News

Komentari 5

"Od 70-ak pritužbi na 'lex šerif' nijedna nije bila suvisla"

"Od 70-ak pritužbi na 'lex šerif' nijedna nije bila suvisla"

Na novinarsko pitanje kako onda riješiti problem s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem, Kuščević je odgovorio kako "svi imaju zahtjeve i želje, no zakon je jasan"

Nakon burne rasprave u Saboru o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, tzv. lex šerif kojim će se zacementirati mandati načelnika, gradonačelnika i župana izabranih na lokalnim izborima u svibnju, ministar uprave Lovro Kuščević odbacio je u četvrtak prije sjednice Vlade sve kritike. Naime, prema ovim izmjenama više se, u slučaju neizglasavanja proračuna, neće ići na nove izbore za sva tijela vlasti, nego će se raspuštati samo vijeće, odnosno skupština, dok predstavnik izvršne vlasti zadržava mandat.

Kuščević je istaknuo kako od sedamdesetak pritužbi na taj prijedlog nijedna nije bila suvisla.

- Nisam čuo niti jednu suvislu kritiku na tzv. lex šerif, sve nešto što nema veze s vezom. Čak me i malo stid koliko smo tim Zakonom čelnicima lokalne i regionalne samouprave oduzeli i smanjili ovlasti. Mislim da nismo trebali toliko. No dobro, stručna javnost je zadovoljna i podržava ovaj Zakon, on će sasvim sigurno polučiti rezultate, što će se vidjeti u siječnju 2018. po broju prijevremenih izbora - rekao je Kuščević.

Na novinarsko pitanje kako onda riješiti problem s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem, ako ga se zbog sumnji u obiteljsko nasilje pokuša smijeniti, Kuščević je odgovorio kako "svi imaju zahtjeve i želje, no zakon je jasan".

- Zakon je jasan. Ako se gospodinu županu pravomoćnom sudskom presudom dokaže da je počinio kazneno djelo, tada će morati po sili zakona odstupiti - poručio je. 

Na pitanje zna li tko je pisao lex Agrokor, Kuščević je odgovorio kako ne zna i ne može na to odgovoriti jer nije sudjelovao u tome, a ujedno je taj Zakon i pohvalio. 

- Taj Zakon spasio je financijsku i političku situaciju u Hrvatskoj i veliki broj radnih mjesta. Vjerujte mi, da nije bilo Konzuma i njegovih firmi, ne bi se održala turistička sezona na Braču ovoliko koliko se održala - rekao je Kuščević. 

Najčitaniji članci