su dobili članovi Vlade vrlo je jaka dvojka koja ide prema trici. Najviše su ocjenu spustili ministri koji se još nisu snašli u svom resoru i zasad umjesto jasnih reformi nude tek tapkanje u mraku i punjenje ministarstava svojim kadrovima. I profesor Žarko Puhovski u razgovoru za 24sata live rad Vlade ocijenio je između 2 i 3.

Prema njegovu stavu, dobar dojam u javnosti ostavili su i zato što je prošla vlada bila katastrofalna, a ona Milanovićeva prije nje zaslužila je -2. Nadajmo se da će uskoro početi raditi punom parom...

Orešković ipak dobio najlošije ocjene

Nakon prvih 100 dana najlošije je ocijenjena vlada Tihomira Oreškovića koja je prema istraživanju dobila tek 2,41, dok je Milanovićeva dobila 2.7, a ona prije nje - vlada Jadranke Kosor - 3,1.

Most povukao ručnu

Najbolji primjer nerada je mostovac Ivan Kovačić, kojemu je u krilo palo da bude i potpredsjednik Vlade i ministar uprave.

Most je od svoje pojave obećavao manje županija, općina i gradova, a Kovačić se od toga potpuno odmaknuo. Predložio je akcijski plan za reformu javne uprave prepun općenitosti. Gabrijela Žalac, Tomislav Ćorić, Goran Marić i Nina Obuljen još su neki od ministara koji su se zatvorili u svoje čahure. S druge strane, Zdravko Marić ili Tomislav Tolušić sustavno rade.

U prva tri mjeseca HDZ se nametnuo kao pravi stariji partner koji pokušava donijeti odluke bez svojih koalicijskih partnera, poput porezne reforme ili prodaje HEP-a. Most je, s druge strane, puno pomirljiviji i javno ne želi kritizirati niti jedan potez svojeg partnera nego ga pokušava promijeniti ili se povlači.

Iako imaju “na piku” i ministra Pavu Barišića, kojem je dokazano plagiranje, ili Martinu Dalić, jer odlučuje o Ini, u kojoj je zaposlen njen suprug Niko, ostavljaju HDZ-u i oporbi da o tome raspravljaju.

Veliki test Vlade bit će upravo lokalni izbori u svibnju. Most i HDZ se sukobvljavaju u mnogim sredinama, od Metkovića, Omiša, a nigdje neće ići zajedno u koaliciji.

Čistka u tvrtkama

- Za očekivati je zaoštravanje sukoba dva-tri mjeseca prije izbora jer se partneri moraju profilirati. Ako Most prođe loše na lokalnim izborima, mogla bi i cijela koalicija biti u pitanju - predviđa Puhovski.

Za razliku od prošlih dviju vlada, Plenković je nametnuo i izrazito distanciranje od ideoloških tema. Primjerice, najavio je povjerenstvo koje će se baviti totalitarnim simbolima, ali iako je prošlo mjesec i pol od te najave, još nema niti članova niti okvira za rad tog tijela.

Vladi je svakako olakšao rad predviđeni gospodarski rast, koji puni proračun, ali zasad još nisu počeli rješavati neučinkovitost i dugove javnih tvrtki. Zato su se bacili na kadroviranje i redom smjenjuju dosadašnje direktore.

Ina i Hep ogledalo funkcioniranja

Uspjeh ili poraz Gubitak arbitraže o Ini protiv MOL-a najveći je udarac Vladi, koji je premijer Plenković pokušao prikriti najavom da će otkupiti Inu. Mjesec dana od te najave pokazalo se da nema dogovorenog i razrađenog modela, cijene, a tek je osnovan savjet koji će osnivati nova povjerenstva prije odluke. O tome hoće li se i na koji način prodati udio u HEP-u, također nema suglasja Mosta i HDZ-a. Sve su glasnija predviđanja da bi sve moglo propasti.

Plenki i Božo: Sukob koji tinja

Lijepe maske HDZ i Most jako se trude ostaviti dojam da nema sukoba poput onih koji su doveli do pada prošle vlade. No upućeni tvrde da u pozadini stalno tinja razmimoilaženje. HDZ je poreznom reformom doveo Most pred gotov čin, što je jako naljutilo manjega koalicijskog partnera. A kad je Plenković, bez konzultiranja s parterima, objavio da će prodati četvrtinu HEP-a, bila je to kap koja je prelila čašu. Mostovci ne žele da ih zaobilaze. HDZ, s druge strane, smatra da mostovci nemaju iskustva i da su skloni populizmu, te im ne želi pustiti slobodno vladanje sektorima. U ovoj vladi zato sve poteze treba iščitavati između redaka.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje