Obavijesti

News

Komentari 306

EK: Osigurano više od pet mlrd. doza cjepiva za iduće 2 godine

EK: Osigurano više od pet mlrd. doza cjepiva za iduće 2 godine

Europska unija osigurala je oko pet milijardi doza cjepiva protiv covida-19 za iduće dvije godine, rekao je povjerenik Europske komisije Margaritis Schinas u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.48

Ravnateljica pulske bolnice: 'Ne znam koliko možemo izdržati'

Bolesnici su sve teže bolesni i ono što je najvažnije za istaknuti je da su oni sve mlađi u odnosu na prethodne valove. Samo u našem respiracijskom centru više od 50% bolesnika je mlađe od 55 godina, kaže Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice. Više o tome pročitejte OVDJE.

19.26

EK: Osigurano više od pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

Europska unija osigurala je oko pet milijardi doza cjepiva protiv covida-19 za iduće dvije godine, rekao je povjerenik Europske komisije Margaritis Schinas u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Schinas je istaknuo da se program cijepljenja u EU-u razvija unatoč ogromnim pritiscima koje stvara borba s pandemijom.

“Naš model društvenog uređenja stavljen je na kušnju, no ipak odolijeva, a program cijepljenja u cijelosti se razvija: osigurali smo više od pet milijardi doza za sljedeće dvije godine”, rekao je Komisijin povjerenik za promicanje europskog načina života.

“To su cjepiva koja su pouzdana, znanstveno provjerena i potvrđena od strane neovisnih tijela. Sada moramo uvjeriti sve one građane koji se nisu cijepili da to učine”, kazao je Schinas. 

“Zajedno moramo napraviti još taj zadnji korak i uspjet ćemo”, zaključio je Grk.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je u trenutku kada se broj zaraženih povećava ključno osigurati učinkovite mjere, naglasivši da se to posebno odnosi na adekvatno provođenje kampanje cijepljenja.

“Moramo učiniti sve kako bismo se borili protiv dezinformacija i nesklonosti cijepljenju”, dodao je Michel.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako u Europskoj uniji trenutno postoje ogromne razlike u procijepljenosti.

“U nekim zemljama članicama jedva je 29 posto odraslog stanovništva cijepljeno, a u drugima više od 92 posto”, rekla je šefica EK-a i istaknula da “moramo bolje razumjeti zašto neki ljudi ne žele cjepivo”.

“Moramo informirati ljude, objasniti im zašto se trebaju cijepiti. U Europi imamo dovoljno cjepiva za sve”, zaključila je.

Rasprava u Europskom parlamentu bavila se zaključcima posljednjeg sastanka Europska vijeća, a osim pandemije u fokusu je bio i problem migrantske krize na bjeloruskoj granici te rast cijena energenata.

19.16

Covid: Europski regulator će "ovih tjedana" odlučiti o odobrenju Merckove tablete

Europsko regulatorno tijelo priopćilo je u utorak da će za nekoliko tjedana donijeti odluku o zahtjevu za stavljanje na europsko tržište Merckova lijeka protiv covida-19 molnupiravira u obliku tableta koji se prodaje pod nazivom Lagevrio.

"EMA  je počela ocjenu zahtjeva za odobrenje distribucije za oralni antivirusni lijek Lagevrio (molnupiravir)", navodi Europska agencija za lijekove (EMA) u priopćenju.

"EMA će ocijeniti korist i rizik Lagevrija u kratkom roku i mogla bi donijeti mišljenje za nekoliko tjedana ako su predočeni podatci dovoljno pouzdani i potpuni u dokazivanju djelotvornosti, neškodljivosti i kvalitete lijeka", dodala je.

Dok se Europa bori s novim valom epidemije, europsko regulatorno tijelo je u petak odobrilo primjenu u hitnim slučajevima, što znači prije službenog odobrenja unutar EU-a, Merckove tablete protiv covida-19 i počelo je ispitivanje za slično odobrenje Pfizerove tablete.

Oba ova lijeka se s nestrpljenjem očekuju jer su istraživanja pokazala da smanjuju rizik hospitalizacije i smrti kod rizičnih pacijenata.

18.23

Brodsko-posavska županija 96, Požeško-slavonska županija 71 novi slučaj zaraze

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u utorak  je potvrdio 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom i jedan smrtni slučaj dok je u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji zabilježen 71 novi slučaj covida-19.

U Brodsko-posavskoj županiji na bolničkom liječenju su 83 zaražene osobe, od kojih 11 pri liječenju treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije obuhvaćeno je 1.109 osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije potvrdio je 71  novi slučaj. U toj županiji od zaraze koronavirusom trenutno se liječe 542 osobe, od kojih je 40 na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije obuhvaćeno je 280 osoba.

16.55

Njemačke savezne pokrajine uvode strože mjere protiv covida

Njemačke savezne pokrajine postupno uvode strože mjere u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa, a vodeći virolozi pozivaju građane da društvene kontakte smanje na najmanju moguću mjeru.

„Situacija tijekom pandemije još nije bila ovako ozbiljna kao što je sada“, rekao je direktor državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, u razgovoru za tjednik Die Zeit. 

On je pozvao građane da, iako to trenutno ne spada u mjere borbe protiv pandemije na saveznoj ni na razini pokrajina, smanje društvene kontakte na najmanju moguću mjeru, posebice u zatvorenim prostorima.

Također je građanima preporučio da se testiraju uoči susreta s osobama koje spadaju u rizične skupine.

Od sutra na području čitave zemlje na snagu stupa promijenjeni zakon o borbi protiv zaraza, koji nalaže pristup radnom mjestu i javnom prijevozu samo za osobe koje su cijepljene ili koje su preboljele koronavirus ili su svježe negativno testirane.

Isti zakon saveznim pokrajinama omogućava prilagođavanje mjera aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Tako npr. u Berlinu od vikenda za ugostiteljske objekte i kulturne ustanove vrijedi tzv. 2Gplus pravilo, po kojemu pristup imaju samo osobe koje su cijepljene ili preboljele koronavirus, koje dodatno moraju predočiti negativni koronatest. Tzv. 2G pravilo, koje omogućava pristup samo cijepljenima ili onima koji su preboljeli virus, uvodi se i u maloprodaju, s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrebe. 

U susjednom Brandenburgu djeca više nisu obvezna dolaziti u školu, a u ovoj saveznoj pokrajini su, isto kao i u Tirinškoj, Bavarskoj i Saskoj, zabranjeni božićni sajmovi.

U Tirinškoj, Baden-Wuerttembergu, Saskoj i Bavarskoj od sutra vrijede, ovisno o lokalnoj indiciji, i zabrane noćnog kretanja za necijepljene.

Ministar zdravstva Jens Spahn založio se u utorak, u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk, za uvođenje pravila 2Gplus na području cijele zemlje.

Broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj je u utorak ponovno oborio dosadašnje rekorde, s 45.326 novih slučajeva zaraze.

Komentari 306