News

Komentari 161

'Od ponedjeljka u ponoć se produljuju sve postojeće mjere'

'Od ponedjeljka u ponoć se produljuju sve postojeće mjere'

Premijer Plenković primio je predstavnike Nacionalnog stožera u Banskim dvorima. 'Stožer je najavio da će sutra produljiti sve postojeće mjere, a razmatrat će se nove mjere', rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je nakon sastanka sa članovima nacionalnog Stožera civilne zaštite najavio da će se sutra produžiti trajanje  protuepidemijskih mjera, razmotrit će se i dodatne, a Stožer će ponovno održavati konferencije za medije, tri puta tjedno.

''Stožer je najavio da će sutra krenuti s produljenjem svih postojećih mjera. Razmatraju se eventualne dodatne mjere koje bi mogle ići u pogledu razmatranja opcija i konzultacija s ministrom znanosti i obrazovanja oko online nastave na sveučilištima i mjere koje se odnose na mogućnosti rada od kuće'', rekao je Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

U svakom slučaju, ona temeljna ograničenja koja postoje će se od sutra u ponoć nastaviti primjenjivati do daljnjega, dodao je.

Poručio je da je situacija i dalje ozbiljna te apelirao na pridržavanje poruka i mjera Stožera kako bi zaraza koronavirusom bila što manja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Od ponedjeljka u 11 sati Stožer civilne zaštite vratit će se praksi redovitih konferencija za medije u intervalima ponedjeljak, srijeda, petak kako bi javnost imala bolji uvid u sve ono što se trenutno događa i mjere koje se poduzimaju.

"Brojevi u proteklih osam dana govore o stagnaciji novozaraženih, unatoč određenom rastu danas u odnosu na jučer i prošlu nedjelju. Kada se to iznivelira, možemo konstatirati da bilježimo stagnaciju broja zaraženih. Što se tiče kapaciteta zdravstvenog sustava, oni su u stanju iznijeti ovaj pritisak", rekao je Plenković.

Današnji broj hospitaliziranih (1396) i umrlih (42) efekti su dinamike zaraze od prije nekoliko tjedana, a ministar zdravstva Vili Beroš i članovi Stožera sigurni su da kapaciteti zdravstvenoga sustava, uključujući i intenzivnu skrb, nisu ni na koji način dovedeni u pitanje, dodao je.

Očekujem da novo vodstvo KB-a Dubrava situaciju dovede u red

Komentirajući događaje u KB Dubrava, odnosno nestanak struje, predsjednik Vlade je rekao kako vjeruje da će se situacija promijeniti s novom upravom bolnice.

- Očekujem od novog vodstva bolnice, koje idućeg tjedna stupa na dužnost, da to sve skupa dovede u red - kaže Plenković.

Vezano za slučaj KB-a Dubrava, gdje je nepoznati počinitelj u subotu namjerno provalio u razvodni ormarić za struju, zbog čega je bez struje ostao dio drugog kata na kojem nisu smješteni pacijenti, Plenković je rekao da ga je Beroš o tome obavijestio i da je situacija sanirana.

"Nije dobro da se događaju takve situacije koje za posljedicu imaju nestanak struje u jednoj od bolnica koja je i inače najbitnija u Zagrebu, a posebno sada. Očekujem od novog vodstva bolnice da to dovede u red i da bolnica funkcionira onako kako bi trebala u ovim okolnostima", poručio je.

Vezano za posebne mjere po pojedinim županijama i Gradu Zagrebu, rekao je da je u mjerama Nacionalnog stožera ostavljena mogućnost za strože mjere od onih na nacionalnoj razini, sukladno pojedinim žarištima te da oni mogu "uvoditi sve što smatraju primjerenim, u dogovoru s Nacionalnim stožerom". 

Plenković nije htio spekulirati o projekcijama mogućih brojki zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, poručivši da na tome rade stručnjaci.

''Ne kanim, niti itko od od nas kani, spekulirati s brojevima u tom smislu. Vidite i sami da smo i danas u situaciji da imamo najveći broj umrlih. Važno je da se s ovim mjerama smanji zaraza a, sukladno tome, da trendovi za koji tjedan budu drukčiji od ovoga što je danas'', poručio je.

Novinari su premijera pitali o najnovijim Milanovićevim komentarima za koje Plenković nije imao lijepe riječi i nazvao ga je 'jazavcem'.

- Njegovi komentari su patetični i jadni. Možda će netko sutra na naslovnicama napisati 'Dosta'.  Za svaku uvredu dobit će odgovor, za svaku laž, dobit će odgovor. Koliko god to bilo neprimjereno, tako je - rekao je i dodao kako su poslali tri termina za sastanak Vijeća za sigurnost i upitao je li to stvarno toliko velika drama dok se raspravlja o korona virusu.

Na pitanje krši li zakon o zakonu o domovinskoj sigurnosti kaže da ne, jer su odmah dostavili potrebno rješenje.

Novinari su Plenkovića pitali i misli li da je ovakav sadržaj na mjestu, odgovara kako se on bavi važnim stvarima što se iz njegovog programa vidi, a to što oni moraju odgovarati na bezobrazluk iz Predsjednikova ureda.

- Gdje je to gospodin Jelić naučio, u koju je on to školu išao - rekao je.

Najčitaniji članci