News

Komentari 164

Ogorčen je: Ivanu ne daju da radi kao 'babica' jer je dečko

Ogorčen je: Ivanu ne daju da radi kao 'babica' jer je dečko

SVJEDODŽBA ZA ŽENE: Ivanu Mariniću (21) iz Slavonskog Broda, jedinoj muškoj primalji u Hrvatskoj, licencija ne vrijedi. Zašto? Zato jer se izdaje u ženskom rodu

Ne dobijem li licenciju za samostalan rad, to znači da sam se uzalud školovao. Nisam se nadao da će moje zaposlenje na kraju ovisiti o neuređenom sustavu u kojem živimo, ogorčen je Ivan Marinić (21), prva i zasad jedina hrvatska primalja.

Iako je školovanje u Srednjoj medicinskoj školi u Slavonskom Brodu završio s odličnim uspjehom, potom u varaždinskoj bolnici odradio pripravnički staž i položio stručni ispit, Hrvatska komora primalja ne izdaje mu odobrenje za samostalan rad ili licenciju samo zato što je muškarac

Razočaranom Ivanu nije preostalo ništa drugo nego zaposliti se u centru Broda u kafiću gdje konobari. Time, naravno, nije zadovoljan jer je uvijek sanjao kako će spašavati i donositi živote na svijet.

- Tijekom četverogodišnjeg školovanja bilo je svega, i razočaranja i sreće, ali na samom kraju školovanja shvatio sam da je to ono što bih mogao raditi cijeli život. Moj je životni poziv biti primalja - dodaje Ivan.

- Zakon o primaljstvu, prema mišljenju Hrvatske komore primalja, ne sadrži adekvatno rješenje za primalje u muškom rodu, kao i što sadržava druge nedostatke koje treba hitno ispraviti, a na što upozoravamo već godinama Ministarstvo zdravlja - rekli su u Hrvatskoj komori primalja dodavši kako su zaprimili svjedodžbu u ženskom rodu za muškarca koji je završio obrazovanje za primalju, kao i uvjerenje o položenom stručnom ispitu koje nije rodno osviješteno, a izdalo ga je samo Ministarstvo zdravlja.

Škola prekršila Zakon o ravnopravnosti spolova

U Vladinu uredu za ravnopravnost spolova tvrde da je škola koja je izdala svjedodžbu u ženskom rodu za muškarca prekršila Zakon o ravnopravnosti spolova. Dok se nadležni dogovaraju što bi trebalo učiniti, Ivan razmišlja o odlasku u inozemstvo.

Preimenovati komoru

Ured za ravnopravnost spolova mišljenja je da bi Hrvatsku komoru primalja trebalo preimenovati u Hrvatsku komoru primaljstva.

Najčitaniji članci