Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Odbor za okoliš: Na Medvednici nema prekomjerne sječe

Na Medvednici se još saniraju posljedice oluje iz 2013. godine, koja je u samo jednom danu srušila više od 40.000 kubika drveća, što je 14 posto od propisane desetgodišnje količine predviđene za sječu

GNK Dinamo - NK Lokomotiva
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
3 komentara

Odbor za zaštitu okoliša zagrebačke Gradske skupštine zaključio je u utorak da na Medvednici nema prekomjerne sječe, priopćeno je iz Hrvatskih šuma.

Na tematskoj sjednici Odbora o gospodarenju šumama na području Medvednice i park-šumama Grada Zagreba rečeno je da na Medvednici nema prekomjerne sječe već se zrele šume uklanjaju kako bi se podigle nove, mlade i zdrave šumske sastojine, sa ciljem povećanja prirasta u odnosu na uklonjena stabla.

Osim porasta brojnosti invazivnih vrsta štetnika, na fiziologiju šuma utječu i oluje i vjetrolomi. Na Medvednici se još saniraju posljedice oluje iz 2013. godine, koja je u samo jednom danu srušila više od 40.000 kubika drveća, što je 14 posto od propisane desetgodišnje količine predviđene za sječu.

Nakon oluje ostale su ogoljele površine koje se redovno pošumljavaju, naglasio je voditelj Uprave šumarskog područja Zagreb Damir Miškulin. Građani to možda ne primjećuju jer se radi o malim biljčicama, a zrela šumska sastojina na tim će se područjima vidjeti tek za 30-ak godina, jer je to njen prirodni ciklus.

Dogovoreno je da će Hrvatske šume intenzivnije informirati javnost o radovima na terenu kako bi se izbjegla zabrinutost građana zbog posječenih stabala, a građane se poziva da se jave u najbližu šumariju ako primijete nepravilnosti u šumama u njihovoj blizini.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message