Obavijesti

News

Komentari 240

'Oteli su mi mobitel, a Pernara izbacili. Zaslužujemo ispriku'

'Oteli su mi mobitel, a Pernara izbacili. Zaslužujemo ispriku'
2

Vladajući nisu htjeli prihvatiti mišljenje da je potpredsjednik Sabora Reiner prilikom vođenja sjednice prošlog petka prekršio Poslovnik, SDP je napustio sjednicu i srušio im kvorum

VIDEO

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je na sjednici raspravljao o zahtjevu za mišljenje o povredi Poslovnika te prigovoru protiv stegovne mjere udaljenja sa sjednice koju su podnijeli zastupnici Živog zida Branimir Bunjac i Ivan Sinčić. No, kako se članovi Odbora nisu mogli dogovoriti oko Bunjčevog zahtjeva, odnosno vladajući nisu htjeli prihvatiti mišljenje da je potpredsjednik Sabora Željko Reiner prilikom vođenja sjednice prošlog petka prekršio Poslovnik, SDP je napustio sjednicu i srušio im kvorum. 

Naime, nakon incidentnog događaja koji se zbio prošlog petka kad je akademik Reiner izrekao stegovnu mjeru izbacivanja njihovog zastupnika Ivana Pernara i kad je njega i Ivana Sinčića saborska straža doslovno iznijela iz sabornice, Branimir Bunjac podnio je zahtjev Odboru da da mišljenje je li predsjedavajući Reiner time prekršio Poslovnik. Svoj zahtjev naknadno je nadopunio i zahtjevom da se Odbor očituje oko postupka saborske straže koja mu je tijekom izbacivanja Pernara i Sinčića oduzela mobitel. 

Predsjednik Odbora Robert Podolnjak istaknuo je kako taj drugi zahtjev Branimira Bunjca Odbor odbija jer formalno o njemu ne mogu donijeti mišljenje zato što ga nije najavio nego ga je naknadno stavio u svoj zahtjev. 

Bunjac: Stražari su mi istrgnuli mobitel

Branimir Bunjac najprije je obrazložio svoj zahtjev i ispričao što se točno tog petka u sabornici dogodilo.
 
- Prošli petak prilikom izricanja stegovne mjere kolegi Pernaru, sjedio sam u blizini i snimao događaj mobitelom. Došli su stražari i trenutak prije nego su Pernara iznijeli van, stražar je meni  grubo istrgnuo mobitel iz ruke, bez da me prije opomenuo. Smatram da je prema meni primijenjena fizička sila i prekršen Poslovnik kao i moj saborski imunitet, ali i svih nas. Smatram da se to nije trebalo dogoditi i oni koji su tako postupili trebali bi snositi sankcije u vidu barem isprike. Cijeli tjedan se prekidalo zastupnike i degradiralo ih se. Uzimanje mog mobitela i izbacivanje Pernara samo je kulminacija svega toga i smatram da se takve stvari ne bi trebale više ponavljati - istaknuo je Bunjac. 

SDP- ovci su istaknuli kako je situacija koja se u petak dogodila u sabornici vrlo ozbiljna te kako je potpredsjednik Reiner prekršio Poslovnik prekidajući zastupnike cijeli dan tijekom njihovih izlaganja. 

- Ne znam koga je kolega Bunjac ometao snimanjem mobitelom. Mislim da je oduzimanje mobitela  bila nespretna reakcija straže nakon naredbe Reinera koji zaista katastrofalno vodi sjednice. S kolegama Jandrokovićem i Brkićem nema nikakvih problema i rasprava teče. Reiner na svako spominjanje HDZ- a prekida i upada u riječ. Mislim da je straža pogriješila, ali oni su samo radili svoj posao i nisu znali što treba učiniti- istaknuo je Tomislav Saucha (SDP) osvrnuvši se i na izbacivanje Pernara i Sinčića. 

Reiner bi trebao preispitati svoj način vođenja sjednice

- Jedni Sinčićev grije je što se našao između Pernara i straže. Straža nije policija, ali tako im je naredio potpredsjednik Reiner Što se tiče Pernara, podijeljenog sam mišljenja. To je njegov stil, ne bi smio dobacivati iz klupe i trebamo svi poštovati Poslovnik. Ali razumijem da je bio isfrustriran Reinerovim vođenjem sjednice. No, on bi se trebao početi držati Poslovnika, a Reiner bi trebao preispitati svoj način vođenja sjednice. Ovo je Sabor, parlament i svi imamo pravo govoriti. Postoje granice što znači govoriti unutar teme, ne treba to tako usko gledati- zaključio je Sucha. 

Orsat Miljenić (SDP) smatra da uporaba represivne sila da se nekog izbaci van iz sabornice ne dolazi u obzir. 

- Ovo što se dogodilo nikad se nije dogodilo i ne bi se smjelo ponoviti. Oduzimanje mobitela  je granično kazneno djelo. Zamislite da ste građanin koji hoda po cesti i dođe vam policajac i bez da vam išta kaže uzme vam mobitel. Ovo je prekoračenje ovlasti, presedan. Straža se našla u situaciji u kojoj nikad do sad nije bila i reagirali su tako kako su reagirali. Nisam za sankcije, ali to više nikad ne bi smjelo pasti na pamet nikome- rekao je Miljenić. 

Ivan Sinčić istaknuo je kako je Reiner u petak pretjerao i kako stalnim prekidanjem zastupnika i opominjanjem krši Poslovnik. 

- Što se tiče mobitela, to je pretjerivanje. Ne znam čega su se bojali, kao da inače nismo snimani na sjednicama. To je apsurdno. Očekujem od straže da se ispriča, a od Odbora da stane u zaštitu zastupnika- poručio je.  

