Obavijesti

News

Komentari 1

Odgođeno suđenje Šipušu jer nisu došli svi članovi Vijeća

Sudac Ratko Šćekić kazao je da trećeg člana sudskog vijeća nisu mogli naći, među ostalim i jer je veći broj sudaca bio angažiran u izbornim povjerenstvima na nedjeljnim lokalnim izborima

VIDEO

Zbog nedostatka trećeg člana sudskog vijeća u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu nije počelo suđenje bivšem pomoćniku ministrice, a kasnije i ministru kulture Berislavu Šipušu, optuženom da je od srpnja 2012. do prosinca 2015. službenom karticom podizao gotovinu ili plaćao svoje troškove i proračun na taj način oštetio za preko 68 tisuća kuna.

Sudac Ratko Šćekić kazao je da trećeg člana sudskog vijeća nisu mogli naći, među ostalim i jer je veći broj sudaca bio angažiran u izbornim povjerenstvima na nedjeljnim lokalnim izborima. Novo ročište stoga je zakazano za 5. srpnja kada bi nakon čitanja optužnice trebali biti ispitani i prvi svjedoci.

Optužnicom, koju je potvrđena početkom ožujka, Uskok Šipuša tereti da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti jer je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture.

Prema Uskokovim tvrdnjama Šipuš je u gotovini podigao ukupno 17,800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je privatne troškove u ugostiteljskim objektima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao kreditnim karticama u ukupnom iznosu od preko 64 tisuće kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna "obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu", dok je sebi, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

Svoje ovlasti, smatra Uskok, Šipuš je koristio protivno odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica i sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

Sredinom travnja Uskok je zbog gotovo istog nedjela podigao optužnicu protiv bivše HNS-ove ministrice kulture Andreje Zlatar Violić. Iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu Zlatar Violić je, prema tvrdnjama Uskoka, državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila "nepripadnu imovinsku korist".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu