'Odluka da nam dignu kreditni rejting jako je dobra vijest!' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 42

'Odluka da nam dignu kreditni rejting jako je dobra vijest!'

'Odluka da nam dignu kreditni rejting jako je dobra vijest!'
1

Marić je rekao da je kao ministar financija i član Vlade izuzetno zadovoljan i ponosan što su ponovno prepoznati rezultati u području fiskalne politike i to je jedan od  jačih i glavnih razloga za podizanje kreditnog rejtinga

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu da je odluka agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske jako dobra vijest  te se nada da Hrvatska više nikad neće pasti u ispodinvesticijsku zonu.

- Jako dobra vijest. Svi možemo biti zadovoljni - i Republika Hrvatska i svi njezini građani, poduzetnici, porezni obveznici. Došla je još jedna dobra vijest iz međunarodnih financijskih krugova. Fitch je druga kreditna rejting agencija koja je nakon dosta godina vratila hrvatski kreditni rejting u zonu gdje i pripada, u zonu investicijskog kreditnog rejtinga, rekao je Marić u izjavi novinarima.

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede. 

Marić je rekao kako se nada da Republika Hrvatska više nikad neće pasti u ispodinvesticijsku zonu, kako o tome treba voditi brigu, jer " svi dobro znamo što je značilo ispod investicijska zona i kakve je to efekte imalo i na cijenu duga, odnosno kapitala".

Marić je rekao da je kao ministar financija i član Vlade izuzetno zadovoljan i ponosan što su ponovno prepoznati rezultati u području fiskalne politike i to je jedan od  jačih i glavnih razloga za podizanje kreditnog rejtinga.

Dobre vijesti: Agencija Fitch je digla kreditni rejting Hrvatske
Dobre vijesti: Agencija Fitch je digla kreditni rejting Hrvatske

Prepoznati su i određeni rizici koji su se dogodili, poput Uljanika, ali sve te rizike smo adekvatno adresirali, rekao je te napomenuo da dvije godine za redom bilježimo proračunski višak, tri godine za redom smanjivanje javnog duga.

Također, izrazio je zadovoljstvo što je u izvješću Fitcha prepoznata i ideja o uvođenju eura, a i dobri makroekonomski pokazatelji.

- Posebno me raduje što je Fitch ne samo digao hrvatski kreditni rejting na investicijsku zonu, nego je i izglede rejtinga digao na pozitivne, kazao je.

To je, kako je ocijenio, pozitivna vijest koja na neki način implicira i sugerira da iz Fitcha vrlo ozbiljno razmišljaju i gledaju još pozitivnije na te rezultate i vrlo jasno govore na koji način bi taj rejting bio još bolji ako nastavimo s rezultatima, posebice na području javnih financija, makroekonomije i uvođenja eura.

No, Marić kaže da se ne smije zažmiriti na one stvari koje je Fitch ukazao da bi mogli biti izazovi - pitanje poduzetničke i poslovne klime, pitanje državne i javne uprave gdje su posebno apostrofirana javna poduzeća i korporativno upravljanje u njima, energetski sektor i zdravstvo.

Ako želimo potpunu održivost javnih financija, a želimo, onda na svim tim poljima moramo polučiti dodatne rezultate i onda možemo biti puno mirniji da je održivost zajamčena, rekao je.

Na pitanje je li sada pravi trenutak za izdavanje međunarodne obveznice, Marić je odgovorio kako će sve informacije dati kada za to dođe vrijeme.

Podsjetio je da Hrvatskoj ove godine dospijevaju dvije obveznice za refinanciranje - jedna je na međunarodnom tržištu, od 1,5 milijardi dolara i jedna domaća, od milijarde eura.

- Radimo već u ovom trenutku pripremne radnje i uvijek gledamo korak, dva unaprijed. Pripremamo se, pratimo situaciju na tržištima i smatramo da će ovo biti pozitivan poticaj i na financijska tržišta i na cijene naših obveznica, odnosno prinose, kazao je.

Podsjetio je kako je poboljšanje kreditnog rejtinga uvijek vezano uz cijenu duga, odnosno kapitala, ne samo onoga kojeg plaćaju porezni obveznici iz proračuna, nego kojeg plaćaju i svi poduzetnici i građani individualno.

- Tako da možete računati da radimo pomno na pripremi svega i izabrat ćemo pravi trenutak. Uopće ne dvojim da će i ova godina biti još jedna u kojoj ćemo zabilježiti značajno smanjivanje ukupnog troška kamata, kazao je Marić dodajući da prostora za daljnji napredak ima.

Podsjetio je da je u tri godine gotovo tri milijarde kuna smanjen iznos koji se plaća za kamate, no kako smo još uvijek na razini od devet milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 42

VIDEO

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu
OPREZ!

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih...
Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'
RAVNATELJICA POTVRDILA

Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'

Petero djece, svi u dobi od 13 do 15 godina, jučer je završilo u bjelovarskoj bolnici s teškim ozljedama. Jednom djetetu se liječnici bore za život...