Pernar provocira otkad je Sabor konstituiran

HDZ- ova Marija Jelkovac smatra kako je do incidentne situacije u petak došlo upravo zato što Pernar provocira otkad je Sabor konstituiran. 

- On je taj koji je provocirao cijeli dan i bio je dva puta opomenut od predsjedavajućeg, stalno krši Poslovnik i misli da može proći nekažnjeno. Uvjerena sam da do mnogih ovakvih nemilih događaja ne bi došlo da Pernar nije mnogo puta provocirao. Straža je radila svoj posao, obavljali su svoju dužnost, nije im bila namjera povrijediti njihov dignitet. Što se tiče oduzimanja mobitela, vjerujem da postoji volja straže da se Bunjcu ispriča, a Sinčić je u cijeloj situaciji ispao kolateralna žrtva- istaknula je Jelkovac. 

Bunjac i Saucha stali su u Pernarovu obranu. 

- Pernar ne krši Poslovnik ništa više nego što ga krše ostali zastupnici. On iritira zastupnike s temama i sadržajima o kojima govori, a ne povredom Poslovnikom. On je samo dobacivao Reineru da pusti Sinčića da govori. Reiner je Pernara izbacio i dan ranije i on je mirno napustio sjednicu- rekao je Bunjac. 

Pernar u nekim situacijama ipak mrvicu pretjeruje

Iako smatra da ponekad zna pretjerati, Sucha smatra da njegovo ponašanje kulminira upravo kad se zastupnike prekida. 
- Koliko sam ja vidio na sjednicama, njegovo ponašanje kulminira s prekidanjem, reagira u pravilu na oduzimanje riječi, Nisam ga još vidio da provocira prije nego se krene s oduzimanjem riječi zastupnicima. No, nadam se da će i Pernar pokazati dobre volje i pokazati da shvaća da u nekim situacijama ipak mrvicu pretjeruje- rekao je Sucha. 

Predsjednik Odbora Robert Podolnjak konstatirao je kako svaki predsjedavajući ima svoj način vođenja sjednice te kako svatko od njih tumači Poslovnik na svoj način.

- Pa i suci u nekoj utakmici različito sude, neki su fleksibilni pa neće reagirati na prekršaj, drugi će dati žuti karton, a treći čak i crveni. Ako imate šest predsjedavajućih, onda je jasno kako će svaki od njih tumačiti na svoj način Poslovnik i na svoj način voditi sjednicu, to se ne može regulirati Poslovnikom i mislim da je to evidentno svima- poručio je Podolnjak ponovivši kako, što se Bunjčevog zahtjeva tiče, mogu jedino dati mišljenje oko toga je li Reiner prekršio Poslovnik, ali ne i oko oduzimanja njegovog mobitela.

- Odbor je mišljenja kako nisu povrijeđene odredbe Poslovnika- istaknuo je. 

HDZ- ov Branko Bačić istaknuo je kako je Reiner imao pravo izreći stegovnu mjeru izbacivanja Pernara iz sabornice. Prihvatio je i Podolnjakov stav da Odbor iz formalnih razloga ne može donijeti zaključak oko postupanja straže s oduzimanjem Bunjčevog mobitela jer je to Bunjac naknadno uvrstio u svoj zahtjev, ali isto tako smatra da o tome svejedno treba razgovarati. 

- Naš stav kao Odbora treba biti da se treba razgovarati sa stražom i upozoriti kako ne smiju nikome uzimati mobitel. Ja isto mislim da nije bilo korektno niti u redu da se Bunjcu oduzima mobitel- rekao je Bačić.

SDP- ov Arsen Bauk istaknuo je kako je u petak tijekom cijele rasprave Reiner prekidao zastupnike i time kršio Poslovnik. 
- Smatram da je Bunjac u pravu i da Odbor treba donijeti takvo mišljenje i ne prihvaćam mišljenje da svatko od predsjedavajućih ima svoj način vođenja sjednice i da diskreciji mogu raditi kako hoće- poručio je Bauk. 

Predložio je da Odbor konstatira da je tijekom rasprave došlo do povrede Poslovnika predsjedavajućeg Željka Reinera, no oporba je bila preglasana. Odbor je odbio takav zaključak smatrajući da Reiner nije prekršio Poslovnik prekidanjem zastupnika stoga su SDP- ovci napustili sjednicu i srušili kvorum. Sjednica je prekinuta pa se o Sinčićevoj pritužbi nije glasalo. 

Na sjednicu došao i Pernar

Tijekom rasprave, na sjednicu je došao i Ivan Pernar, no zadržao se tek nekoliko minuta.  

- Praksa da straža oduzima zastupniku mobitel, ne da je apsurdna, nego je nedopustiva. Još hajde da ga uzme netko tko je u istom rangu kao mi, zastupnik zastupniku, ali stražar je osoblje. To je kao da kuharica uleti i zastupniku otme mobitel iz ruke. Kad sam bio izabran u Sabor, mislio sam kako ću moći slobodno govoriti, a onda se pojavi Reiner i kaže mi "e ne, ne, ovdje ćete govoriti što ja dopustim." Tko je predsjedavajući da kaže da se ne može raspravljati o nekoj temi? Na taj način me natjerao da se izborim da govorim i da svi zastupnici govore. Prekidao je Sinčića koji se pripremao za svoj govor, koji nije neki saborski trol- rekao je Pernar.

Usporedba straže s osobljem nije sjela Sauchi.

- Zasmetala me vaša rečenica da je straža osoblje i spominjući kuharice, kao da su oni manje vrijedni. To je baš ružno, mislim da smo svi ravni i jednaki, nemojmo raditi ljudsku distinkciju- poručio je Saucha, a uvrijeđeni Pernar napustio je sjednicu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa