News

Komentari 11

Odstrel u dolini Neretve: 'Lovci ne žele ubijati domaće životinje, to mora biti posljednji korak'

Odstrel u dolini Neretve: 'Lovci ne žele ubijati domaće životinje, to mora biti posljednji korak'

Lovci, stočari i udruge za zaštitu životinja protive se odluci Ministarstva poljoprivrede o odstrelu podivljalih goveda, ovaca, magaraca i konja u dolini Neretve

Pozivajući se na Zakon o lovstvu Ministarstvo je 1. listopada izdalo "dopuštenje trajnog uklanjanja podivljalih životinja domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore" u državnim otvorenim lovištima Rujnica i Opuzen, piše Jutarnji list.

POGLEDAJTE VIDEO - divlje svinje u Rovinju:

Predsjednik Hrvatskog lovačkog društva Đuro Dečak, koji se zalagao za drugačiji pristup rješavanja problema koju divljač i napuštene životinje naprave poljoprivrednicima, smatra da je odstrel zadnji korak u rješavanju problema.

- Uostalom, postoje i puške za uspavljivanje, a i druge metode pomoću kojih se nesretne životinje mogu skupiti i zbrinuti. Nijedan humani lovac neće pucati u domaće životinje. Ovo je prvi put da se i ja slažem s Prijateljima životinja - rekao je Dečak.

Ministarstvo je ovlastilo Lovačko društvo Prepelica iz Opuzena da postupi po rješenju i ukloni stoku, no Dečak tvrdi kako Ministarstvo nema ovlasti bilo što naređivati lovačkim društvima.

- To je improvizacija nesposobnih činovnika kojom žele sakriti svoj nerad i neznanje. Ja nemam nikakvih ovlasti da kao predsjednik nekom društvu nešto zabranjujem, ali postoji i lovački kodeks. Neka Ministarstvo osnuje šintersku službu koja će obavljati te poslove, pravi lovci to neće raditi - rekao je Dečak.

Vlasnik tvrtke "Natura Beef" iz Udbine Mladen Kušeković, koji u uzgoju ima 560 goveda, pita se što su radile nadležne službe prošlih godina kada je problem eskalirao. Smatra da ljude koji ne znaju držati stoku i brinuti se o njoj i kojima su najvažniji poticaji treba sankcionirati i oduzeti im stoku.

- Ako je u pitanju oko 300 grla, problem se može riješiti bez prevelikog napora. Treba stoku namamiti hranom, utjerati u torove ili kakav tjesnac i zbrinuti - kaže Kušeković.

Predsjednik udruge Hrvatskih krških pašnjaka Ivan Tešija kaže kako članovi "izražavaju zgražanje i smatraju da je rješenje izdano ishitreno i nepromišljeno" te da "postoje bolje metode za rješavanje ovog problema".

Prijatelji životinja prvi su tražili da se poništi rješenje o odstrelu, a na poziv lokalnog stanovništva da oni pronađu rješenje za stoku odgovaraju kako taj problem trebaju riješiti oni koji su odgovorni.

- Slažemo se da je potrebno naći rješenje, no nedopustivo je da je za nadležne institucije to rješenje ubijanje. Sramotno je i suludo da država naređuje pucanje po kravama i konjima koji nisu ništa skrivili - kaže predsjednik udruge Luka Oman.

Ministarstvo poljoprivrede u obrazloženju odluke o odstrelu životinja navodi kako je, nažalost, inspekcija Državnog inspektorata utvrdila da druga rješenja nisu bila moguća jer se radi o podivljalim životinjama i životinjama bez nadzora i kontrole čovjeka, a koje se, osim što u lovištima ugrožavaju biološku i ekološku ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore, spuštaju iz lovišta u naselja te predstavljaju veliku ugrozu sigurnosti stanovništva.

Poslije su poslali i priopćenje kako su otvoreni i za druge mogućnosti zbrinjavanja stoke.

Najčitaniji članci