Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Odbor dao jednoglasnu podršku za nabavu borbenih zrakoplova

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je nabavka aviona odgovorna odluka za Hrvatsku vojsku i državu. Saborski Odbor bio je prvi korak u ovom procesu odlučivanja

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
30 komentara

Saborski Odbor za obranu u četvrtak je dao jednoglasnu podršku za projekt opremanja Oružanih snaga RH borbenim zrakoplovima. Glavni stožer Oružanih snaga na sjednici zatvorenoj za javnost, prezentirao je ponude i svoje preporuke. Podsjetimo, Ministarstvo obrane dobilo je četiri ponude za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova od Sjedinjenih Država, Izraela, Grčke i Švedske. 

No, nakon dvosatne sjednice niti ministar obrane Damir Krstičević niti predsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP) nikakve detalje nisu htjeli otkrivati. 

- Mogu reći da smo dobili jednu iscrpnu prezentaciju brigadira Tretinjaka koji je bio na čelu stručne skupine o tome kako je proveden postupak ponude, o načinu na koji su vrednovane i mogu ocijeniti da je to jedan visoko profesionalni transparenti postupak - rekao je Dragovan.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je nabavka aviona odgovorna odluka za Hrvatsku vojsku i državu. Saborski Odbor bio je prvi korak u ovom procesu odlučivanja. Nakon što su od njega dobili pozitivno, jednoglasno mišljenje, drugi korak je Vijeće za obranu koju će sazvati predsjednica i premijer. Nakon toga, istaknuo je Krstičević, Vlada će donijeti odluku i odabrati najbolju ponudu.

- Nakon te odluke izlazimo pred javnost i prezentiramo sve četiri ponude, cijeli proces, kako i na koji način se donijela odluka. Malo strpljenja - poručio je Krstičević.

Hrvatska vojska mora se razvijati, naglasio je, jer je ona jamac stabilnosti i sigurnosti.
- Moramo voditi računa o sigurnosti, no s druge strane moramo biti odgovorni prema cijelom društvu. Moramo voditi računa da je ova odluka priuštiva. Odgovornost je velika - rekao je dodajući da treba osigurati i investicije, partnera koji će investirati u Hrvatsku. 
 - Da ovaj projekt nije samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, novu tehnologiju - rekao je.

Nije htio otkriti je li odabrana izraelska ponuda niti o kolikim sredstvima se radi. 
- Sigurno da bismo svi mi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome, možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da to ne utječe ostali razvoj Oružanih snaga i proračun. Vjerujem da će u tom kontekstu Vlada donijeti odluku - poručio je SDP-ov Dragovan istaknuvši kako su sa zadovoljstvom dali pozitivno mišljenje na prezentiranu preporuku. 

- To je dugoročno odluka od strateškog nacionalnog interesa. Mi u SDP-u smo od početka vrlo jasno rekli da za očuvanje te sposobnosti stojimo, a uostalom i prethodna vlada je na tom tragu radila - rekao je. 

Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga izrazio je zadovoljstvo što je saborski Odbor dao jednoglasnu podršku za nabavku borbenih zrakoplova. 

- Naše povjerenstvo, koje je ustrojeno na razini Ministarstva obrane i sastavljeno od vrhunskih profesionalca i časnika, godinu je dana vrlo ozbiljno radilo svoj posao i kao struka dalo svoj prijedlog, svoje mišljenje.  Ovo je važno za nas vojnike da svoje sposobnosti održavamo i da Oružane snage budu u stanju izvršavati ustavom zagarantirane zadaće - poručio je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message