Obavijesti

News

Komentari 115

Od 20 mil. kuna 'za zajednicu', država je čak 17,5 dala Crkvi

Od 20 mil. kuna 'za zajednicu', država je čak 17,5 dala Crkvi
1

U sklopu Programa za ulaganja u zajednicu, Ministarstvo je je 2017. i 2018. Crkvi dodijelila 18 od 20 milijuna kuna. Prošle, 2019. godine, dodijelili su im 17 i pol milijuna kuna...

VIDEO

Kako piše Telegram, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU od 2017. redovito provodi projekt Program ulaganja u zajednicu koji komuniciraju kao “sufinanciranje ulaganja u infrastrukturu”. Premda pri raspisivanju natječaja ističu kako njihov program “odražava potrebe šire lokalne zajednice za ulaganje u građevine javne namjene s utjecajem na širu zajednicu”, Telegram je bio otkrio kako se nekako uvijek dogodi da većinu nemalih sredstava uvijek dodijele Crkvi.

Gotovo identičan scenarij s dodjelom sredstava odvio se i 2019. godine, za što su tek sad objavljeni podaci. Od sveukupno 204 prijava za sufinanciranje, tek 24 nisu bili projekti vjerskih zajednica, većinom katoličkih župa. Tako je crkvama od 20 milijuna kuna otišlo čak 17 i pol. Projektima koje su prijavile škole, vrtići, muzeji i domovi zdravlja, piše dalje Telegram, dodijeljeno je svega 12 posto dostupnog iznosa, tj. 2.556.000 kuna. 

Primjerice, Žuša pohoda Blažene Djevice Marije u Šandrovcu dobila je 50 tisuća kuna za stolariju za župnu kuću i elektrifikaciju i obnovu zvona. Župa sv. Martina biskupa u Velikoj Trnovitici s 40 tisuća kuna će promijeniti vanjsku stolariju, ulazna vrata i bojler. 

U katedrali sv. Vida će se sa 120 tisuća kuna obnoviti namještaj. 

- Na obnovu ograde oko crkve i župnog stana sv. Ilije Proroka u Velikoj Kopanici otići će 200.000 kuna. Župi sv. Agneze u Medulinu građani će pak s 200.000 kuna sufinancirati unutarnje i vanjsko osvjetljenje, a dat će i 80.000 kuna za uređenje klupa u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Donjem Miholjcu., navodi Telegram

S druge strane, osnovna škola Mate Lovraka u Velikim Grđevcima dobila je tek 100.000 kuna za prenamjenu tavanskog prostora u knjižnicu i informatičku radionicu, a dječji vrtić Bubamara u Ližnjanu 16.051 kn za obnovu zgrade. 

Na natječaj su se poželjeli javiti i iz Udruge žena Vukovar. 

- Kako naša udruga radi s osobama starije životne dobi, za koje nemamo adekvatan prostor, ovo je bila idealna prilika da idemo s adaptacijom kako bi im omogućili prostor za okupljanje i provođenje njihovog slobodnog vremena, a radi odgađanja njihovog odlaska u domove, pojasnila je za Telegram Mirjana Mizdrak Mišaković iz Udruge. 

No, već na prvom koraku tj. kontaktu s Ministarstvom regionalnog razvoja, naišli su na odbijenicu. 

- Kad sam se javila gospođi Ireni Jagatić u MRRFEU, da mi kaže što znači podnošenje zahtjeva za prijavu na ovaj natječaj, dobila sam odgovor kako udruge nisu prihvatljivi prijavitelji već samo ustanove tipa vrtići, škole, domovi zdravlja i slično, rekla je Mišaković, iako je u pozivu jasno stajalo da se mogu javiti i neprofitne organizacije. 

Kontaktirala je Ministarstvo nakon čega se na njihovim stranicama pojavio dokument s pitanjima i odgovorima. U njemu je stajalo kako su prihvatljivi podnositelji zahtjeva 'javne ustanove kojima temeljni cilj osnivanja i djelovanja nije stjecanje dobiti, a za koje iz posebnih propisa proizlazi da su neprofitnog karaktera te kojima osnivači mogu biti Republika Hrvatska, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u okviru svoga samoupravnog djelokruga, te druga pravna ili fizička osoba, ako je to posebnim zakonom izrijekom dopušteno.'

S obzirom da je iz ovog odgovora nejasno zašto u pozivu onda piše da se mogu javiti neprofitne organizacije pod koje spadaju i udruge, Telegram je od Ministarstva zatražio očitovanje, ali još ga nisu dobili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.