Obavijesti

News

Komentari 254

Odbili poništenje arbitraže: I to ćemo platiti 450.000 franaka!

Odbili  poništenje arbitraže: I to ćemo platiti 450.000 franaka!
1

SLUČAJ INA-MOL: Hrvatski zahtjev za poništenje arbitražne odluke je odbijen. Moramo platiti troškove sudu i protivnoj strani. Svi hrvatski argumenti su odbijeni, a odluka je konačna

VIDEO

Nakon što je Hrvatska izgubila spor s mađarskim MOL-om, švicarski Savezni sud u petak je odbio zahtjev za poništenjem arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a, a osim ovoga, sud je Hrvatskoj odredio i plaćanje 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova te 250 tisuća franaka troškova druge strane, doznaje N1

Ovu je odluku za spomenutu televiziju komentirao Miljenko Giunio, pravni stručnjak za arbitraže. 

- Naš zahtjev, naša revizija kako je oni zovu, za poništenje arbitražne odluke je odbijena. Moramo platiti troškove sudu, protivnoj strani i nažalost svi argumenti koje smo iznosili su odbijeni. Detaljnu analizu još uvijek nisam mogao napraviti, ali znam otprilike iz onoga iznesenog u javnosti - kazao je Giunio.

Dodaje kako se s hrvatske strane spominjala potencijalna vezanost jednoga od sudaca, koji je bio problematičan sam po sebi od početka, a ozbiljniji argumenti bi bili oni koji su se ticali arbitražnog postupka, da neki dokazi nisu uzimani u obzir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vjerojatno se misli na svjedoke i to da neki argumenti nisu razmatrani u pravorijeku, što je malo teže prihvatiti. U tom postupku, da se vratimo unatrag, pitanje je jesmo li mi te dokaze koji nisu bili izvedeni mogli na neki način postići. To ovisi kako je vođeni proces. Ova odluka je konačna i arbitraža se mora poštivati - rekao je Giunio.

Vlada: Sud se nije upuštao u ocjenu biti hrvatskog zahtjeva

Oglasila se i hrvatska Vlada. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

'Vlada Republike Hrvatske je 26. listopada od svojih pravnih zastupnika obaviještena o odluci švicarskog Saveznog vrhovnog suda od 17. listopada 2017. da se odbija zahtjev Republike Hrvatske za poništajem arbitražne odluke koju je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud utemeljen prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). S obzirom da je kao mjesto arbitraže bila određena Ženeva, Republika Hrvatska je 1. veljače 2017. zatražila švicarski Savezni vrhovni sud da poništi arbitražnu odluku, što je u skladu s pravilima i mogućnostima propisanima švicarskim međunarodnim privatnim pravom.
 
U svojem obrazloženju odluke, švicarski Savezni vrhovni sud nije se upuštao u ocjenu biti zahtjeva Republike Hrvatske. Sud se, umjesto toga, pozvao na dijelove ugovora između Republike Hrvatske i MOL-a o upravljanju INA-om – za koje je Republika Hrvatska zahtijevala poništaj smatrajući da su rezultat koruptivnih aktivnosti – kojima je mogućnost naknadnog pobijanja eventualnih arbitražnih odluka bila isključena. Republika Hrvatska je arbitražni postupak protiv MOL-a pokrenula u siječnju 2014. sa zahtjevom da se ponište ugovori o upravljanju INA-om. Arbitražni sud nije udovoljio hrvatskom zahtjevu, a sada kada je švicarski Savezni vrhovni sud odbio poništiti tu odluku Arbitražnog suda, ona se provodi kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju najvećom hrvatskom naftnom kompanijom INA-om.'

Premijer je u veljači potvrdio hrvatski zahtjev za poništenjem

Podsjetimo, početkom veljače premijer Andrej Plenković potvrdio je da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

Premijer je tada ocijenio kako je riječ o "vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će, u postupku koji slijedi i trajat će nekoliko mjeseci, tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati".

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

Mađarski MOL objavio je pak 12. siječnja ove godine dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to "učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora". Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se "odbijaju svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003.".

Sredinom travnja, pak, Vlada je objavila da se odlukom Saveznog suda Švicarske od 12. travnja 2017. odbija zahtjev Hrvatske za suspenzivnim učinkom, odnosno odgodom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca 2016. U Odluci je istaknuto kako ista nema utjecaja na odluku o osnovanosti podnesene žalbe od strane Hrvatske, tada je poručila i da se odluka povodom tužbe za poništaj arbitražnog pravorijeka očekuje naknadno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 254
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag