Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Odlazi čelnik HGSS-a Prizmić: Vrijeme je da se priključe mlađi

Nakon stotina tisuća sati provedenih na terenu i nebrojivo životno pogibeljnih situacija, vođa HGSS-a Vinko Prizmić (65) mjesto pročelnika i vrhunski uigranu spasilačku ekipu ostavio je Josipu Graniću

PIXSELL
Foto: PIXSELL
11 komentara

Hrvatska gorska služba spašavanja dobila je novog čelnika. Vinko Prizmić, čovjek koji ju je vodio 16 godina prepustio je mjesto mlađem pročelniku Josipu Graniću. Ostavio mu je vrhunski uigranu službu koja broji 25 stanica i oko 1500 članova u 25 stanica i oko 40 ispostava spremnih na spašavanje života u bilo kojem trenutku. 

Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

Prošao je brojne uspone i padove, a sve je počelo prije 47 godina kada je kao mladi sportaš odlučio pomagati drugima. 

- Podigao je level GSS na jedan zavidan nivo, od jedne družbe simpatičnih planinara  koji su pomagali ljudima pretvorio je gss u modernu službu koja je nezaobilazna - priča Srđan Vrsalović, član HGSS-a.

- Ja sam pomislio, kad već imam takve sposobnosti, vještine koje nekome mogu spasiti život onda nemam izbora, zapravo to je odgovornost da to staviš na raspolaganje onome kome može zatrebati - priča za RTL Vinko Prizmić. 

Iako je na terenu proveo više stotina tisuća sati, bio u životno pogibeljnim situacijama, nikada nije izbrojao koliko je života spasio. Žao mu je što nije uspio dovršiti projekt helikopterske službe.

Nino Strmotić/Pixsell | Autor: Nino Strmotić/Pixsell Foto: Nino Strmotić/Pixsell

- Nije dopustivo da netko umre zato što HGSS nema odgovarajuću potporu helikoptera - govori Prizmić.  

U HGSS-u ostaje kao član, a mjesto pročelnika za njega znači preuzeti odgovornost za tuđe živote, a to je prevelika obaveza.

- Ponosan sam na HGSS, ponosan sam što sam bio dio toga i što sam 16 godina bio lokomotiva. Ta lokomotiva ne može vući dovijeka i red je da se priključe mlađi - dodaje on. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message