Obavijesti

News

Komentari 62

Ništa još od referenduma, Odbor za Ustav odlučio da će pitanja poslati na Ustavni sud

Ništa još od referenduma, Odbor za Ustav odlučio da će pitanja poslati na Ustavni sud

Most je potpise prikupljao u prosincu te ih Saboru predao 24. siječnja. Ministarstvo uprave ustvrdilo kako je 372.635 pravovaljanih potpisa za inicijativu "Dosta je!" te 370.310 za "Odlučujmo zajedno"

VIDEO

Nakon što je Vlada izvijestila kako su obje Mostove inicijative prikupile dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, sada Odbor za Ustav odlučuje hoće li Saboru i predložiti raspisivanje referenduma ili će ipak od Ustavnog suda zatražiti mišljenje jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom. 

PRATITE UŽIVO:

Podsjetimo, Most je potpise prikupljao početkom prosinca te ih Saboru predao 24. siječnja. Objavili su tada kako su za inicijativu "Odlučujmo zajedno", kojom se zahtjeva da se u Ustav unese da je i pandemija situacija u kojoj se prava i slobode mogu ograničavati odlukom dvije trećine saborskih zastupnika, prikupili 410. 533 potpisa, a za inicijativu "Dosta je!", kojom traže izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kako Nacionalni stožer civilne zaštite više ne bi mogao odlučivati o ograničenju ljudskih prava i sloboda, već isključivo Sabor te ukidanje covid potvrda, 409.219 potpisa, što je više od potrebnih 368.466. 

Nakon dva mjeseca je Ministarstvo uprave ustvrdilo kako je 372.635 pravovaljanih potpisa za inicijativu "Dosta je!" te 370.310 za "Odlučujmo zajedno."

Ustavni stručnjaci: 'Oba pitanja treba poslati na Ustavni sud'

- Oba pitanja treba uputiti Ustavnom sudu na ocjenu da li su ustavna. Za drugo pitanje je već odlučeno i ja smatram da nije u skladu s Ustavom - istaknuo je na početku rasprave profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu na katedri za Ustavno pravo te vanjski član ovog Odbora, Branko Smerdel

Smatra da i treba hitno promijeniti Ustav što se tiče referenduma. Bez ustavne promjene nemamo pravi referendum, naglašava.

- Imamo oružje koje je dato manjini da terorizira većinu i zaobilazi parlamentarnu većinu - poručio je i upozorio na "poplavu populizma" i "referndumanije" koja je uzela maha i u drugim zemljama. 

Profesorica Pravnog fakulteta u Rijeci na Katedri za Ustavno pravo Sanja Barić također poručuje kako oba pitanja treba poslati na Ustavni sud te naglašava kako je inicijativa vezana za zakonodavni dio bez ikakve dileme protuustavna.

- Što se tiče prve inicijative, koja ide za promjenom Ustava, ja dvojim u njenu ustavnost, također - rekla je naglasivši da bez obzira kako se svima nama to zdravorazumski čini ne može narod što god hoće.

- Oba pitanja treba poslati na Ustavni sud i onom tijelu koje je za to ovlašteno da kaže svoj pravorijek sukladno struci, a ne zdravom razumu iza kojeg stoji neznanje. Neugodno mi je što tako nešto moram reći, ali ipak je to moja struka - istaknula je složivši se s prof. Smerdelom da treba izmijeniti Ustav o referendumskoj materiji. 

Mostovi zastupnici se obrušili na profesoricu Barić

Mostovi zastupnici su se obrušili na prof. Barić. 

- Skandalozno je da netko tko se percipira u javnosti kao ustavnopravni stručnjak kaže da je određeno pitanje neustavno, a ne da za to niti jedan argument. Vi ste ovdje danas nastupili kao političar i kao netko tko pretendira za Ustavni sud - poručio je profesorici Mostov Nikola Grmoja. 

- Ima moja objava na Facebooku od 25. studenog 2021. sa svim argumentima, ne stignem ih tu u pet minuta sve obrazložiti - odgovorila mu je Barić.

Njegov stranački kolega Miro Bulj ju je, pak, usporedio s babom Vangom te ju prozvao da ima političke ambicije.

SDSS-ov Milorad Pupovac poručio je Mostovim zastupnicima da se ponašaju nedopustivo. 

Mato Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku, poručio im je kako iskorištavaju svoj imunitet iznoseći uvrede. 

- Prisegnuli su na Ustav, a nisu pročitali neke ustavne odredbe o tome - rekao je. 

Grbin: 'Inicijativa koja se odnosi na zakonski dio je protuustavna, ali ova koja se tiče Ustava nije'

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da je referendumska inicijativa koja se odnosi na promjenu zakona loše pripremljena i protuustavna.

- Međutim kod ustavotvornog referenduma držimo da nije protivna Ustavu, a i pitanje je koliko bi Ustavni sud trebao odlučivati o promjeni Ustava. Stoga nam ostaje da sami promijenimo Ustav ili da raspišemo referendum i građanima damo da odluče - rekao je.

Đorđe Gardašević s katedre za Ustavno pravo Pravnog fakulteta iz Zagreba istaknuo je kako je ova rasprava pokazala da dvojbe postoje, a da onda u tom slučaju treba ići po mišljenje na Ustavni sud. Stao je na stranu onih koji smatraju da su se odluke o ograničavanju sloboda trebale donositi od početka dvotrećinskom većinom u Saboru.

- Zato što se na taj način postiže širi konsenzus oko ograničavanja ljudskih prava, a to što parlamentarna većina to nije odlučila, mislim da je trebao Ustavni sud, koji je imao neke jako dobre, a neke loše odluke. Većina u pandemiji spada u red loših, ali ako imamo dvojbe, a pokazuje se da postoje, onda treba ići na Ustavni sud - rekao je. 

Što se tiče zakonodavnog referenduma, Gardašević ipak tu smatra da nije dobro postavljen.

Bačić: 'Most obmanuo javnost o broju prikupljenih potpisa'

Predsjednik Mosta Božo Petrov ističe kako referendum treba biti raspisan za obje inicijative bez mišljenja Ustavnog suda.

- Što se tiče inicijative Odlučujmo zajedno, smiješno je upućivati je Ustavnom sudu u trenutku kada je ta inicijativa ustavotvorna jer se time pokazuje da narod nema pravo mijenjati Ustav. Pošteno bi bilo da se za tu prvu inicijativu odmah raspiše referendum, svi uvjeti su se stekli, nema potrebe za mišljenjem Ustavnog suda jer su građani rekli svoje. Što se tiče druge inicijative, ja mogu razumjeti da vi imate određene dvojbe, ali ću vas samo podsjetiti da je Sabor u trenutku kada je bila pokrenuta referendumska inicijativa odmah tražio po hitnom postupku 15. prosinca da se izmjeni Zakon o zaštiti pučanstva, samim time priznajući da Stožer koji je donosio te odluke, nema podlogu u Zakonu - rekao je naglasivši kako upravo zato smatraju da je raspisivanje referenduma itekako opravdano i utemeljeno.

Bulj je poručio kako je ponosan, bez obzira što je nabrao kazne od stotinjak tisuća kuna, što nije kao gradonačelnik Sinja provodio odluku o upotrebi Covid potvrda.

HDZ-ov Branko Bačić je istaknuo kako je Most obmanuo javnost o broju prikupljenih potpisa.

- Kad već dociraju svima neka se najprije neka pospu pepelom i kažu da su 37 dana brojili potpise i krivo ih izbrojili za 20 posto - poručio je i predložio da Odbor Saboru uputi zaključak kojim se od Ustavnog suda traži ocjenu ustavnosti. 

- Mi se protivimo ovom drugom pitanju koje se tiče zakona. Nema demokratske države koja je mjere donosila dvotrećinskom većinom. Ocijenili smo da o mjerama, kada treba reagirati brzo, odlučuje izvršna vlast - rekao je dodavši kako smatraju da je i drugo pitanje dvojbeno što se tiče Ustava. 

Most: 'Tražimo raspisivanje referenduma što hitnije, a ukoliko pitanja idu na Ustavni sud da se izuzme Miroslav Šeparović'

- Toliko ste istrošili Ustavni sud da vam više ne može poslužiti kao smokvin list. Više mu nitko ne vjeruje, vi ste ti koji ste predlagali ljude tamo. Toliko o tome da kada kada vam nešto potvrdi Ustavni sud da ste vi u pravu. Tako ću ja predložiti svoga sina u školski odbor i onda ću mu reći što da radi i kada školski odbor potvrdi to, onda ću reći "vidite, ja sam bio u pravu, školski odbor je to potvrdio", a moj sin to potvrdio. Ili kum - odgovorio mu je Petrov. 

Grmoja traži da se referendum raspiše što žurnije do kraja rujna, a ukoliko pitanja idu na Ustavni sud da se iz odlučivanja izuzme predsjednik Miroslav Šeparović. 

- A zbog skandalozne i protuustavne izjave  iz 2019. da narod ne može odlučivati o izmjeni Ustava na referendumu - poručio je. 

Potreba za referendumom je došla zbog vladajuće većine, poručila je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić.

- Razlog za ograničenje ljudskih prava bio je javno-zdravstveni, ali takve odluke trebaju se donositi širim društvenim konsenzusom - rekla je. 

Odbor: Šaljemo pitanja Ustavnom sudu

I SDP-ov Arsen Bauk smatra da je dobro da o zakonodavnom doista odluči Ustavni sud, ali da je drugo pitanje koje se tiče ustavotvornog referenduma u potpunosti u skladu s Ustavom. 

- Nije stvar situacije nego prava, ako su prava koja se ukidaju veća, onda je potrebna veća većina - rekao je. 

Naposlijetku je, nakon tri sata rasprave, Odbor je donio zaključak kojim oba referendumska pitanja šalju Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti bez da Odbor prejudicira jesu li pitanja ustavna ili ne. A to još mora podržati i Sabor na plenarnoj sjednici. 

Da se inicijativa "Odlučujmo zajedno" pošalje na Ustavni sud podržalo je sedam zastupnika vladajuće većine dok ih je pet iz oporbe bilo protiv. A slanje drugog pitanja inicijative "Dosta je!" podržalo je 11 zastupnika, a samo je Petrov bio protiv.

Mostov zaključak o izuzeću Šeparovića su odbacili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.